StoryEditor

Vzťahy s Maďarskom sú na veľmi kvalitnej úrovni, povedal Sulík. Plyn by na Slovensko mohol prúdiť už aj z juhu

11.05.2020, 12:25
Autor:
TASRTASR
Podpredseda vlády pre ekonomiku a minister hospodárstva Richard Sulík sa stretol s ministrom zahraničných vecí a obchodu Maďarska Péterom Szijjártóom.

Podpredseda vlády pre ekonomiku a minister hospodárstva SR Richard Sulík (SaS) si v pondelok spolu s maďarským ministrom zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Péterom Szijjártóom prezreli v Komárne výstavbu nového dunajského mosta spájajúceho Komárno s maďarským Komáromom.

Ministri rokovali aj o rozšírení kapacít plynového prepojenia medzi Slovenskom a Maďarskom.

Podľa Sulíka išlo o jeho prvé rokovanie v tejto pozícii s niektorým z jeho zahraničných kolegov. "Neexistoval prakticky žiadny sporný bod, či už v otázke energetiky, kde ide o dôležité prepojenia pre plyn alebo pre elektrickú energiu, alebo aj v iných oblastiach, všade sme sa prakticky zhodli," povedal Sulík.

"Otvorenou bola iba otázka podpory niektorých firiem na juhu Slovenska z maďarskej strany, o ktorej ale budú rokovať minister Szijjártó so šéfom slovenskej diplomacie Ivanom Korčokom. Som rád, že slovensko-maďarské vzťahy, ktoré ešte pred pár rokmi neboli až také dobré, teraz sú na veľmi kvalitnej a kooperatívnej úrovni," zdôraznil Sulik.

Nové prepojenia 

Szijjártó podčiarkol, že v nadchádzajúcich rokoch vznikne toľko prepojení medzi Maďarskom a Slovenskom, koľko ešte nikdy nebolo.

"V auguste bude odovzdaný 600-metrov dlhý cestný dunajský most medzi Komárnom a Komáromom, do roku 2022 bude otvorených šesť nových hraničných priechodov, medzi nimi budú aj tri ipeľské mosty. Do roku 2022 dobudujeme cestné prepojenie, ktoré umožní jazdiť rýchlostnou cestou medzi Miškovcom a Košicami a dohodli sme sa, že do konca roka 2020 na dvoch miestach prepojíme elektrickú sieť,” dodal Szijjártó.

Politici sa zhodli, že sa odstránili prekážky pred zvýšením kapacity transferu zemného plynu cez interkonektor Veľké Zlievce-Balassagyarmat pri preprave plynu smerom z Maďarska na Slovensko na trojnásobok, čím od roku 2024 bude možné prepravovať uvedeným smerom 5,2 miliardy kubických metrov ročne.

Význam tohto rozšírenia spočíva podľa šéfa maďarskej diplomacie v tom, že Maďarsko sa dohodlo na nákupe väčšieho množstva plynu smerom z juhu a termín rozšírenia je zosúladený s výstavbou plynovodu TurkStream na územiach Srbska a Bulharska.

Nutnosť diverzifikácie 

Sulík zdôraznil nutnosť diverzifikácie dodávok energií, pričom týmto projektom by sa zabezpečilo, že plyn by na Slovensko neprúdil už iba z východu, ale aj z juhu.

Podotkol, že je dôležité, aby vlády podporovali túto investíciu, aby tieto projekty nestroskotali na rôznych povoleniach. Podľa Szijjártóa investícia na maďarskej strane bude stáť 43 miliárd forintov (123 miliónov eur).

01 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Taraba sa zahral na Fica. Šimečka vyzýva premiéra ohľadne eurofondov 02 - Modified: 2024-04-12 08:09:51 - Feat.: - Title: Richard Sulík: Elektrinu z jadra najviac podporila SaS 03 - Modified: 2024-04-11 15:04:03 - Feat.: - Title: SaS aj KDH kritizujú tzv. migračný pakt: Nerieši zásadné tlaky na vonkajších hraniciach Únie 04 - Modified: 2024-04-09 07:48:07 - Feat.: - Title: Volvo: Posledná veľká prekážka odstránená (komentár Richarda Sulíka) 05 - Modified: 2024-03-26 16:11:36 - Feat.: - Title: Saková odmietla tvrdenia Sulíka o miliónových stratách štátu z emisných povoleniek
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 00:57