TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Pomoc regiónom. Na boj s koronakrízou môžu dostať 50-tisíc eur

19.05.2020, 10:25
Autor:
TASRTASRdomadoma
Vicepremiérka Veronika Remišová dnes predstavila výzvu pre regióny. Samosprávy môžu žiadať o finančnú pomoc na riešenie dopadov koronakrízy. 

 Úrad podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu (ÚPVII) vyhlásil prvú výzvu na zmiernenie dosahov koronakrízy. Uviedla to podpredsedníčka vlády SR pre investície a informatizáciu Veronika Remišová (Za ľudí) v utorok na brífingu.

Výzva je zameraná na obce, mestá, regióny a vyššie územné celky (VÚC). Jej predmetom sú malé projekty, na jeden projekt možno získať príspevok od 10-tisíc do 50-tisíc eur. Výzva bude otvorená do 16. júna a podporiť prostredníctvom nej je možné všetky projekty, ktoré budú zamerané na zmiernenie dosahov koronakrízy.

Život v regiónoch

„Najviac postihnuté krízou budú práve regióny. Pracovné miesta, príležitosti, malí podnikatelia, živnostníci, obce, mestá. V regiónoch kríza ľuďom ešte viac sťažila život, a preto našou prioritou je pomôcť im v čo najväčšej miere,“ uzavrela Remišová.

„Tieto peniaze nie sú takzvané helicopter money, ktoré sa budú rozdeľovať a riešiť akútny problém, aby všetci tí, ktorí boli najviac postihnutí krízou, mohli prežiť, ale sú to rozvojové peniaze,“ uviedol budúci štátny tajomník nového Ministerstva pre investície, regionálny rozvoj a informatizáciu (MIRRI) Vladimír Ledecký.

„Musíme si uvedomiť, že táto kríza veľmi zakývala rozpočtami samospráv a samotnými samosprávami,“ zhodnotil Ledecký a upozornil, že nie všetky samosprávy krízu zvládali a v niektorých prípadoch musel aktívne zasiahnuť aj štát. Ako dodal, koronakríza najviac zasiahla okres Spišská Nová Ves.

"Mamutie" projekty

Ledecký zároveň vyzval samosprávy, aby na vyhlásenú výzvu reagovali. „Projekty sú veľmi jednoduché, nepotrebujú k tým projektom žiadne firmy, ktoré ich budú písať. Ja si myslím, že na každom úrade majú dostatok ľudí, alebo majú človeka, ktorý takúto jednoduchú výzvu vie zvládnuť,“ dodal. Cieľom úradu je, aby sa žiadatelia k príspevkom dostali rýchlo. „Mesiac, dva bude trvať nejaká kontrola,“ uviedol Ledecký. Prvé aktivity sa budú môcť začať vyplácať na prelome rokov.

Ako uzavrela vicepremiérka, cielená regionálna pomoc pre obce, mestá, prípadne kraje často nespočíva vo veľkých „mamutích“ a komplikovaných byrokraticky náročných projektoch. „Sú to malé veci, ktoré cielene pomôžu naštartovať život či ekonomiku v obci,“ uviedla Remišová.

Predchádzajúca výzva 

"Peniaze na rozvojové projekty, ktoré mohli byť už o pár dní v našich mestách, obciach a regiónoch, sa k nim dostanú najskôr na prelome rokov," uviedol to bývalý vicepremiér Richard Raši.

„Totožná výzva už bola ale zverejnená 16. decembra 2019 Úradom podpredsedu vlády a informoval som o nej na tlačovej besede. O túto výzvu bol obrovský záujem, prihlásilo sa do nej viac ako 360 miest, obcí a neziskových organizácií s mnohými vysokokvalitnými projektami na rozvoj regiónov,“ povedal Raši.

"Táto výzva doteraz nebola vyhodnotená, pretože pani Remišová nezvolala odbornú hodnotiacu komisiu a všetkých týchto 360 subjektov čaká na financie na rozvojové projekty a zrejme sa ich nikdy nedočká," dodal.

Koronavírus a Covid - 19

01 - Modified: 2024-04-23 12:57:47 - Feat.: - Title: Zmeny vo verejnom obstarávaní sú potrebné. Eurofondy neohrozia, reaguje Raši na tvrdenia Remišovej 02 - Modified: 2024-04-07 07:06:49 - Feat.: - Title: hn 03 - Modified: 2024-03-19 12:43:08 - Feat.: - Title: Hnutie Slovensko ocenilo prácu špeciálnych prokurátorov. Korupcia viac nebude postihovaná, myslí si Remišová 04 - Modified: 2024-03-14 19:50:03 - Feat.: - Title: Raši reaguje na Remišovú. Odmieta, že by podujatie rezortu slúžilo na prezentáciu Pellegriniho 05 - Modified: 2024-03-12 10:37:15 - Feat.: - Title: Remišová: RTVS má byť po novom slúžkou vládnej moci
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 01:04