StoryEditor

Vystúpte z II. piliera. Vláda už má plán

11.02.2008, 23:00
Chcete vystúpiť z druhého piliera? Od začiatku marca tohto roka by to malo byť jednoduchšie. Má sa o to postarať návrh novely zákona o starobnom dôchodkovom sporení z dielne ministerky práce a sociálnych vecí Viery Tomanovej, ktorý včera schválila vláda.

Na výstup z druhého piliera tak už nebudete potrebovať notárom overený podpis. "Veľmi pružne sme reagovali na požiadavky občanov, že keď vstupovali do druhého piliera, nebolo potrebné žiadne overovanie podpisov," povedala ministerka.
Dve A-štvorky
Zjednodušenie výstupu z vašej dôchodkovej správcovskej spoločnosti však môže mať aj iný význam. Podľa dôveryhodných informácií HN mali viaceré ministerstvá iniciovať skrytú mediálnu kampaň, ktorá má presvedčiť ľudí, aby peniaze z dôchodkových správcovských spoločností presunuli v prospech Sociálnej poisťovne. Kampaň sa mala začať minulý týždeň tlačovou konferenciou Sociálnej poisťovne a "náhodne" položenou otázkou poslanca Branislava Bačíka (Smer - SD). Ten sa cez hodinu otázok v parlamente opýtal premiéra Roberta Fica - "Ako hodnotíte fakt, že z druhého piliera už požiadalo o výstup 4 900 ľudí?" Nasledovala odpoveď predsedu vlády na celé štyri strany A4. "Vychádzal som z mojej osobnej iniciatívy," poprel dohodu Bačík.
Argumenty na pondelok
Súčasťou kampane má byť aj včerajší rozruch, o ktorý sa vláda postarala tým, že na zrušenie notárskeho overovania zvolala mimoriadnu schôdzu. Kampani by mali poslúžiť aj nedeľné politické diskusie v televíziách a rovnako informácie, ktoré má ministerstvo zverejňovať každý pondelok, aby sa im médiá venovali celý týždeň. Témy v televízii majú byť dopredu stanovené, rovnako aj ľudia, ktorí sa pred kamerou objavia. Autorom tejto kampane by mal byť bývalý podpredseda SDĽ a súčasný hovorca miestneho úradu Petržalka Ľubomír Andrássy. Ten to však popiera.

"Nie je to pravda. O ničom neviem," reagoval prekvapene na údajnú pripravovanú kampaň Ľubomír Andrássy. Rovnako to popiera aj samotný rezort práce. "Je to stratégia komunikácie. O žiadnu kampaň sa nejedná," povedal jeho hovorca Michal Stuška.
Výsledkom údajného mediálneho ťaženia proti druhému pilieru v čase, keď je otvorený pre vstupy aj výstupy, majú byť peniaze, ktoré sa príchodom sporiteľov do prvého piliera dostanú do Sociálnej poisťovne. Tá sa v budúcnosti podľa prognóz nedokáže vyrovnať so svojím rastúcim deficitom. Dôchodcov a vyplácaných dôchodkov totiž pribúda, zatiaľ čo obyvateľov v produktívnom veku je (a bude) menej.
Hlavným iniciátorom kampane má byť podľa zdroja HN ministerstvo financií, ktoré sa obáva, že sa nesplní deficit verejných financií za rok 2008. Návrat sporiacich do priebežného piliera by tak mohol byť riešením. Samotný rezort však strach odmieta. "S veľmi veľkou pravdepodobnosťou sa schodok verejných financií bude vyvíjať tak pozitívne ako doteraz," povedal hovorca rezortu Miroslav Šmál. Taktiež dementoval informácie o prípadnom iniciovaní návratu ľudí z kapitalizačného piliera. Na druhej strane, dôchodkové správcovské spoločnosti medzitým klientom rozosielajú letáky, v ktorých ich informujú o výhodách sporenia v druhom pilieri.

Komentár HN:
Viac korún, alebo menej eur

Priam zákon omerty pripomínalo ticho, ktoré zavládlo najprv v radoch koaličných strán. Neskôr preniklo na verejnosť, že premiér Robert Fico požadoval odstúpenie ministra Miroslava Jureňu z jeho vládnej funkcie a predseda ĽS-HZDS Vladimír Mečiar žiadal odstúpenie celého vedenia Slovenského pozemkového fondu. Hra to teda bola vysoká.

Jedna veta
S včerajším opatrením, podľa ktorého už pri výstupe z DSS sporiteľom nemusí asistovať notár, DSS-ky problém nemajú. "Nemusí to byť notár, ale navrhujeme aby overovanie dokumentov prebiehalo v Sociálnej poisťovni, keďže nejaká autorizácia by mala byť," reagoval predseda Asociácie DSS Peter Socha.
Touto úpravou sa teraz má zaoberať parlament v skrátenom legislatívnom konaní. "Novela je o jednej vete a nevidím dôvod, prečo by bolo potrebné študovať ju päť dní," komentuje štátna tajomníčka rezortu Emília Kršíková. Na spôsob komunikácie ministerstva sú však názory rozdielne. "Takýmto jednaním ide len o zneisťovanie občanov, ktorí si sporia v druhom dôchodkovom pilieri," myslí si exministerka ministerstva práce Iveta Radičová (SDKÚ-DS).

Údajná mediálna kampaň
- účasť v diskusných reláciách
- uverejňovanie nových informácií začiatkom týždňa
- presne stanovené témy na výstup z II. piliera
- presne stanovení ľudia, ktorí budú vystupovať
- mediálny "rozruch" 

Prečítajte si aj:
ADSS nesúhlasí so zjednodušením vystúpenia z 2.piliera

Asociácia dôchodkových správcovských spoločností (ADSS) nesúhlasí s návrhom novely zákona o starobnom dôchodkovom sporení, ktorou sa má od začiatku marca odstrániť povinnosť nechať si úradne overiť podpis pod oznámenie o vystúpení z druhého penzijného piliera. "Overovanie podpisu rieši riziká, ktoré si pri otváraní druhého piliera uvedomovalo aj ministerstvo a preto sa to ocitlo v zákone. My sme s tým súhlasili a teraz nerozumieme náhlej snahe o jeho úplné odstránenie, " uviedol predseda ADSS Peter Socha. Výstup z druhého piliera podľa neho okrem iného znamená, že sporiteľ súhlasí aj s prevodom svojich vlastných peňazí, ktoré nasporil, na účet Sociálnej poisťovne a pre takýto akt je podľa ADSS potrebný nejaký autorizačný mechanizmus.

Celý článok >>

Prečítajte si aj:
SDKÚ-DS kritizuje návrh novely zákona k 2. pilieru

Vláda schválením návrhu novely zákona o starobnom dôchodkovom sporení na svojom pondelkovom mimoriadnom rokovaní podľa podpredsedníčky SDKÚ-DS Ivety Radičovej len zneistila občanov v ich dobrej viere v stabilitu dôchodkového systému. Navrhovaná novela zákona má od začiatku marca odstrániť povinnosť nechať si úradne overiť podpis pod oznámenie o vystúpení z druhého penzijného piliera. Ako ďalej uviedla opozičná poslankyňa, takúto povinnosť do zákona od začiatku januára zaviedla súčasná vláda. "Vláda mala určite dôvod, prečo takúto povinnosť do zákona dala, a to zabrániť možnému vystúpeniu sporiteľa z druhého piliera bez jeho súhlasu," uviedla Radičová na tlačovej besede.

Celý článok >>

 

01 - Modified: 2003-07-08 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Dva listy prezidentovi
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 06:41