StoryEditor

Životné minimum zníži dane

18.06.2007, 00:00
Životné minimum na Slovensku od júla vzrastie o 150 korún a prvý raz tak pokorí päťtisícovú hranicu. Pre ľudí to znamená zvýšenie sociálnych dávok aj čiastočné zníženie daňového zaťaženia.

Na druhej strane však o niečo stúpnu odvody a získanie hypotéky či iného úveru môže byť o niečo ťažšie, pretože banky pri výpočte solventnosti klienta tiež berú do úvahy životné minimum.
Vyššie životné minimum nám ušetrí na daniach. Keďže nezdaniteľné minimum z našich miezd sa počíta ako 19,2-násobok životného minima, od budúceho roku si namiesto súčasných 95 616 korún budeme môcť bez zdanenia ponechať takmer o tri tisícky viac. Radosť môžu mať viac zarábajúci. "Milionársku daň" totiž od januára nebudú platiť tí, ktorých hrubý mesačný príjem je vyšší ako 47 522 korún, ale len tí, ktorí mesačne zarobia viac ako 48 995 korún, teda takmer o tisícpäťsto korún viac. "Výška hrubého ročného príjmu, od ktorého sa začína znižovať nezdaniteľné minimum, je stanovená na stonásobok životného minima, aby sa nemusel každý rok novelizovať zákon," vysvetlil hovorca ministerstva financií Miroslav Šmál.
Viac mamičkám
Minimálna hranica príjmov na osobu, pod ktorou už nastáva stav hmotnej núdze, sa automaticky prehodnocuje každý rok k júlu na základe rastu čistých príjmov alebo nákladov nízkopríjmových domácností podľa zistení štatistického úradu. Kým vlani sa životné minimum zvýšilo o 250 korún, tento rok to bolo o sto korún menej.
Pre ľudí zvýšenie minima znamená väčšiu šancu získať sociálne dávky a vo väčšej miere ako dnes. Napríklad rodičovský príspevok sa zvýši zo súčasných 4 440 korún na 4 560 korún mesačne. Podobne sa zvyšuje aj príspevok dieťaťu pri jeho zverení či zániku náhradnej starostlivosti či príspevok rodičom za adoptované či zdravotne postihnuté dieťa. "Zvýšenie je všade o 2,9 percenta," povedala hovorkyňa ministerstva práce Alexandra Gogová.
Úvery a hypotéky
V bankách, ktoré majú posúdenie bonity žiadateľa a dostatočnej výšky jeho príjmu viazané práve na životné minimum, sa od prvého júla zvýšia nároky na žiadanie o úver. "Zvýšenie životného minima môže znamenať, že disponibilný príjem bude nižší," konštatovala hovorkyňa Slovenskej sporiteľne Miriam Fuňová. Iné kritérium používa napríklad Všeobecná úverová banka. "Životné minimum nemá na hodnotenie bonity žiadny vplyv," hovorí pracovník tlačového oddelenia banky Michal Kopecký. "Banka má vlastné stanovené paušálne výdavky, ktoré vstupujú ho hodnotiaceho modelu, a pravidelne ich prehodnocuje," dodáva hovorkyňa Tatra banky Terézia Copláková. Zvýšenie životného minima však pocítia žiadatelia o úver v Štátnom fonde rozvoja bývania. O úver môžu požiadať len tí, ktorých príjem nie je vyšší ako triapolnásobok životného minima. Musia mať však najmenej 1,3-násobok. Okruh ľudí, ktorí môžu žiadať o úver fond, sa teda rozširuje o 525 korún na 17 955 korún. Najmenej musia však zarábať o 45 korún viac - 6 519 korún.

Čo všetko sa zmení
- zvýšia sa sociálne dávky
- zníži sa ďaňové zaťaženie
- stúpnu odvody
- zvýši sa základ na určenie "milionárskej dane"

Životné minimum od júla 2007
5 130 korún
mesačne pre jednu plnoletú fyzickú osobu
3 580 korún mesačne pre ďalšiu spoločne posudzovanú plnoletú fyzickú osobu
2 340 korún mesačne pre zaopatrené neplnoleté alebo nezaopatrené dieťa

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 07:53