Zsolt Sütő pokladá Strekov za dedinu, v ktorej sú ľudia silnými lokálpatriotmi. Chcel vyrábať víno, ktoré mu bude chutiť, tak zmenil život. Z elektrikára sa stal vinárom. Na snímke je s novým prírastkom, somárom Fülöpom.HN/V. COSCULLUELA
StoryEditor

Vinár zo Strekova zariskoval a prerazil na lukratívnych trhoch v Dánsku aj USA

10.08.2020, 00:00
Vína Zsolta Sütőa sa podávajú na najlepších stoloch sveta. Strekov 1075 si môžete vychutnávať napríklad v dánskej reštaurácii Noma. Poľnohospodár však dáva prednosť svojim zásadám pred biznisom.

Obchod s vínom nie je o nekonečnom vyjednávaní o cene. Zakladá sa na kamarátstve. Na istom druhu blízkosti. „Je to osobný vzťah. Odberateľ ma musí poznať. Keď chce moje produkty predávať, musí so mnou piť,“ približuje Zsolt Sütő, majiteľ vinohradu Strekov 1075.

Sedíme za veľkým dreveným stolom v dome, v ktorom poľnohospodár svoj nápoj uskladňuje v sudoch, fľaškuje aj predáva návštevníkom. Spravil nám kávu a so smiechom nás ponúkol aj sektom. Sme tu však autom.

Kukurica, pšenica a vinič
Cestou do Strekova neďaleko Nových Zámkov sa nám nezdalo, že by sme sa nachádzali vo vinárskej oblasti. Vozovka sa kľukatí a vedie nás cez dediny s dvojjazyčnými názvami. Jasová – Jászfalu, Dubník – Csúz, Rúbaň – Fűr. Všade naokolo sa rozprestierajú kukuričné a pšeničné polia. Viniča niet. Pri vjazde do obce Rúbaň sa však za krčmou odbočuje doprava smerom k miestnemu château. Prvá indícia, že sa v okolí vyrába víno.


O pár kilometrov ďalej zavítame do cieľovej dediny. Tesne pred tabuľou obrátime hlavu doľava a zbadáme to. Kopec nad obcou je takmer celý pokrytý viničom. Spoločnosť mu robí starý topoľ, ktorý sa týči nad údolím, a pár zalesnených parciel.

Uprostred Strekova za starými potravinami COOP Jednota sa nachádza dvojpodlažná budova, v ktorej podniká naturálny vinár. Na hornom poschodí sa konajú ochutnávky. Nalieva sa víno. Súkromníkom, skupinám, kamarátom a obchodným partnerom. Niekedy majiteľ pozve kapelu a hrá tu živá muzika. Vonku občas zahíka nový prírastok v rodine, somár menom Fülöp.

V minulosti bol Zsolt Sütő elektrikár a teraz vyrába hroznový nápoj. „Každý v dedine vie robiť víno. Venujeme sa tomu od malička. Tie základné princípy nie sú komplikované. Viete piecť mäso?...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Ostrovný bandita. Superrýchlu omegu milovali zlodeji, politici ju však chceli zakázať 02 - Modified: 2024-04-05 12:00:00 - Feat.: - Title: Čitateľka Gréta, 33 rokov: Manžela mi napokon vybrala mama! 03 - Modified: 2024-03-25 17:00:00 - Feat.: - Title: Život s umelcom hrozí blázincom: „Označil ma za zúrivú myš.“ Čitateľka nám rozpovedala svoj príbeh! 04 - Modified: 2024-03-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Keď slovenské vína bodujú vo svete 05 - Modified: 2024-03-22 10:53:42 - Feat.: - Title: Zlatica (56): Neslušný návrh. Manžel ako vždy hypnotizoval obrazovku, tak som mávla rukou a išla!
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 09:36