StoryEditor

DSS-ky klamú, Muňko nie

11.06.2009, 00:00

Dôchodkové správcovské spoločnosti svojim klientom klamú. Aspoň si to myslí ministerka práce, sociálnych vecí a rodiny Viera Tomanová, ktorá považuje každú vetu v nimi vytvorenom letáku za lživú. Nepáči sa jej napríklad, že DSS-ky v letákoch informujú o možnom negatívnom demografickom vývoji. Podľa ministerky totiž Slovensku nič také nehrozí. Aby si pomohla pri kritike na ich adresu, inšpirovala sa od svojho šéfa - premiéra Roberta Fica. Letáky DSS-iek sú sfarbené do žlta, a to bola chyba: "Vydali žltú kartu. Po nej môže prísť len červená," vyhlásila ministerka.

No to, že jej podriadený - generálny riaditeľ Sociálnej poisťovne Dušan Muňko rozposlal pred týždňom pol miliónu sporiteľov zásielky s obsahom, ktorý okolo pravdy ani len neutekal, je v poriadku. Veď ide o "dobro" občanov. Asi mala na mysli len tých, ktorí sedia vo vláde a rozmýšľajú, ako dostať tak chýbajúce miliardy z druhého piliera.

Ale čo tam po Sociálnej poisťovni, keď ministerstvo vydalo ešte pred uzavretím druhého piliera brožúru. A jej obsah? Na počudovanie celkom vecný. Samozrejme, o demografickom vývoji sa v nej nedočítate, ale veď nie je čo sa dočítať. Nič nám podľa ministerky nehrozí.

Z nedostatku informácií o kapitalizačnom dôchodkovom pilieri je tak zrazu prebytok. V krátkom čase sa do rúk niektorým "šťastlivcom" dostali až štyri materiály. Prvý bol leták od ministerstva práce, v druhom prípade to bol list s letákom od Sociálnej poisťovne, v treťom leták DSS-iek a v neposlednom rade brožúra opäť z dielne ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny. Teraz už len aby sa vedel sporiteľ v toľkých názoroch vyznať. A keď nemá aspoň základy z ekonomiky? Veľa šťastia, na rozhodnutie vám zostávajú tri týždne. Rovnaký termín ako v minulom roku, len situácia je trošku odlišná. Sporitelia nevystupujú v takom počte, ako by si niekto predstavoval, úsilie ministerky a generálneho riaditeľa je minimálne raz také a očakávané peniaze budú v tomto roku Sociálnej poisťovni naozaj chýbať. Taktika, nechať všetku špinavú robotu na jej riaditeľa Muňka tak zatiaľ nevychádza. Pravdepodobne ani nevyjde.

Filip Obradovič

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 09:35