Nad univerzitným mestom na východnom pobreží talianskej Sicílie s výhľadom na Jónske more sa rozmáha výbušná sopka Etna. V jeho srdci je stará štvrť, ktorá je súčasťou UNESCO a je plná veží a námestí, stavebných pamiatok z 18. storočia. Vrcholom je námestie Piazza del Duomo, vrátane miestnej opery Bellini. A to čo by ste si skutočne nemali nechať ujsť, je trh s rybami, ktorý sa koná každý pracovný deň ráno. V jednej z okolitých reštaurácií a vyskúšajte ich tradičné cestoviny alla norma s paradajkami a baklažánmi, pomenované po spomínanej opere. Piesočnatá pláž južne od mesta sa po auguste vyľudní, ale more zostáva teplé až do začiatku jesene.Pixabay
StoryEditor

Ministerstvo hospodárstva predstavilo svoju pomoc pre cestovky. Zájazdy by mohli odložiť o rok

07.05.2020, 13:25
Autor:
mvmvdomadoma
Ján Oravec, štátny tajomník na ministerstve hospodárstva, dnes predstavil plán pomoci cestovkám. 

Koronakríza ťažko zasiahla aj cestovné kancelárie. Viaceré už napríklad na refundáciu zrušených zájazdov nemajú peniaze, HN o tom informovali začiatkom apríla

Ján Oravec, štátny tajomník na Ministerstve hospodárstva SR, dnes predstavil plán pomoci cestovkám. 

"Nie je možné prijať ideálne riešenie, chceme nájsť riešenie, ktoré nedá Čierneho Petra do rúk len jedného zo zainteresovaných," povedal na brífingu Oravec.  

Na nedeľnú koaličnú radu ministerstvo predloží nárvrh novely zákona o zájazdoch, ktorý umožní cestovným kanceláriám odklad realizácie zájazdu až do augusta 2021. Klienti, okrem vybraných skupín, tak nezískajú späť peniaze za zakúpenú dovolenku.

Majú 16 mesiacov na dohodu

"Včera sme zaslali zúčastneným návrh legislatívneho riešenia. Cestovná kancelária bude môcť odložiť realizáciu zájazdu do konca augusta 2021," povedal Oravec. Má tak 16 mesiacov na to, aby dospela s klientom k dohode. 

"Ide o to, aby cestovná kancelária mala právo navrhnúť klientovi zmenu pôvodne dohodnutej zmluvy a zašle mu oznámenie o tejto zmene a klient má 14 dní na to, aby sa dohodol s cestovnou kanceláriou na zmenených parametroch zájazdu," priblížil Oravec.

Toto opatrenie má pomôcť cestovným kanceláriám finančne zvládnuť najbližšie obdobie. Podľa štátneho tajomníka sa totiž až tretina cestoviek nachádza vo veľmi ťažkej situácii a hrozí im bankrot.

"Sociálne slabší klienti môžu také riešenie odmietnuť a požiadať o plné vrátenie," dodal však. 

Cestovná kancelária by podľa Oravca mala možnosť ponúknuť zmenu a klient by mal 14 dní na to, aby sa s cestovkou dohodol.

Kategórie pre klientov

Klienti, ktorí by mohli mať nárok na vrátenie peňazí, by mali spadať do jednej z týchto kategórií:

  • Na úrady práce sa dostali po 13. marci, pretože prišli o zamestnanie kvôli opatreniam voči šíreniu koronavírusu 
  • Podnikatelia, ktorých prevádzky podstatne utrpeli a čerpali peniaz z ochranných opatrení vlády
  • Osamelí rodičia, ktorí čerpali karanténnu OČR
  • Tehotné matky 

Ak cestovné kancelárie nebudú mať financie ani na vysporiadanie záväzkov voči týmto klientom, budú môcť požiadať komerčné banky o poskytnutie zvýhodneného, štátom garantovaného úveru. Na tieto účely vláda zriadila fond, v ktorom sa nachádza 57 miliónov eur a následne by sa mal rozšíriť o 500 miliónov eur mesačne.

„Komerčné banky budú poskytovať pôžičky, ktorých parametre sú nadefinované tak, by mali byť na štyri alebo päť rokov, mali by byť buď bez úroku, alebo s veľmi nízkym úrokom a s 12-mesačným odkladom splátky istiny," spresnil štátny tajomník.

Návrh novely zákona o zájazdoch ministerstvo predloží v nedeľu na koaličnú radu. Ak návrh prejde, vláda ho predloží na rokovanie parlamentu. Zavedenie novely praxe sa tak podľa štátneho tajomníka očakáva v priebehu „niekoľkých dní až týždňov.“

Cestovky kroky vlády oceňujú

Cestovné kancelárie oceňujú, že vláda ich problémy rieši. "Situácia je veľmi náročná, vzhľadom na to, že v zahraničí máme momentálne predplatby v hodnote viac ako 3,7 milióna EUR, čo je stále viac, ako sme mali tržby z predajov na fisrt momenty", hovorí Hana Ivanová, marketingová riaditeľka Firo-tour.

"Musíme počkať na finálne znenie zákona, ale je dobré, že to už vláda začala riešiť," pridáva sa Alica Šipošová, marketingová riaditeľka Kartago tours.

01 - Modified: 2020-03-20 00:29:15 - Feat.: 0 - Title: "Moje video bolo strašné." Majiteľ cestovky Bubo otočil, svoju chybu chce odčiniť 02 - Modified: 2020-03-25 21:13:54 - Feat.: 0 - Title: Turizmus zažíva ťažké časy. Zlú sezónu cestovky nemusia prežiť 03 - Modified: 2020-03-30 22:10:24 - Feat.: 0 - Title: Cestovky chcú dávať poukazy, peniaze nie 04 - Modified: 2020-04-08 20:35:25 - Feat.: 0 - Title: Cestovky bojujú s klientmi. Hrozia im likvidácie
01 - Modified: 2024-04-25 14:32:26 - Feat.: - Title: Ekonomická váha Európskej únie vo svete za 40 rokov klesla na polovicu, tvrdí Sulík a kritizuje Green Deal 02 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Taraba sa zahral na Fica. Šimečka vyzýva premiéra ohľadne eurofondov 03 - Modified: 2024-04-12 08:09:51 - Feat.: - Title: Richard Sulík: Elektrinu z jadra najviac podporila SaS 04 - Modified: 2024-04-11 15:04:03 - Feat.: - Title: SaS aj KDH kritizujú tzv. migračný pakt: Nerieši zásadné tlaky na vonkajších hraniciach Únie 05 - Modified: 2024-04-09 07:48:07 - Feat.: - Title: Volvo: Posledná veľká prekážka odstránená (komentár Richarda Sulíka)
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 17:49