TASR/Marko Erd
StoryEditor

Investícia Porsche Sulíka neprekvapila. Všetko nasvedčovalo tomu, že to príde, tvrdí

19.08.2020, 14:04
Autor:
TASRTASR
Nemecká automobilka Porsche plánuje rozšírenie areálu Centra automatizácie a robotizácie automobilovej výroby v Hornej Strede.

Plánovaná investícia Porsche na Slovensku ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS) veľmi neprekvapila. Pred niekoľkými týždňami mal stretnutie so slovenským vedením tejto spoločnosti. Uviedol to v stredu počas rokovania vlády.

"Oni tu už majú pomerne veľkú nástrojáreň, kúpili veľký takmer 30-hektárový pozemok, pričom na to vývojové centrum potrebovali iba dva hektáre. Všetko nasvedčovalo tomu, že sa toto stane," zdôraznil Sulík s tým, že ho to teší.

Ideálny priestor 

Predpokladá, že sa tak stalo preto, lebo Slovensko je ideálny priestor na priemyselné investície. "My sme jedna z najspriemyselnenejších krajín na svete, určite v Európskej únii, a toto si chceme držať," dodal minister. Očakáva, že dôjde k pracovnému stretnutiu v tejto veci.

Štátnej pomoci v tomto prípade nie je veľmi naklonený. "Skôr by sme mali vytvoriť podmienky také, aby Porsche sem chcelo prísť aj bez priamej pomoci. Nakoniec luxus a štátna pomoc sa nejako k sebe veľmi nehodia," podotkol Sulík.

Zároveň poukázal na to, že ide o investíciu, ktorá je na západe Slovenska. "Odkedy som ja ministrom, podporili sme výlučne investície v najmenej rozvinutých okresoch, lebo chceme znižovať regionálne rozdiely. Napríklad teraz o dva dni poklepkávam základný kameň v jednej investícii v Kechneci južne od Košíc. Tam treba podporovať zo štátnych peňazí investície," skonštatoval.

Za je aj Krajniak

Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) v stredu po rokovaní vlády ubezpečil, že každú podobnú investíciu sú pripravení podporiť aj individuálnym rokovaním s investorom.

"V rámci existujúcich schém, ktoré máme na podporu zamestnanosti alebo presunu za prácou, alebo dokonca aj príspevok na bývanie, sme schopní individuálne rokovať a podľa požiadaviek jednotlivých investorov dokážeme vyjsť v ústrety," priblížil.

Zatiaľ pritom podľa Krajniaka neevidujú žiadnu "nadštandardnú požiadavku", kde by bolo treba vytvárať akúsi špeciálnu schému. Poznamenal, že najviac by pomohlo, ak by sa v dotknutom regióne podarilo umiestniť niektoré z prvých projektov štátnych nájomných bytov, aby sa potenciálni zamestnanci mohli aj presťahovať za prácou a nemuseli do bývania veľa investovať.

Nemecká automobilka Porsche plánuje rozšírenie areálu Centra automatizácie a robotizácie automobilovej výroby v Hornej Strede v okrese Nové Mesto nad Váhom o novú karosáreň za približne 250 miliónov eur.

Pri testovaní vyvinutých výrobných liniek a produkcii karosérií pre koncernové podniky Porsche by nová prevádzka mala zamestnať 1200 ľudí, vyplýva zo zámeru zverejneného na enviroportáli.

01 - Modified: 2024-04-17 16:00:00 - Feat.: - Title: Zistenie HN: elektrické Porsche v Bratislave sa už vyrába. Fabrika aktuálne pracuje na „vychytávaní múch“ 02 - Modified: 2024-04-12 08:09:51 - Feat.: - Title: Richard Sulík: Elektrinu z jadra najviac podporila SaS 03 - Modified: 2024-04-11 15:04:03 - Feat.: - Title: SaS aj KDH kritizujú tzv. migračný pakt: Nerieši zásadné tlaky na vonkajších hraniciach Únie 04 - Modified: 2024-04-09 07:48:07 - Feat.: - Title: Volvo: Posledná veľká prekážka odstránená (komentár Richarda Sulíka) 05 - Modified: 2024-04-04 14:22:29 - Feat.: - Title: Fico sa bojí čierneho scenára. Sľúbený plán nedoručil, namiesto toho dáva investorom desiatky miliónov eur
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 11:12