J&T Finance GroupMarek Kmeť
StoryEditor

Protimonoplný úrad udelil J&T Finance Group pokutu pri nákupe Panta Rhei

15.05.2020, 12:12
Autor:
TASRTASR

Protimonopolný úrad (PMÚ) SR zastavil správne konanie vo veci koncentrácie spočívajúcej v získaní spoločnej kontroly podnikateľov J&T Finance Group a Ladislav Bödök (LB) nad podnikateľom Panta Rhei. 

Informovala o tom Adriana Oľšavská, hovorkyňa úradu. Rozhodnutie podľa nej nadobudlo právoplatnosť 13. mája.

Pokuta za porušenie zákona

Priblížila, že predmetná koncentrácia bola úradu oznámená oneskorene a výkon práv a povinností z nej vyplývajúci sa realizoval predčasne, za čo úrad rozhodnutím zo 16. októbra 2018 uložil nadobúdateľom pokutu za porušenie zákona o ochrane hospodárskej súťaže.

Informovala, že počas správneho konania o posudzovaní predmetnej koncentrácie predložili oznamovatelia koncentrácie informácie, z ktorých vyplynulo, že spoločná kontrola menovaných podnikateľov nad Panta Rhei, ktorá vznikla a existovala od 10. augusta 2012, medzičasom zanikla.

Zdôraznila zároveň, že predmetná skutočnosť nebola úradu ozrejmená v okamihu oznámenia koncentrácie, ale až na základe ďalších dopytov úradu bola podnikateľom JTFG definitívne objasnená otázka stavu kontroly v spoločnosti Panta Rhei.

Nová koncentrácia

V tejto súvislosti bol podľa hovorkyne úradu oznámený vznik novej koncentrácie týkajúcej sa aj podnikateľa Panta Rhei.

A to konkrétne 6. júna 2019 bola oznámená koncentrácia, ktorá spočíva v nadobudnutí spoločnej kontroly podnikateľov  Patrik Tkáč (PT) a LB nad podnikateľom Panta Rhei a okrem toho aj v nadobudnutí spoločnej kontroly podnikateľov PT, LB a Igor Mrva nad podnikateľom Ikar.

Túto novo oznámenú koncentráciu úrad podľa nej aktuálne posudzuje.

Oľšavská dodala, že na základe vyššie uvedených skutočností úrad dospel k záveru, že správne konanie o koncentrácii podnikateľov JTFG, LB a Panta Rhei zastaví.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 21:08