StoryEditor

Nachádzame sa na prahu globálnej recesie. Banky sú však pripravené, tvrdí člen rady NBS

02.06.2020, 09:54
Autor:
vamvamTASRTASR
Národná banka Slovenska informovala o hlavných rizikách pre finančný sektor na Slovensku.

Slovenské domácnosti by si mali počas splátkového moratória vytvárať rezervy, aby budúci rok dokázali opätovne napĺňať svoje záväzky. Výzvu na zodpovedné hospodárenie posiela spotrebiteľom Národná banka Slovenska. Tá zároveň apeluje na tvorcov hospodárskych politík, aby urýchlene zaviedli programy na podporu podnikov.

Negatívny vývoj v zahraničí v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu, možné zlyhávanie úverov či zhoršenie financovania úverov sú podľa NBS hlavné riziká pre finančný sektor na Slovensku.

"Z globálneho hľadiska bolo dôležité, že významné európske inštitúcie, centrálne banky, vlády dokázali na pandémiu reagovať. Avšak ani táto promptná reakcia nezmenila nič na skutočnosti, že sa nachádzame na prahu globálnej recesie," uviedol v utorok na tlačovej konferencii člen Bankovej rady NBS a výkonný riaditeľ úseku obozretného dohľadu Vladimír Dvořáček.

Banky na Slovensku vstupujú do krízy, spôsobenej pandémiou nového koronavírusu, s oslabenou ziskovosťou, ale veľmi silnou kapitálovou pozíciou. Finančné domy sa totiž správali obozretne a ponechali si zisky z minulého roka.

"Slovenské banky sú na krízu dobre pripravené. Majú dostatok kapitálu a likvidity. Rizikom je však nárast zlyhaných úverov. Dôležitú úlohu zohralo to, že sa prijali opatrenia, aby zlyhané úvery nezačali rásť okamžite," podotkol Dvořáček.

Sektor by to mal zvládnuť 

Stresové testovanie, ktoré uskutočnila NBS, ukázalo, že bankový sektor by mal zvládnuť aj výrazný nárast strát. Tie by sa však mohli výraznejšie prejaviť až v budúcom roku.

Rizikom pre bankový sektor je zhoršená dostupnosť financovania reálnej ekonomiky. "Sprísňujú sa podmienky poskytovania retailových úverov pre domácnosti. Je dôležité, aby sa prijali opatrenia aj na úrovni vlády. Tok úverov z bánk bude závisieť od dostupnosti vládnych garančných schém," podotkol Dvořáček.

Napríklad, pri úveroch na bývanie je sprísňovanie podmienok selektívne. Vplyv na úverovanie bude mať aj vývoj na trhu nehnuteľností.

Lex korona

Na zmiernenie negatívnych vplyvov vo finančnom sektore podľa NBS pomohli viaceré opatrenia. Medzi ne napríklad patrí odklad splátok úverov, zrušenie plánovaného zvýšenia proticyklického vankúša pre finančné domy, dočasné úľavy z kapitálových požiadaviek či garančné schémy pre nové úvery.

Okrem toho podľa národnej banky pomáhajú aj opatrenia Európskej centrálnej banky, ktorá zlacnila a zjednodušila prístup bánk k dlhodobým zdrojom.

Pomohli aj vládne opatrenia pod názvom lex korona, ktoré boli zamerané na stlmenie nárastu nezamestnanosti, ako aj fiškálne stimuly pre podnikateľskú sféru.

NBS však upozorňuje, že budú potrebné ďalšie opatrenia. Medzi ne sa zaraďuje zrušenie bankového odvodu, ktorý sa tiež podpisuje pod pokles ziskovosti bánk. Do budúcnosti je podľa Dvořáčka potrebné, aby sa zabezpečila ziskovosť slovenských bánk.

"Bez zdravých bánk nedôjde ani k oživeniu ekonomiky," priblížil Dvořáček. Podľa NBS by sa mala urýchliť aj implementácia garančnej schémy na podporu úverov podnikom.

Monitoring klientov 

NBS upozorňuje aj na potrebu konzervatívnej dividendovej politiky bánk aj v ďalšom roku, ako aj na potrebu monitorovať schopnosť klientov začať splácať úvery po ukončení odkladu splátok.

Kvôli výnimočnej situácii spôsobenej pandémiou koronavírusu nemá Národná banka k dispozícii obvyklé informácie ohľadom finančného zdravia domácností. Plánuje preto počas leta až do konca moratória robiť prieskumy ohľadom hospodárskej situácie slovenských spotrebiteľov.

Modely NBS totiž naznačujú, že finančná situácia niektorých domácností sa ani po uplynutí deväť mesačného odkladu splátok výraznejšie nezlepší, a teda že viacerí dlžníci budú mať problém opätovne splácať. Problémom totiž je vysoké zadlžovanie v minulých rokoch, kvôli ktorému bolo väčšie množstvo domácností zle pripravených na príchod aktuálnej krízy

"Niektoré skupiny domácností vstupujú do krízy v oslabenej pozícii. Ukazuje sa, že veľká časť domácností je citlivá na vývoj. Ak by neboli prijaté žiadne opatrenia zo strany štátu, tak zo všetkých domácností, ktoré by boli v problémoch, by ich bolo 6,2 percenta," podotkol riaditeľ odboru dohľadu na makroúrovni v NBS Marek Ličák.

Odklad splátok úverov však podľa neho pomohol znížiť riziko budúceho nesplácania úverov.
V prípade úverovania podnikov sa tiež začali sprísňovať úverové štandardy. "Úverové štandardy sa sprísňovali od začiatku krízy pri nových úveroch. Dopyt podnikov je veľký v dôsledku výpadku likvidity. Vzniká určitá nerovnováha, vidíme však opatrnosť bánk, čo je prirodzené," dodal Ličák.

01 - Modified: 2024-04-18 11:49:38 - Feat.: - Title: Súd oslobodil spod obžaloby exšéfa odboru NBS Barriho v kauze Rapid Life 02 - Modified: 2024-04-16 07:39:27 - Feat.: - Title: Peter Kažimír: Všetko je pripravené (komentár) 03 - Modified: 2024-04-15 13:20:55 - Feat.: - Title: Sľubný ekonomický vývoj otvára dvere k zníženiu sadzieb ECB v júni, myslí si Kažimír 04 - Modified: 2024-04-13 19:19:37 - Feat.: - Title: Rast reálnych príjmov zatiaľ nepomáha spotrebe, ale skôr úsporám, ukazuje analýza 05 - Modified: 2024-04-11 06:19:39 - Feat.: - Title: Poskytovanie hypoték je už rok stabilné. Spotrebiteľské úvery rýchlo rastú, hlási národná banka
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 07:44