Podľa štúdie Agricultural Health Study (AHS), desaťročia trvajúceho výskumného projektu realizovaného rôznymi vládnymi skupinami, sú farmárom a ich rodinným príslušníkom viac diagnostikované určité typy rakoviny. Medzi ne patrí leukémia, non-Hodgkinov lymfóm, mnohopočetný myelóm, sarkóm mäkkých tkanív a žalúdka, mozgu, prostaty a rakovina kože. Pesticídy môžu byť jednou z najväčších príčin, ale AHS tiež uvádza prispievajúce faktory ako „výfukové plyny motorov, rozpúšťadlá, prach, živočíšne vírusy, hnojivá, palivá a špecifické mikróby“.Pixabay
StoryEditor

Pekné reči o sebestačnosti nestačia, tvrdí Macho. Situácia sa podľa ministerstva opäť zhoršila

24.07.2020, 12:04
Autor:
ČTKČTK
Hospodárenie slovenských farmárov sa vlani zhoršilo, zisk sektora klesol o 20 percent na 83 miliónov eur.

Slovensku sa nedarí znížiť závislosť na dovoze potravín a poľnohospodárskych produktov. Bilancia zahraničného obchodu so zmieneným tovarom sa vlani podľa analýzy ministerstva poľnohospodárstva opäť zhoršila.

Slovenskí farmári dlhodobo upozorňujú na nízke zastúpenie potravín domácej produkcie na pultoch obchodov a na chýbajúcu potravinovú sebestačnosť krajiny v základných komoditách.

​Schodok zahraničného obchodu poľnohospodárskeho a potravinárskeho sektora sa vlani prehĺbil o viac ako desatinu na 1,81 miliardy eur. V porovnaní s priemerom za posledných päť rokov to predstavuje zhoršenie obchodnej bilancie o 40 percent.

Najmä mäso a mliečne výrobky

"Vo vývoze prevládali výrobky s nižšou pridanou hodnotou, na rozdiel od dovozu, kde prevládali produkty s vyššou pridanou hodnotou. Tento trend môže pokračovať aj v nasledujúcich rokoch," uviedlo ministerstvo poľnohospodárstva.

Najčastejšie sme vyvážali obilie. Dovážalo sa najmä mäso, mliečne výrobky, rovnako ako nealkoholické a alkoholické nápoje.

Šéf poľnohospodárskej a potravinárskej komory Emil Macho dnes povedal, že sa u nás dlhodobo vedú len "pekné reči o sebestačnosti".

"Poďme nakŕmiť krajinu v základných komoditách," povedal pred novinármi Macho. Už skôr pritom upozornil, že v pracovné dni jazdí na Slovensko zo zahraničia denne cez 800 kamiónov s potravinami. Často ide o dovoz potravín z Česka.

Problém s prenájmom pôdy 

Macho tiež kritizoval štát za to, že požaduje spätné zvýšenie platieb za prenájom štátnej pôdy. Ministerstvo poľnohospodárstva v reakcii tvrdilo, že na základe skoršieho oznámenia Európskej komisie a Protimonopolného úradu má štát prenajímať pozemky za trhových podmienok.

Hospodárenie slovenských farmárov sa vlani zhoršilo, zisk sektora klesol o 20 percent na 83 miliónov eur. Potravinárstvo naopak zisk zvýšilo o 14 percent na 219 miliónov eur.

01 - Modified: 2024-02-12 12:46:45 - Feat.: - Title: Agrorezort nevie vyplatiť minuloročné priame platby do dvoch týždňov, vraví šéf potravinárov Macho 02 - Modified: 2023-03-23 14:30:58 - Feat.: - Title: Zabezpečiť si vlastnú zeleninu by pre Slovensko nemuselo byť ťažké 03 - Modified: 2023-03-06 15:56:53 - Feat.: - Title: Návrat ku koreňom alebo ako poraziť infláciu 04 - Modified: 2023-02-22 13:08:50 - Feat.: - Title: Drahé zlaté teľa 05 - Modified: 2022-06-21 09:27:15 - Feat.: - Title: Slováci sa pri jedle uskromňujú už teraz, tvrdia potravinári. Jeseň môže byť s cenami ešte kritickejšia
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 04:50