StoryEditor

Zaostrené na poisťovne: Dieťa môžete ochrániť, aj mu sporiť

27.11.2008, 23:00
Každá poisťovňa má špeciálne produkty určené deťom. Rovnako ako pri dospelých, aj tu sa môžete rozhodnúť, či ich chcete takto ochrániť pred rôznymi rizikami, alebo či im takouto formou budete sporiť peniaze. Podľa toho zvoľte buď kapitálové, alebo investičné životné poistenie.

Deti môžete hlavným poistením poistiť pre prípad dožitia alebo úmrtia. "V poistení možno zvoliť rôzne doplnkové poistenia ako úrazové poistenie, poistenie denných dávok pri hospitalizácii dieťaťa alebo poistenie závažných ochorení dieťaťa,“ pripomína Lenka Havlová z Generali Slovensko.

S deťmi aj rodičia
Spolu so svojimi deťmi sa môžete poistiť aj vy, buď jeden, alebo obidvaja rodičia. "Rozdiel oproti klasickému kapitálovému poisteniu s rovnakou poistnou sumou v prípade dožitia aj úmrtia je v tom, že dieťa je tu poistené pre prípad smrti poisteného rodiča tým spôsobom, že v tom okamihu prestáva platenie poistného, pričom poistná ochrana dieťaťa (t. j. výplata poistnej sumy v prípade dožitia vrátane pripostení) zostáva aj naďalej zachovaná.,“ vysvetľuje Lívia Csík z poisťovne Kontinuita.
"Rodičia môžu byť poistení na úrazové riziká, t j. smrť následkom úrazu, trvalé následky úrazu, denné odškodné a na riziko pre prípad smrti alebo vážnej choroby,“ charakterizuje produkt ČSOB Poisťovne Štvorlístok procesná manažérka Zoja Kvasňovská. V tomto produkte je súčasne zapracované aj oslobodenie od platenia poistného za hlavné poistenie a úrazové pripoistenie dieťaťa v prípade smrti, invalidity alebo vážnej choroby jedného alebo obidvoch poistených rodičov.

Riziká
Riziká, ktoré detským poistením môžete pokryť, sú v jednotlivých poisťovniach veľmi podobné. Rozdiel je v názve a šírke poistného krytia či množstve rizík, ktoré svojimi produktmi poisťovne kryjú.
Uniqa poisťovňa najčastejšie poisťuje úmrtie, invaliditu rodiča, úrazové poistenia. Kontinuita zase dožitie alebo úmrtie a trvalé následky úrazu. V Komunálnej poisťovni je to poistenie pre prípad času liečenia úrazu, v ING Životnej poisťovni dožitie, následky úrazu, hospitalizácia. Poisťovňa Slovenskej sporiteľne ponúka detský produkt sa predáva ako "balíček“ hlavného krytia a povinných pripoistení. AXA poistí dieťa proti rizikám, ako je smrť, trvalé telesné poškodenie s lineárnym alebo progresívnym plnením, denné odškodné za dobu nevyhnutného liečenia úrazu, denné odškodné vymenovaných drobných úrazov, denné dávky pri pobyte v nemocnici. Z voliteľných rizík si klienti Union poisťovne volia najčastejšie úrazové pripoistenia detí - trvalé následky úrazu a tzv. úrazové odškodnenie detí (menšie úrazy, ktoré nemusia zanechať trvalé následky).

Poistiť môžete aj veno
Niektoré poisťovne, napríklad Uniqa aj Kooperativa, ponúkajú venové poistenie. "Pri venovom poistení, v prípade že poistené dieťa uzavrie sobáš, vyplatí mu poisťovňa dojednanú poistnú sumu, najskôr však v deň jeho 18. narodenín, a poistenie zaniká. Ak poistené dieťa neuzavrelo sobáš, resp. nepožiadalo o výplatu plnenia, aj keď sobáš uzavrelo, vyplatí poisťovňa poistenému dieťaťu dojednanú poistnú sumu vo výročný deň začiatku poistenia v roku, v ktorom dieťa dovŕši 25 rokov,“ vysvetľuje Daniela Michaličová z Kooperativy.
Okrem toho môžete deti zabezpečiť poistením aj na obdobie ich štúdia. Rôzne podoby štipendijného poistenia ponúkajú viaceré poisťovne.

Pre zväčšenie kliknite na obrázok

Hlavné a vedľajšie poistenie
Tak ako v prípade životného poistenia dospelých. aj deťom môžete k hlavnému poisteniu pridať i pripoistenia, ktoré pokryjú ďalšie riziká. Allianz-Slovenská poisťovňa ku kapitálovému životnému poisteniu Baby budúcnosť ako hlavnému poisteniu ponúka ako voliteľné úrazové poistenie dieťaťa. Ako darček dostane každé poistené dieťa Baby kartu zadarmo, ktorá zahŕňa poistenie liečebných nákladov v zahraničí a poistenie trvalých následkov úrazu. V programe Invest Strategie je hlavným poistením investičné životné poistenie, ku ktorému je možné dojednať viaceré voliteľné poistenia, napríklad úrazové poistenie, rizikové životné poistenie, pripoistenie kritických chorôb, pripoistenie smrti následkom úrazu či pripoistenie dočasného dôchodku v prípade invalidity.
Výnimkou je Wüstenrot poisťovňa. a jej produkt Poistenie detí a štúdia. "Poistné krytie je široké a zahŕňa dožitie sa konca poistnej doby, riziká hospitalizácie dieťaťa v zdravotníckom zariadení, trvalé následky v dôsledku úrazu, poistený úraz dieťaťa, ktorý nemusí zanechať trvalé následky a smrť dieťaťa. Všetky spomínané riziká sú zahrnuté v základnom poistnom krytí, preto rodičia pre svoje deti už nemusia dojednávať žiadne navyše,“ sumarizuje členka predstavenstva Dana Macková.

Čo odporúčajú poisťovne
"Pri poistení detí je dôležité si uvedomiť, že zvolením vhodného produktu môžeme dieťaťu okrem poistnej ochrany zabezpečiť aj zaujímavé finančné prostriedky na štart do života. Pri kapitálovom životnom poistení bude dieťaťu vyplatená vopred dohodnutá garantovaná suma, pri investičnom životnom poistení je zase možnosť vyššieho zhodnotenia. Dôležitou súčasťou poistenia by malo byť aj poistenie trvalých následkov úrazu, ako aj poistenie závažných ochorení,“ sumarizuje Andrea Janková z Poisťovne Slovenskej sporiteľne.

Prečítajte si aj:
Kedy a na ako dlho možno poistiť dieťa

1. Aký je minimálny vek, keď už možno dieťa poistiť?
2. Aký je maximálny vek, keď ešte možno dieťa poistiť?
3. Aká je minimálna a maximálna poistná doba?

Allianz-SP
– 2 týždne.
– 15 rokov (Baby budúcnosť), 60 alebo 64 rokov (Invest Strategie – podľa toho, či ide o bežne platené alebo jednorazovo zaplatené poistné)
– v programe Baby budúcnosť sa poistenie končí v deň, ktorý predchádza výročnému dňu začiatku poistenia v roku, v ktorom poistené dieťa dovŕši vek 25 rokov. Nemožno dohodnúť kratšiu ani dlhšiu poistnú dobu. V programe Invest Strategie sa hlavné poistenie dojednáva na dobu neurčitú

Celý článok >>

Čo ovplyvňuje výšku poistného

Allianz-SP
– vstupný vek, pohlavie poisteného dieťaťa, výška dohodnutej poistnej sumy (program Baby budúcnosť)
– bude v takej výške, v akej si ho klient dohodne. Minimálnu výšku mesačného poistného pre hlavné poistenie však poisťovňa stanovila na 500 korún (16,60 eura) (program Invest Strategie)

Kooperativa
– výška poistnej sumy, vek poisteného dieťaťa a rodiča, pohlavie dieťaťa a rodiča, dĺžka poistnej doby

Generali Slovensko
– vek poisteného dieťaťa, jeho pohlavie, vek a pohlavie rodičov (ak sú v poistení zahrnutí), množstvo dojednaných rizík, výška dojednaných poistných súm

ING Životná poisťovňa
– poistná suma pre dožitie, zvolené pripoistenia

Uniqa
poistná suma, vek, pohlavie, zdravotný stav dospelého

Kontinuita
– vek, poistná suma, doba poistenia, pohlavie má v tomto veku minimálny vplyv na výšku poistného

ČSOB Poisťovňa
– kombinácia rizík, zvolené poistné sumy, poistná doba, vek poistených osôb, frekvencia platenia poistného

Komunálna poisťovňa
– poistná suma, vstupný vek rodiča, pohlavie rodiča, dĺžka poistnej doby

Wüstenrot poisťovňa
– poistná suma, či je poistený jeden alebo dvaja dospelí ľudia, vek rodičov a samotného dieťaťa

Union poisťovňa
– doba poistenia, výška poistných súm, dojednané pripoistenia, pohlavie poistníka

Poisťovňa SLSP
– vek dieťaťa, zvolený rozsah poistného krytia (pri kapitálovom životnom poistení), vek, pohlavie a poistná doba (pri investičnom poistení)

AXA
– koľko chcete investovať do podielových fondov, rozsah zvolenej poistnej ochrany (pohlavie, vstupný vek, riziková skupina) – Comfort + a Lienka; rozsah zvolenej poistnej ochrany, počet osôb poistených na jednu zmluvu, zľavy za počet osôb a frekvenciu platenia – rodinné úrazové poistenie

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 14:20