Bol by som veľmi nerád, ak by sme zvyšovali dane, povedal po zverejnení nových dát minister financií Eduard Heger.TASR
StoryEditor

Slovenskú ekonomiku čaká najvýraznejší pokles v histórii. Diera v rozpočte presiahne sedem miliárd

18.05.2020, 14:57
Autor:
TASRTASR
Deficit v tomto roku môže dosiahnuť 8,4 percenta hrubého domáceho produktu.

Slovenská ekonomika zaznamená v tomto roku najvýraznejší pokles vo svojej histórii. Podpíše sa pod to pandémia nového koronavírusu. To bude mať vplyv aj na vývoj dlhu a deficitu.

Spolu s výrazným výpadkom daňovo-odvodových príjmov a fiškálnymi nákladmi opatrení na stabilizáciu ekonomiky deficit v tomto roku môže dosiahnuť 8,4 percenta hrubého domáceho produktu (HDP) a hrubý verejný dlh môže prekonať hranicu 60 percenta HDP.

Schodok rozpočtu by tak mal presiahnuť v tomto roku sedem miliárd eur.

Deficit za minulý rok pritom dosiahol 1,3 percenta HDP, bol výrazne nad cieľom vyrovnaného rozpočtu, a opatrenia v daňovej a sociálnej oblasti ešte zvýšili rozpočtové riziká pre rok 2020. Vyplýva to z programu stability na roky 2020 až 2023, ktorý v pondelok schválila vláda.

Globálna pandémia nového koronavírusu priniesla výrazne nepriaznivé spoločenské a ekonomické dosahy aj na Slovensko. Slovenská ekonomika v tomto roku môže klesnúť až o 7,2 percenta s najvýraznejším negatívnym dosahom v 2. štvrťroku z dôvodu výpadku zahraničného dopytu aj opatreniam na dodržiavanie spoločenského odstupu.

"Veľký prepad ekonomiky spôsobí, že aj pri vládnej pomoci na udržanie zamestnanosti ubudne 88.000 pracovných miest a nezamestnanosť stúpne na takmer 9 percent," uvádza Ministerstvo financií SR v pakte stability na najbližšie roky.

Pri rýchlom a prudkom nástupe ekonomických vplyvov pandémie ostáva naďalej veľká neistota, čo sa týka ďalšieho vývoja. Predĺženie pandémie alebo jej opakovaný návrat v druhej polovici roka by recesiu podľa rezortu výrazne prehĺbili.

Pandémia znásobí riziká vo verejných financiách. Spolu s výrazným výpadkom daňovo-odvodových príjmov a fiškálnymi nákladmi opatrení na stabilizáciu ekonomiky tak deficit v tomto roku môže dosiahnuť 8,4 percenta HDP a hrubý verejný dlh môže prekonať hranicu 60 percent HDP.

"Navyše, zmeny v dôchodkovom systéme prijaté v minulom a tomto roku výrazne negatívne ovplyvnili udržateľnosť verejných financií v nasledujúcich dekádach vzhľadom na starnutie slovenského obyvateľstva. V ich dôsledku narastie deficit dôchodkového systému do roku 2070 na viac než sedem percent HDP," uvádza sa v pakte stability.

Na zníženie vysokého rizika dlhodobej udržateľnosti verejných financií bude potrebná kombinácia postupného znižovania deficitu a dôchodkovej reformy. Na základe aktuálnej prognózy ostane deficit verejných financií bez opatrení v rokoch 2021 - 2023 približne na úrovni šesť percent HDP a hrubý dlh by ďalej rástol nad 66 percent HDP.

Na dodržanie európskych fiškálnych pravidiel je potrebné zníženie deficitu na 4,9 percenta HDP v 2021, 3,7 percenta v 2022 a 2,9 percenta v roku 2023, čo by zároveň viedlo k stabilizácii hrubého dlhu blízko úrovne 60 percenta HDP.

Na dosiahnutie takto definovaných strednodobých cieľov v ďalších rokoch by bolo potrebné prijať oproti scenáru nezmenených politík konsolidačné opatrenia vo výške 1,1 miliardy v roku 2021 až 3,4 miliardy v roku 2023.

Vláda si v programovom vyhlásení dala za úlohu vypracovať reformu dôchodkového systému. "V prvom pilieri sa posilní väzba dôchodkových výdavkov na demografický vývoj, zvýši sa spravodlivosť a transparentnosť systému. V druhom pilieri je prioritou zvýšenie výnosov úspor dobre nastavenou investičnou politikou," uvádza sa v programe stability.

S cieľom zlepšiť predvídateľnosť a stabilitu dôchodkového systému vláda plánuje prijať ústavný zákon definujúci základné prvky prvého a druhého piliera.

Opatrenia budú zamerané na hlavné štrukturálne výzvy slovenskej ekonomiky, a to zdravotníctvo, vzdelávanie, trh práce a efektívnejšie využívanie zdrojov v ekonomike. Zvýši sa efektívnosť verejných financií zameraním sa na prorastový daňový mix a znižovanie daňových únikov na príjmovej strane a zvyšovaním hodnoty za peniaze na strane výdavkov.

Dôveryhodnosť rozpočtu a riadenie verejných financií budú posilnené zavedením viacročných výdavkových stropov, posilnením princípov hodnoty za peniaze a zlepšením transparentnosti rozpočtu.

Koronavírus a Covid - 19

01 - Modified: 2024-04-19 09:55:49 - Feat.: - Title: Slovensko a Taliansko by mohli uzavrieť dohodu o policajnej spolupráci 02 - Modified: 2024-04-19 12:30:00 - Feat.: - Title: Choroba minulého storočia sa vracia v plnej sile. V Česku si už vyžiadala životy, zvýšený počet prípadov nákazy je aj u nás 03 - Modified: 2024-04-19 13:00:00 - Feat.: - Title: Demänovská ľadová jaskyňa je už úplne bez ľadu. Čoskoro pravdepodobne zmenia aj jej názov 04 - Modified: 2024-04-19 10:57:33 - Feat.: - Title: GALÉRIA Zrušené zubné benefity či Huliakov dymový experiment. Internet satiricky reaguje na aktuálnu politickú scénu 05 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 20:26