Sledujte nás na Instagrame
@hospodarske_novinyPestovateľom ovocia každý rok zostáva priemerne až 30 percent nepozberaných plodín. To predstavuje celkový výpadok na tržbách vo výške 10 miliónov eur. „Škoda vzniká nezaložením, nedopestovaním a neochránením úrody pre nedostatok sezónnych pracovníkov,“ hovorí pre HN Jozef Šumichrast, riaditeľ Zväzu zeleninárov a zemiakarov Slovenska. Nákaza problém ešte zhoršila.
Producenti napríklad nemali pre koronakrízu dosť ľudí na ochraňovanie kvitnúcej úrody počas jarných prízemných mrazov. Príliš nízky počet brigádnikov hlásia poľnohospodári každú sezónu. Vo vinohradoch pravidelne chýba približne tisíc ľudí. Ovocinárom a zeleninárom zase dvetisíc.
Preto prišiel rezort práce s novinkou. Ide o ta
Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 84% na dočítanie.
Tento článok ste dočítali vďaka tomu, že ste predplatiteľom Hospodárskych novín. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
Denný prehľad správ emailom
Dostávajte každý deň nové informácie zo sveta politiky, ekonomiky a biznisu.
Pred zadaním e-mailovej adresy si prečítajte pravidlá ochrany osobných údajov a používania cookies. Súhlas na odoberanie noviniek môžete kedykoľvek odvolať.