StoryEditor

Vláda podľa INEKO neplní sľuby o kvalitnejšej doprave

30.03.2008, 13:10
Autor:
SITASITA

Vláda a najvplyvnejšia vládna strana Smer-SD po viac ako roku a pol vládnutia len minimálne plnia predvolebné a povolebné sľuby o zabezpečení kvalitnejšej, dostupnejšej a bezpečnejšej dopravy. Miera plnenia sľubov v oblasti dopravy predstavuje 12 % a prínos pre krajinu plus 0,6 pri škále mínus 3 až plus 3. Vyplýva to z analýzy Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy INEKO, naznačujúcej verejné vyhlasovanie nereálnych sľubov, neexistenciu jasnej koncepcie, ako aj neschopnosť ministrov riadiť organizačne aj finančne náročné projekty. Ako agentúru SITA v piatok ďalej informoval inštitút INEKO, nosným príkladom toho je diametrálna zmena predvolebných a povolebných vyhlásení premiéra Roberta Fica a ministra dopravy Ľubomíra Vážneho k výstavbe diaľnic cez projekty verejno-súkromného partnerstva (PPP). V oblasti dopravy nie je markantný rozdiel v plnení či neplnení populárnych, no pre krajinu škodlivých sľubov a naopak užitočných sľubov, ktoré majú len malú mieru verejnej podpory. Na diaľnice ide podľa analýzy menej peňazí, bratislavské letisko sa rozvíja pomalšie a na cestách umiera viac ľudí.

Sľub o zrýchlení výstavby diaľnic a rýchlostných komunikácií s dôrazom na transparentnosť a efektívnosť pri prínose pre krajinu plus 2 plní vláda podľa analýzy INEKO na 7 %. Záväzok vybudovať 100 kilometrov diaľnic a rýchlostných ciest do roku 2010 s prínosom plus 1 plní na 35 %. Na 25 % plní prísľub rozvíjať bratislavské letisko bez strategického investora a s kvalifikovaným manažmentom, pričom prínos pre krajinu dosahuje úroveň mínus 2. Záväzok zaviesť na cesty elektronické mýto zatiaľ plní na polovicu pri prínose plus 2. Prísľub o znížení počtu obetí nehôd na cestách na polovicu k roku 2010 vláda plní na 13 % s prínosom pre krajinu plus 2. Sľuby o zvýšení prepravy osôb a neznížení prepravy tovaru po železnici, o zabezpečení dostupnejšieho verejného cestovania železnicami za rovnaké ceny s adresnou podporou, ako aj zvýhodnení dopravy s alternatívnym pohonom a začatí digitálneho televízneho vysielania v roku 2007 dosahujú nulovú mieru plnenia.

"Odborníkmi a verejnosťou pozitívne vnímaný sľub zvýšiť tempo výstavby diaľnic ostáva neplnený. A to najmä kvôli spoliehaniu sa na PPP projekty a zároveň zníženiu vlastných investícií štátu," tvrdí INEKO. Prípadné úspešné naštartovanie PPP projektov podľa analýzy inštitútu síce umožní ľahko prekročiť záväzok vlády postaviť v jej terajšom funkčnom období 100 kilometrov diaľnic a rýchlostných ciest, no určite nepomôže dokončiť plynulé diaľničné spojenie Bratislavy a Košíc. Navyše značne zaťaží verejné financie v budúcnosti. Na ďalšie roky totiž vláda jednoznačne uprednostňuje rýchlosť výstavby na úkor jej efektívnosti a transparentnosti, hoci pred voľbami Smer žiadal opak. Pred voľbami v súlade s odbornou mienkou pritom vystríhal pred masívnymi PPP projektami a žiadal pilotné úseky maximálne do veľkosti 15 mld. Sk a dĺžky 20 kilometrov. Po voľbách však rozhodol o projekte na 150 kilometrov za odhadovaných 150 mld. Sk.

Podľa analýzy INEKO bratislavské letisko po predchádzajúcich nárastoch počtu cestujúcich o 40 % až 50 % vlani rástlo len minimálne, v preprave tovaru celkom prepadlo. Minulý rok zomrelo na cestách v SR o 190 osôb viac oproti cieľu, počet obetí bol najvyšší od roku 2003 a o 8 % vyšší ako v roku 2006. Napriek sľubom ceny v osobnej železničnej doprave podľa inštitútu vzrástli najrýchlejšie za posledné tri roky, pričom preprava osôb a tovaru železnicami vlani klesala.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 15:32