Majetok: 550 miliónov eur. Zdroj: Financie. Jozef Tkáč pôsobil v 80. rokoch v Štátnej banke československej, po rozdelení federácie sa stal prezidentom nástupníckej Investičnej a rozvojovej banky. Práve on otvoril svojmu synovi Patrikovi Tkáčovi dvere do veľkého biznisu. Jozef Tkáč pôsobí ako predseda predstavenstva J&T Finance Group, jeho syn Patrik je podpredsedom predstavenstva.HN
StoryEditor

Rodina Tkáčovcov kupuje zadlženú firmu

01.06.2020, 00:00
Predseda Predstavenstva ESIN group Tomáš Kukučka v rozhovore pre HN objasnil detaily predaja spoločnosti rodine Tkáčovcov aj to, prečo nevyšiel obchod so skupinou Sanagro.

Koncom apríla poľnohospodárska skupina Sanagro informovala, že odstupuje od kúpy agrodivízie ESIN. Ako dôvod uviedla, že dohoda stroskotala na konečnom finančnom vyrovnaní. Kde presne nastal problém?
Rokovania so Sanagrom trvali viac ako rok, keďže išlo o veľmi zložitú transakciu. Nakoniec sme sa rozhodli v nich nepokračovať, pretože sme mali rozdielny pohľad na výšku pracovného kapitálu. Zároveň sa už črtala možnosť komplexného riešenia pre ESIN group, a tým bol odpredaj celej skupiny, nie iba poľnohospodárskej časti. Takže sme rokovania ukončili a posunuli sme sa ďalej.

Ako to myslíte, že ste sa nezhodli na výške pracovného kapitálu? V čom ste mali rozdielny pohľad?
Sanagro očakávalo nejakú výšku pracovného kapitálu a my sme mali inú predstavu. Problém nastal vo finálnom finančnom vyrovnaní. Mali sme odlišný názor na to, ako sme sa pozerali na hodnotu.


Ako veľmi odlišný?
Nešpecifikoval by som to. Nebolo to však nejaké dramatické. Išlo asi o päť percent kúpnej ceny. Pre mňa ako zakladateľa ESIN group je však výhodnejšie komplexné riešenie. Rovnako pre spoločnosť, pre zamestnancov, pre môjho spoločníka, skrátka, pre všetkých.

Takže ste vlastne počas rokovaní s firmou Sanagro zmenili názor a už ste nechceli predať iba agrodivíziu, ale celú skupinu?
So spoločnosťou Sanagro sme sa dohadovali kvôli výške pracovného kapitálu. Do toho som začal riešiť predaj celej skupiny ESIN. Keď som videl, že je to reálne, tak som svoju energiu sústredil viac na to a rokovania so Sanagrom som ukončil. Som však presvedčený, že ak by mi táto transakcia nevyšla, vrátil by som sa k nim. Naša agrodivízia je zdravá, veľká, silná a myslím si, že veľkým hráčom typu Sanagro by sa do portfólia hodila.

Nedalo sa so Sanagrom dohodnúť o odpredaji celej ESIN group?
N...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-25 07:56:22 - Feat.: - Title: Seriál HN Chcem byť exportér: EXIMBANKA SR zvýhodňuje financovanie exportu v náročných časoch 02 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Že sem príde viac študentov zo zahraničia? Nereálne, hovorí pre HN rektor nitrianskej univerzity (rozhovor) 03 - Modified: 2024-04-24 08:01:41 - Feat.: - Title: Daja Turnerová: „Gény sa nezaprú, aj keď ich stretnete na opačnom konci sveta.“ 04 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Chcete si dodatočne legalizovať stavbu? Ak nedodržíte podmienky, hrozí vám mastná pokuta (rozhovor) 05 - Modified: 2024-04-23 13:21:11 - Feat.: - Title: Nový šéf SPP pre HN: Zmluva s Gazpromom je výhodná, ak by nám zastavili plyn, minieme o 140 miliónov eur viac
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 21:12