StoryEditor

Kamenický: Matovič nemá zásluhy na nižšom prepade ekonomiky, išlo o nepresné odhady

17.08.2020, 10:43
Autor:
TASRTASR
Kamenický podotkol, že ide o najväčší pokles HDP v novodobej histórii Slovenska. Poukázal na to, že odhady inštitúcií boli nepresné.

Dôvodom nižšieho prepadu slovenskej ekonomiky v porovnaní s predpokladmi bola okrem iného aj neznalosť budúceho vývoja, a teda nepresnosť odhadov.

Premiér Igor Matovič (OĽANO) na tom nemá zásluhy a poďakovať by sa mal fabrikám a všetkým občanom Slovenska. V reakcii na vyjadrenia predsedu vlády to na sociálnej sieti uviedol poslanec Smeru-SD a bývalý minister financií Ladislav Kamenický.

​Ekonomika sa podľa údajov Štatistického úradu v druhom kvartáli prepadla o 12,1 percenta, čo je tak podľa analytikov aj podľa premiéra menej, ako sa očakávalo. Matovič v piatok vyzdvihol, že za priaznivejší vývoj s vzhľadom na očakávania môže zvládnutie pandémie po medicínskej stránke.

Najväčší historický pokles 

Kamenický podotkol, že ide o najväčší pokles HDP v novodobej histórii Slovenska. Poukázal tiež na to, že odhady inštitúcií boli nepresné, pričom dôvodom bol veľký počet neznámych.

Analytici preto podľa neho nevedeli reálne a presne odhadnúť dosahy krízy. "Tešiť sa z toho, že máme pokles (podotýkam pokles a nie rast) ekonomiky len o - 12,1 percenta namiesto – 15-19 percent je detinské. Je to dané len vysoko nastavenou latkou a vysokou mierou nepresnosti," zdôraznil.

Doplnil, že hospodárstvo sa z dôvodu nového koronavírusu neprepadlo do takej krízy, ako sa pôvodne predpokladalo. Skonštatoval, že najmä analytici očakávali dlhodobú karanténu.

"Mal by poďakovať fabrikám"

Opozičný poslanec zároveň poznamenal, že ekonomika sa oživuje rýchlejšie, ako sa očakávalo a domáca spotreba ľudí sa výrazne neznížila. Aj vďaka tomu podľa jeho slov neklesol výber DPH.

Matovič by sa tak mal podľa Kamenického poďakovať fabrikám za to, že v druhom štvrťroku výrazne narástol export a že sa predzásobili materiálom ešte v prvom kvartáli.

"Igor Matovič by sa mal najmä veľmi pekne poďakovať všetkým občanom Slovenska za to, že napriek kríze míňali peniaze v rovnakej miere ako doteraz," dodal Kamenický.

Z rýchleho odhadu ŠÚ, ktorý zverejnili v piatok, vyplýva, že slovenská ekonomika sa v druhom štvrťroku tohto roka medziročne prepadla o 12,1 percenta. Výsledok je podľa štatistikov lepší ako očakávania, a to vďaka júnovým výkonom ekonomiky.

01 - Modified: 2024-04-11 14:04:03 - Feat.: - Title: Matovič chce odvolávať ministerku Dolinkovú: Za pol roka urobila všetko v prospech Haščáka a Penty 02 - Modified: 2024-04-08 13:31:59 - Feat.: - Title: Fico chce veľké škrty zamestnancov na ministerstvách, hovorí o 30-percentnom reze. Nereálne, odkazuje odborník 03 - Modified: 2024-03-27 12:27:44 - Feat.: - Title: Nielen vláda, do Galanty prišiel aj Matovič. Pohŕdal Maďarmi rovnako ako Slota, burcuje proti Pellegrinimu 04 - Modified: 2024-03-24 16:32:42 - Feat.: - Title: Korčok má bašty ľavice, Pellegrini žiaril u Fica aj Huliaka. Matovič bez 500-euroviek zažil na východe fiasko 05 - Modified: 2024-03-23 10:00:00 - Feat.: - Title: Rezort financií avizuje zmeny pri pomoci s drahými hypotékami. Odstráni podmienku, ktorá mnohých hnevala
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 11:53