StoryEditor

Soták kriticky o bankách: Neprišli sem pomáhať. Ostrihajú ovce a zoberú vlnu

24.06.2020, 09:30
Autor:
domadoma
Klub 500 dnes spolu so Slovenskou obchodnou a priemyselnou komorou zorganizoval tlačovú konferenciu na tému ekonomického reštartu.

Predstavitelia Klubu 500 a Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory dnes hovorili o tom, čo je potrebné spraviť pre naštartovanie ekonomiky. "Keď chceme mať zdravé obyvateľstvo, aj zdravotníctvo potrebuje zdroje," na to je podľa predsedu SOPK Petra Mihóka potrebné zdravé podnikateľské prostredie.

Mihók hovorí o dvoch problémoch, ktorým Slovensko čelí. Prvým je koronavírus, ktorý narúša globálny trh. "Ale tou druhou krízou je štrukturálna kríza našej ekonomiky. Tie symptómy sa ukázali zhruba pol roka pred vypuknutím pandémie," povedal Mihók. Hovorí tiež o "globalizácii bez pravidiel."

Rast konkurencieschopnosti 

"Štát musí vytvárať podmienky pre rast konkurencieschopnosti," tvrdí podpredseda SOPK Vladimír Slezák. Podľa neho je potrebné zamerať sa najmä na rast ekonomiky. "Nemáme pocit, že práve toto je prioritou vlády naplno," povedal. 

"Nestrašme sa nejakou druhou vlnou, naučme sa s tou koronou žiť, teraz treba nalievať peniaze do ekonomiky. Treba rýchlo urobiť pravidlá, ktoré umožnia čerpanie zdrojov," dodal.

Tibor Gregor, podpredseda Klubu 500, hovoril o krokoch, ktoré by mala vláda pre slovenskú ekonomiku spraviť. Medzi nimi spomenul zvýšenie stropov príspevkov, zmeny v minimálnej mzde, či okamžité spustenie pozastavených investícií.

"Sedíme tu preto, že keď si odmyslíme priemysel, ktorý je tu zo zahraničia, kde zisky odchádzajú do zahraničia, keď si zoberieme, že banky si včera vybavili, že nebudú platiť odvody,banky nie sú ústavy, ktoré tu prišli pomáhať, to sú tí, ktorí prišli ovce ostrihať a vlnu zobrať," vyjadril sa kriticky predseda Klubu 500 Vladimír Soták.

"O nás bez nás" 

"Ako sa dá naštartovať ekonomika? Ja mám rád automobilový priemysel, ja nechcem na koňoch chodiť," povedal predseda Klubu. Dôležité je podľa neho podporiť domácich podnikateľov. Soták si však myslí, že politici nie sú schopní sa postarať o nich postarať.

"Vláda rozdeľuje peniaze nesprávnym spôsobom." Hovorí o "desatore", ktoré pre premiéra Igora Matoviča napísal.

"My sme tí manažéri, ktorí vedia, ako sa firmy riadia a my sme tí, ktorí vedia, čo je treba spraviť na naštartovanie ekonomiky, nie politici," povedal. "Nerozhodujte v tripartite o nás bez nás, na to nemáte morálne právo," dodal.

01 - Modified: 2024-04-03 17:13:58 - Feat.: - Title: Sotákove železiarne hlásia po rekordnom roku tvrdý pád. Zisky poznačili energie a objednávky 02 - Modified: 2024-03-22 15:20:05 - Feat.: - Title: Klub 500 nesúhlasí s návrhom Tomáša na zvýšenie minimálnej mzdy 03 - Modified: 2024-03-14 14:53:47 - Feat.: - Title: Lobotka aj Soták sa tešia, ich klub zabojuje o pohárové finále. V podbrezovskej bubline sa riešila len výhra 04 - Modified: 2024-03-05 18:25:29 - Feat.: - Title: Licenčná politika začína potápať slovenských exportérov, upozorňuje združenie 05 - Modified: 2024-02-20 18:30:00 - Feat.: - Title: Pred slovenskými firmami stojí viacero „strašiakov“. Prekonať ich pomáha aj jedna kľúčová vec
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 22:07