StoryEditor

Sulík exkluzívne v HNtelevízii: Streda by bola dobrý deň na otvorenie obchodných centier a reštaurácií

11.05.2020, 00:00
Platí, že veľké nadnárodné koncerny majú spravidla menej problémov s likviditou než malé a stredné podniky, povedal pre HN minister hospodárstva Richard Sulík.

Premiér Igor Matovič hovoril, že mu beriete dve tretiny jeho životnej energie, ktorú by rád venoval Slovensku. To musíte byť hotová jadrová elektráreň. Máte dosť energie?
Energie mám dosť. Hlavne zrána, to som dobre vyspatý. Som tiež spokojný s udalosťami z posledných dní. Konkrétne, že sme už konečne otvorili všetky predajne okrem obchodných centier. Tie nás ešte len čakajú. Teraz treba pár dní sledovať, čo urobí koronavírus. Zdá sa, že sa zatiaľ správa v medziach.

Premiér vám zvykne vyčítať, že nepočúvate odborníkov. Do akej miery s nimi komunikujete a informujete sa o návrhoch, ktoré predkladajú?
Zdá sa mi, že tento verejný odkaz prišiel práve v deň, keď pribudol jeden nakazený a 40 vyliečených. Na to, aby som vedel posúdiť, či niekto spieva falošne, nemusím vedieť spievať.
Nemusím byť ani epidemiológ, ani virológ, aby som vedel posúdiť, že jeden nakazený je lepšie ako tisíc nakazených. Som človek čísel, milujem excelovské tabuľky. Dajú sa z nich robiť dobré grafy. A keď si spravíte graf toho, ako u nás prebieha šírenie koronavírusu, vidíte, že je to na dobrej ceste.

V apríli ste povedali, že cítite a počujete, ako naša ekonomika krváca. Je to po otvorení ďalších prevádzok lepšie?
Počujem trochu vŕzganie dverí na predajniach, ktoré boli mesiac alebo až šesť týždňov zatvorené. Nielen koronavírus, ale aj javy v ekonomike majú niečo ako inkubačné obdobie. Počet nezamestnaných neuvidíte ihneď, ale až v prvý deň nasledujúceho mesiaca, keď začnú platiť výpovede. Ďalšie dva mesiace potom trvá výpovedná lehota. Až potom sa ľudia prihlásia na úrad práce. Dnes teda nárast počtu nezamestnaných nevidíme. To isté sa týka obratov firiem, ktoré vie štatistika spracovať až po odovzdan...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-19 12:46:22 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 04 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 05 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 17:59