TASR/Pavol Zachar
StoryEditor

Sulík vyhlásil súťaž o Inovatívny čin roka, prihlasovať sa dá do septembra

27.07.2020, 09:55
Autor:
TASRTASR
Súťaž s názvom "Inovatívny čin roka" bola prvýkrát vyhlásená v roku 2008.

Ministerstvo hospodárstva vyhlásilo tohtoročnú súťaž o inovatívny čin roka 2019. Uviedol to vicepremiér a šéf rezortu Richard Sulík (SaS) na pondelkovom tlačovom brífingu.

Do súťaže sa môžu prihlasovať od pondelka do 30. septembra právnické osoby či fyzické osoby – podnikatelia, ktorí v minulom roku uviedli na trh nejakú inováciu.

Súťaž pozostáva z troch kategórií – inovácia výrobková, inovácia technologická a inovácia služby. Ako podotkla Sulíkova poradkyňa Jana Kiššová, hodnotiacimi kritériami súťaže sú inovatívnosť produktu, procesu alebo služby v danom priemyselnom odvetví, prínosy pre spotrebiteľa, zákazníka a spoločnosť.

„Čiže zvýšenie kvality niečoho, zníženie výmenných alebo servisných intervalov, zvýšenie efektívnosti, úspora času a zdrojov a tak ďalej,“ špecifikovala Kiššová. Hodnotiť sa bude aj vplyv na trh a na podnikateľskú činnosť.

Finančná odmena 

Pri hodnotení bude rezort prihliadať aj na vplyv inovácie na národné hospodárstvo (zvýšenie zamestnanosti alebo vývozu či ďalšieho rozvoja) a na efekt na ekológiu (či došlo k zníženiu nepriaznivých vplyvov na životné prostredie).

Ministerstvo hospodárstva oceňuje v každej kategórii prvé tri miesta. „Prvou cenou bude vecná cena plus finančná odmena vo výške 7000 eur a, samozrejme, diplom,“ spresnila Kiššová. Druhé miesto v každej kategórii rezort hospodárstva odmení finančnou cenou vo výške 5000 eur a vynálezca inovácie umiestnenej na treťom mieste dostane 3000 eur.

Súťaž organizuje Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA). Ako zhrnul riaditeľ sekcie analýz, programov a medzinárodnej spolupráce agentúry Artur Bobovnický, súťaž má svoju bohatú históriu, prvýkrát ju vyhlásili v roku 2008. Odvtedy už agentúra evidovala viac ako 370 prihlášok a ceny rozdali celkovo v hodnote 161-tisíc eur.

Na jeseň

„K úspechom tejto súťaže patria napríklad také inovácie, ako mikrofluidný čip pre izoláciu rakovinových buniek, implantát na mieru pre spinálnu chirurgiu, ktorú vyvinul CEIT v Žiline, kapilárne rohože určené na vykurovanie v zime a na chladenie v lete v budovách, aplikácia kolaboratívneho robota, hi-tech technológia laserového zvárania absorpčných puzdier na uskladnenie vyhoreného jadrového paliva a mnoho ďalších,“ vymenoval Bobovnický.

„Táto súťaž má svoju bohatú históriu a považujem ju za dobrý spôsob, ako upozorniť na niečo, čo má zmysel, čo je dobrý nápad, čo pomôže nám v budúcnosti,“ dodal Sulík. Ľudí, ktorí sa venujú inováciám, zároveň vyzýva, aby sa do tejto súťaže prihlásili. Ceny budú odovzdané počas podujatia Cooperation Innovation Technology Transfer v dňoch 20. – 21. októbra.

01 - Modified: 2024-04-12 08:09:51 - Feat.: - Title: Richard Sulík: Elektrinu z jadra najviac podporila SaS 02 - Modified: 2024-04-11 15:04:03 - Feat.: - Title: SaS aj KDH kritizujú tzv. migračný pakt: Nerieši zásadné tlaky na vonkajších hraniciach Únie 03 - Modified: 2024-04-09 07:48:07 - Feat.: - Title: Volvo: Posledná veľká prekážka odstránená (komentár Richarda Sulíka) 04 - Modified: 2024-03-26 16:11:36 - Feat.: - Title: Saková odmietla tvrdenia Sulíka o miliónových stratách štátu z emisných povoleniek 05 - Modified: 2024-03-19 19:43:29 - Feat.: - Title: Nový šéf SaS Gröhling: Absolútne sa neobávam práva veta, ktoré Sulík získal. Mojou hlavnou témou bude sloboda
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 20:08