Spoluzakladateľ a generálny riaditeľ spoločnosti FinGO.sk Roland Dvořák konštatuje, že na Západe je úplne bežné, že ľudia bývajú v nájomných bytoch.HN Pavol Funtál
StoryEditor

Čoraz viac klientov má záujem o zlato

10.08.2020, 00:00
Generálny riaditeľ finančno-sprostredkovateľskej spoločnosti FinGO.sk Roland Dvořák povedal pre HN, že nie je jasné, ako sa banky budú správať ku klientom, ktorí požiadali o odklad.

Národná banka Slovenska v Správe o finančnej stabilite poukázala na to, že úvery poskytnuté cez sprostredkovateľov majú v porovnaní s ostatnými úvermi rizikovejšie charakteristiky. Ako si vysvetľujete tieto kritické slová regulátora?
Nemyslím si, že finanční sprostredkovatelia robia rizikovejšie, ale skôr náročnejšie úvery ako priamo finančné inštitúcie. Skôr sa nazdávam, že klient, ktorý navštívi sprostredkovateľa, už pravdepodobne v banke bol a neprešiel. Sprostredkovateľ má potom náročnejšiu úlohu, pretože musí vybrať vhodný subjekt pre klienta, aby mu úver alebo hypotéku namodeloval na mieru. Veľakrát nevie preukázať buď dostatočný príjem, alebo nehnuteľnosť. Je to teda relatívne tvrdenie. Keď klient nespĺňa niektorú z požiadaviek banky, vtedy sa úver môže javiť drahší.

Keď bol klient už raz v banke odmietnutý a ide za sprostredkovateľom, aby mu našiel cestičku, je takéto správanie zodpovedné?
Každá banka má rôzne podmienky v procese schvaľovania úverov. Niektoré akceptujú živnostníkom alebo podnikateľom väčšie obraty, niektoré menšie, niektoré žiadne. Klient väčšinou najskôr navštívi svoju domovskú banku, kde mu úver nemusí prejsť. Avšak tým, že existuje trhové prostredie aj medzi bankami, čiže aj tie medzi sebou o klienta súťažia, niektoré to vedia nastaviť tak, aby bol klient priechodný. Samozrejme, ak nespĺňa „ideálne“ parametre, tak sa môže jeho úroková sadzba zvýšiť.


Kritika ďalej smerovala k vysokej zadlženosti domácností. Zohrávajú finanční sprostredkovatelia v tomto úlohu?
Slováci sú zadlžení aj v dôsledku historických faktorov a nesprávnych spotrebných návykov. Na Západe je úplne bežné, že ľudia bývajú aj v nájomných bytoch. U nás tieto byty nie sú postavené, ale ľudia logicky chcú niekde bývať, a teda potrebujú vlastniť nehnuteľnosť. Mladý človek nemá našetrenú rezervu, a už vôbec nie v takej výške, aby si mohol kúpiť nehnuteľnosť z vlastných peňazí. Legislatívne obmedzenia tento rok začali požadovať ešte väčšie rezervy a banky už dávnejšie prestali poskytovať stopercentné financovanie. Nová mladá generácia si tak už teraz potrebuje začať tvoriť rezervy.

NBS ďalej otvorila tému regulácie provízií. Ako to vnímate?
Práca finančného sprostredkovateľa je veľmi náročná. Netreba za ňou vidieť len výslednú províziu. Sprostredkovateľ má aj nemal...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-23 11:37:33 - Feat.: - Title: Nový šéf SPP pre HN: Zmluva s Gazpromom je výhodná, ak by nám zastavili plyn, minieme o 140 miliónov eur viac 02 - Modified: 2024-04-22 14:00:00 - Feat.: - Title: Archívny rozhovor s etnologičkou: Pravý Slovák alebo pravý Slovan, čo to je? Niečo také neexistuje 03 - Modified: 2024-04-22 13:51:27 - Feat.: - Title: Riaditeľka televízie v Litve pre HN: U nás je spoločnosť jednotná, nechce sledovať žiadne proruské správy 04 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie 05 - Modified: 2024-04-22 04:56:32 - Feat.: - Title: ROZHOVOR Emma Drobná: „Nikdy som nelietala v oblakoch, skôr som úzkostlivá.“
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 15:19