StoryEditor

Od sena k biomäsu bez stresu

24.08.2020, 00:00
Farma Turová sa medzi prvými začala zaoberať vyzrievaním hovädzieho mäsa. Dnes aj napriek vyššej cene produktu nemá núdzu o odberateľov. Nimi sú známe reštaurácie aj obchody.

Tesne pred Zvolenom schádzame z rýchlostnej cesty a už o pár minút sme v inom svete. Kopce pokryté lúkami a lesmi, pod nimi malá dedina a nad ňou naoko opustená farma, v ktorej by nikto neočakával prvotriedny bitúnok.

Budovy bývalého družstva, ktoré už raz zbankrotovalo, obklopuje viac ako 230 hektárov pastvín, po ktorých sú roztrúsené desiatky kusov hovädzieho dobytka. Kravy a býky si užívajú prostredie, ktoré by im závidelo nejedno zviera z veľkochovov. Dni totiž trávia vo voľnom výbehu, spásajú lúky a žijú si svojím stádovitým životom.

Každá idylka sa však raz skončí. V tomto prípade za bránou do bitúnku. Na pastvinách vykŕmené zvieratá sa totiž razom stávajú porciami prvotriedneho mäsa, ktoré putuje do reštaurácií, prevádzok špecializujúcich sa na výrobu hamburgerov či na pulty obchodov.

„Môžem potvrdiť, že ľudia chcú a dokážu zaplatiť za naše produkty. Mäso z hovädziny patrí medzi najdrahšie a biokvalita ho predražuje o ďalších 15 až 20 percent,“ konštatuje majiteľ Farmy Turová Peter Badiar, ktorého zákazníkmi sú napríklad Metro, Grandhotel Praha či známy Roxor Burger.

Biokvalita nie je jediný faktor vplývajúci na cenu. Bitúnok zvyšuje kvalitu mäsa vyzrievaním, ktoré trvá tri až sedem dní. Počas tohto procesu stratí 10 percent hmotnosti v podobe vody, čo sa, pochopiteľne, rovnako premieta do cien výsledných produktov.

Od exportu sena k prvovýrobe
Osud doviedol Bratislavčana Petra Badiara do Turovej kľukatými cestičkami. K životu poľnohospodára a potravinára sa totiž najviac priblížil až ako gymnazista. V Rakúsku si zohnal brigádu a tá ho priviedla k prvému biznis plánu. „Daný rok bol ve...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2020-10-06 14:17:32 - Feat.: - Title: Za kilo šunky 20 eur. Švajčiarsko má najdrahšie mäso na svete
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 05:36