TASR/Michal Svítok
StoryEditor

Dohoda je blízko. Vláda zruší bankám odvod, tie podporia ekonomiku

04.06.2020, 19:06
Autor:
mahomahoTASRTASR
Banky sa podľa dohody majú vzdať peňazí, ktoré do tejto chvíle na odvode odviedli.

Banky sa mali dohodnúť sa vládou na zrušení bankového odvodu. Odsúhlasili memorandum, podľa ktorého budú podporovať domácu ekonomiku a vláda odvod zruší. 

S dohodou mala súhlasiť Slovenská banková asociácia. Informuje o tom Denník N

Podľa informácií denníka sa majú banky vzdať peňazí, ktoré do tejto chvíle na odvode odviedli a majú ich investovať do slovenskej ekonomiky. Má ísť o približne miliardu eur.

Dohodu denníku potvrdili účastníci rokovaní. Banky ju oficiálne nekomentovali.

Dlhodobá diskusia

Minister financií Eduard Heger dohodu nepotvrdil. Tvrdí však, že je blízko. "K tejto dohode ešte neprišlo. Kým nie je dohodnuté všetko, nie je dohodnuté nič," dodal.

To, že diskusie medzi štátom a bankami smerujú k záveru, potvrdil už počas pondelkového diskusného fóra Národnej banky Slovenska štátny tajomník ministerstva financií Ľuboš Jančík. „Rokovania prebiehajú. Verím, že sa uzavrú tento týždeň,“ uviedol.

V minulosti medializované informácie hovorili o tom, že odvod by sa mohol odpúšťať menším bankám či tým, ktoré sa ocitnú v strate. Prípadne, že by sa prostriedky umiestňovali do špeciálneho fondu. Ako presne sa legislatíva zmení, Jančík v pondelok nechcel spresniť.

Podľa štátneho tajomníka však všetko smeruje k tomu, aby bol spokojný štát a nebolo ohrozené zdravie bánk.

Kritika zo strany NBS

​Zvýšenie bankového odvodu na Slovensku dlhodobo kritizovala NBS. Podľa slovenského regulátora je potreba zrušenia bankového odvodu v súčasnosti významnejšia ako kedykoľvek predtým.

Bankový odvod bol koncom minulého roka zvýšený na dvojnásobok a jeho platnosť sa zmenila na neobmedzenú.

Pôvodne mal osobitný odvod platiť do roku 2020, bývalá vláda ho však zdvojnásobila na 0,4 percenta z hodnoty pasív vykazovaných v súvahe, znížených o niektoré položky.

Banky sú povinné uhrádzať odvod v štyroch štvrťročných splátkach, a to vždy k 25. dňu príslušného kalendárneho štvrťroka.

01 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Taraba sa zahral na Fica. Šimečka vyzýva premiéra ohľadne eurofondov 02 - Modified: 2024-04-17 12:03:13 - Feat.: - Title: Slovensko reaguje na nové európske štandardy. Steelka vytvorila špeciálny tím, na vlne sú aj banky 03 - Modified: 2024-04-11 14:04:03 - Feat.: - Title: Matovič chce odvolávať ministerku Dolinkovú: Za pol roka urobila všetko v prospech Haščáka a Penty 04 - Modified: 2024-04-09 07:27:45 - Feat.: - Title: Aj napriek škaredému odvodu budú zisky našich bánk nadpriemerné, avizuje centrálna banka 05 - Modified: 2024-03-29 23:00:00 - Feat.: - Title: Vzostup digitálnych bánk pokračuje, správanie ľudí sa ďalej mení
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 14:04