TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Rezort financií pripraví návrh investícií, ktoré majú pomôcť ekonomike von z krízy

11.05.2020, 15:50
Autor:
TASRTASR
Cieľom vlády je v čase hospodárskej krízy v Európe a vo svete podporiť ekonomický rast a ozdraviť verejné financie.

Ministerstvo financií pripraví a predloží na rokovanie vlády návrh projektov a investícií, ktoré majú najväčší potenciál efektívne, anticyklicky podporiť ekonomický rast na Slovensku.

Pri výbere projektov bude prihliadať na jednorazový efekt na slovenskú ekonomiku, zamestnanosť, dlhodobý potenciál pre rast produktivity a nákladovú efektívnosť.

Vláda v pondelok schválila s pripomienkou Postup pri vypracovaní návrhu projektov a investícií na podporu slovenskej ekonomiky v rokoch 2020 až 2021.

Pandémia nového koronavírusu priniesla prudký prepad ekonomiky, naprieč všetkými krajinami a sektormi. Slovenská ekonomika klesne podľa odhadov rezortu financií v tomto roku o 7 až 12 percent, zatiaľ čo rozpočet verejnej správy je postavený na prognóze dvojpercentého rastu ekonomiky.

Cieľom je podporiť rast

Deficit vzrastie na viac než 8 percent hrubého domáceho produktu, dlh sa priblíži k 60 percent HDP. Ekonomickú krízu pocítia takmer všetky odvetvia hospodárstva.

"Pozitívny výhľad vývoja pandémie na Slovensku však teraz umožňuje spolu s postupným uvoľňovaním opatrení, ktorých účelom bolo a stále zostáva chrániť zdravie obyvateľstva, postupne oživiť aj tie odvetvia ekonomiky, ktorých aktivita bola obmedzená," konštatuje rezort.

Cieľom vlády je v čase hospodárskej krízy v Európe a vo svete podporiť ekonomický rast a ozdraviť verejné financie. "K tomu je potrebná efektívna alokácia zdrojov. Je preto nevyhnutné alokovať zdroje na efektívne projekty a investície, ktoré môžu v tomto roku podporiť oživenie ekonomiky a prispejú k stabilizácií verejných financií," konštatuje v materiáli schválenom vládou ministerstvo.

Podľa rezortu takéto opatrenia pomôžu prekonať dočasný pokles dopytu a prispejú k tomu, aby ekonomika vyšla z krízy odolnejšia, inteligentnejšia a produktívnejšia.

Vypracujú návrh projektov

Rezort preto pripraví návrh projektov a investícií, ktoré majú ekonomike pomôcť a majú najväčší potenciál efektívne, anticyklicky podporiť ekonomický rast. "Prioritou je výdavky realizovať v roku 2020, keď slovenská ekonomika dosahuje najväčší útlm. Zamerajú sa nielen na prevádzky, ktoré boli alebo čiastočne či stále sú zavreté z dôvodu ochrany verejného zdravia, ale na všetky sektory ekonomiky zasiahnuté ekonomickou krízou," uviedlo ministerstvo.

Zoznam vypracuje ministerstvo na základe podkladov jednotlivých kapitol štátneho rozpočtu. Jednotlivé kapitoly majú ministerstvu poskytnúť, čo najširšie podklady potrebné na vypracovanie návrhu projektov a investícií. "Pri výbere projektov zohľadnia nevyhnutnosť hľadať účinné a nákladovo efektívne opatrenia, ako aj súlad projektov a investícií s pomenovanými cieľmi," dodalo ministerstvo.

01 - Modified: 2024-01-22 14:46:12 - Feat.: - Title: Dedičstvo po minulej vláde: Slovensko najnovšie dáta zaradili v Európe k rozpočtovým hriešnikom 02 - Modified: 2023-11-23 09:28:31 - Feat.: - Title: Z troch najvyšších ústavných činiteľov zarobila v roku 2022 najviac prezidentka 03 - Modified: 2023-11-07 14:05:52 - Feat.: - Title: Eduard Heger skončí na čele Demokratov, kandidatúru zvažuje Jaroslav Naď 04 - Modified: 2023-11-01 13:05:07 - Feat.: - Title: Demokrati budú mať v decembri snem, voliť si majú nové vedenie 05 - Modified: 2023-10-13 17:13:07 - Feat.: - Title: Heger v HNtelevízii: Nevyšlo nám to, lebo nie sme populisti. Ako predseda cítim podporu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 16:17