StoryEditor

Koaliční lídri predstavili veľký sociálny balík za pol miliardy eur

15.07.2020, 09:47
Autor:
bzmbzmklkl
Prvé významné sociálne opatrenia Matovičovho kabinetu sú zamerané na podporu rodín, študentov, ZŤP a seniorov.

Premiér Igor Matovič a lídri koaličných strán predstavili sociálny balík v hodnote 500 miliónov eur na podporu detí, rodín, študentov, ZŤP a seniorov:

Tehotenská dávka
Od štvrtého mesiaca tehotenstva dostane žena po novom dvesto eur mesačne. Platiť to bude pre tie, ktoré sú nemocensky poistené, teda zamestnané ženy. Podobne budú podporené aj tehotné študentky, u ktorých sa táto dávka bude nazývať štipendium.

Podľa premiéra Igora Matoviča má byť účelom preplácanie tehotenských vitamínov alebo náhrada mzdy na dni, počas ktorých žena nemohla pre fyzické ťažkosti pracovať. Dávku premiér predstavil aj ako súčasť politiky na znižovanie počtu potratov.

Doprava zadarmo
K vlakom zadarmo po novom pribudne mestská hromadná doprava a medzimestské autobusy. Z tejto výhody sa budú môcť tešiť deti, študenti, dôchodcovia a vozíčkari. Podľa premiéra je táto politika ekologická, pretože nahrádza cestovanie autami. Tiež sa tak vyrieši doterajšia diskriminácia ľudí v okresoch Slovenska, kde vlaky nepremávajú.

Lieky bez doplatkov
Deti do šiestich rokov, dôchodcovia a osoby s ťažkým zdravotným postihnutím by už nemali za lieky doplácať. Túto zmenu označil za svoj splnený predvolebný sľub predseda parlamentu Boris Kollár.

„Dôchodcovia svoje peniaze budú môcť používať pre seba, a nie na doplatky za lieky,“ povedal Kollár. Detaily návrhu ešte nie sú známe, minister práce Milan Krajniak však spresnil, že táto podpora môže byť odopretá ľuďom s vyššími príjmami do nejakého limitu. „Pre 90 percent spoločnosti to však určite bude bez poplatkov,“ potvrdil Krajniak.

Trinásty dôchodok
Dôchodcovia v súčasnosti dostávajú takzvaný vianočný príspevok, ktorý funguje progresívne. Tí s najnižším dôchodkom dostanú ku koncu roka 200 eur navyše, pričom táto suma sa postupne znižuje. Penzisti s mesačným dôchodkom nad 658 eur už nedostanú nič. Vláda Petra Pellegrino prijala zákon, ktorým chcela vianočný príspevok pretvoriť na takzvané trináste dôchodky.

Tie mali fungovať skôr zásluhovo a dôchodcom na konci roka pridať peniaze v rovnakej výške, ako je ich klasická dávka. Matovičov kabinet teraz do svojho balíčka vložil trináste dôchodky, ktoré sa však budú skôr podobať na pôvodný vianočný príspevok, len vyšší. Najchudobnejší penzisti v rámci tohto plánu dostanú 300 eur a ujde sa aj tým najbohatším, ktorí dostanú minimálne 50 eur.

Daňový bonus namiesto obedov zadarmo
Rodičia dnes na svoje deti staršie ako šesť rokov dostávajú mesačnú daňovú úľavu vo výške 22,72 eura. Dvakrát viac, teda 45,44 eura, dostávajú, ak majú mladšie dieťa. Vláda tento systém zmení a prisúdi túto vyššiu dávku rodičom všetkých detí do 15 rokov. Peniaze na toto opatrenie získa zrušením dotovania školských obedov.​

Brífing Matoviča a koaličných lídrov 15:37 "Nebojíme sa honu na čarodejnice, ktorý sa teraz spustí," hovorí Matovič. Dodal, že sľúbili ľuďom očistiť Slovensko a za tým si stoja. "Očakávame rôzne útoky zo všetkých strán, pretože ideme dráždiť hada bosou nohou," povedal Matovič. 15:36 Je logické, že sa druhá strana bude brániť aj po právnej stránke, hovorí Matovič. 15:25 Holý povedal, že štát nekúpi od Kmotríka Národný futbalový štadión. 15:25 Konanie môže mať trestnoprávne následky, odporučil som vláde podať trestné oznámenie, poveda...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2020-07-15 09:50:57 - Feat.: 0 - Title: Vláda ruší obedy zadarmo, nahradí ich dvojnásobným daňovým bonusom 02 - Modified: 2020-09-24 12:14:38 - Feat.: 0 - Title: Trináste dôchodky budú. Krajniak povedal, koľko peňazí dostanú penzisti navyše (tabuľka)
01 - Modified: 2024-04-25 14:20:47 - Feat.: - Title: Pracovníci a sympatizanti RTVS prišli do práce v čiernom, sporný zákon preskúma eurokomisia 02 - Modified: 2024-04-24 14:48:33 - Feat.: - Title: Manažment telerozhlasu vníma krok vlády ako snahu ovládnuť inštitúciu 03 - Modified: 2024-04-24 14:11:22 - Feat.: - Title: PS kritizuje zákon o telerozhlase, hovorí o účelových zmenách 04 - Modified: 2024-04-24 12:02:02 - Feat.: - Title: Vláda schválila návrh na možné využitie pomoci v oblasti agrosektora 05 - Modified: 2024-04-24 10:01:12 - Feat.: - Title: Zmeny v RTVS znamenajú násilné ovládnutie média úzkou skupinou ľudí, kritizuje KDH
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 19:30