StoryEditor

Odborári opustili rokovanie tripartity a prerušili sociálny dialóg. Toto sa stalo len za Mečiara, tvrdia

24.08.2020, 12:04
Autor:
mahomahoTASRTASR
Dôvodom na prerušenie sociálneho dialógu je podľa odborárov konanie ministra práce Milana Krajniaka.

Konfederácia odborových zväzov opustila dnešné rokovanie tripartity a prerušila sociálny dialóg.

Dôvodom má byť konanie ministra práce Milana Krajniaka, ktorý individuálne počas rokovania zvolal zamestnávateľov, aby s nimi hovoril o minimálnej mzde na budúci rok. Týmto podľa KOZ porušil sociálny dialóg.

"Dôvodom pre takýto postup je konanie ministra práce, ktorý si pozval na individuálne rokovanie zástupcov zamestnávateľov po tom, ako sme oznámili naše nesúhlasné stanovisko s jeho návrhom. Následne odišli na 25 minút sa so zamestnávateľmi poradiť o tom, aký návrh predloží vláda spoločne so zamestnávateľmi. Je to bezprecedentné hrubé porušenie tripartity," vyhlásil prezident KOZ Marián Magdoško.

Počas pondelňajšieho rokovania sa pritom mal meniť samotný návrh minimálnej mzdy po tom, ako minister dohovoril so zamestnávateľmi.

Odborári hovoria o ešte horšom návrhu

"To, čo predviedol minister Krajniak je bezprecedentné porušenie elementárnych zásad tripartizmu a sociálneho dialógu. Sociálny dialóg bol na Slovensku budovaný 30 rokov. Počas tohto obdobia sa takáto situácia vyskytla asi len raz, a to bolo počas vlády Vladimíra Mečiara," upozornila viceprezidentka KOZ Monika Uhlerová.

Krajniak mal podľa KOZ predložiť na rokovanie tripartity "ešte horší návrh týkajúci sa minimálnej mzdy", ako bol predložený do medzirezortného pripomienkového konania. 

Stať sa tak malo po individuálnom rokovaní ministra so zástupcami zamestnávateľov.

Minimálna mzda by mala byť 623 eur

Zamestnávatelia navrhovali zmrazenie minimálnej mzdy na úrovni 580 eur, odborári požadovali jej zvýšenie na 656 eur. 

Krajniak po tripartite potvrdil, že konečný návrh by mal byť 623 eur, a teda vo výške 57 percent priemernej mzdy v minulom roku.

Upustí sa od návrhu zaviesť štartovaciu mzdu a pre stupne náročnosti práce bude zavedený paušál zvýšenia vo výške 43 eur, stanoví sa tiež pevná suma príplatkov za prácu, teda o koľko majú stúpnuť.

Nenechám sa vydierať, tvrdí Krajniak

"Nenechám sa vydierať niekým, kto príde na každé rokovanie bez nejakého ústretového kroku. To je vydieranie a vyhrážanie sa," reagoval minister práce.

Krajniak tvrdí, že odborári viedli dialóg na tripartite arogantným spôsobom. Dodal, že navrhne zmeniť zákon o tripartite, ktorý by bol reprezentatívnejší. 

Podľa neho by sa do sociálneho dialógu mohli zapojiť aj iné organizácie, ako napríklad Inštitút zamestnanosti, či organizácia Pracujúca chudoba.

"Dnes sa ukázalo, že jeden zo sociálnych partnerov od samého začiatku nechcel vyjednávať. Až do konca zotrvávali na tom istom," uviedol minister.

01 - Modified: 2024-04-20 13:36:57 - Feat.: - Title: Riešenia kompenzácií výdavkov na 13. dôchodky predstavia ministri v najbližšom období 02 - Modified: 2024-04-18 14:46:17 - Feat.: - Title: Nemecká opozičná strana BSW vyzýva na zvýšenie minimálnej mzdy 03 - Modified: 2024-04-18 12:16:01 - Feat.: - Title: Predčasné dôchodky si prešli veľkými zmenami. Poslanci schválili prísnejšie podmienky 04 - Modified: 2024-04-18 09:48:29 - Feat.: - Title: Minimálna mzda u nás o tri roky takmer tisíc eur? Rásť budú aj príplatky (+ tabuľka) 05 - Modified: 2024-03-31 08:46:41 - Feat.: - Title: Nie sú to len tínedžeri. Kalifornia zvyšuje minimálnu mzdu pre pracovníkov rýchleho občerstvenia
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 12:39