TASR/Pavol Zachar
StoryEditor

"Ušetrili sme viac ako 20 miliónov eur." Nový šéf hmotných rezerv hodnotí prvých sto dní v úrade

25.08.2020, 10:50
Autor:
TASRTASRdomadoma
Súčasný šéf štátnych hmotných rezerv Ján Rudolf dnes spolu s ministrom hospodárstva Richardom Sulíkom hodnotil svojich sto dní v úrade.

Nové vedenie Správy štátnych hmotných rezerv sa po svojom nástupe muselo vyrovnať s nevýhodnými zmluvami uzatvorenými pred jeho nástupom. Išlo najmä o dodanie osobných ochranných pomôcok. Úspora finančných prostriedkov revíziou týchto zmlúv predstavuje približne 20 miliónov eur, uviedol v utorok na brífingu predseda SŠHR Ján Rudolf.

"Úrad som prevzal po predchodcovi, ktorý poškodil dobré meno tohto úradu," povedal súčasný šéf štátnych hmotných rezerv Ján Rudolf. Dnes spolu s ministrom hospodárstva Richardom Sulíkom (SaS) hodnotil sto dní v úrade.

"Keď som sem prišiel, zistil som, že tu boli realizované nevýhodné nákupy, museli sme sa vysporiadať so zmluvami bývalého vedenia a ušetrili sme viac ako 20 miliónov eur," vyčíslil Rudolf. 

Nadbytočný materiál v skladoch 

Ďalším problémom bol podľa neho nahromadený nevyužiteľný a zastaralý materiál v mobilizačných rezervách a zlé hospodárenie s verejnými prostriedkami. "Tieto všetky zákazky budú predmetom skúmania orgánov činných v trestnom konaní."

"Napríklad máme náhradné motory na nákladné automobily Praga V3S," priblížil Rudolf. Hmotné rezervy chcú po aktualizácii zoznamov potrebného materiálu ponúknuť tento nadbytočný materiál armáde, samosprávam, ale aj iným záujemcom.

Za najväčšie úspechy svojho doterajšieho pôsobenia označil Rudolf vyhlásenie transparentného a otvoreného tendra na dodávku osobných ochranných pomôcok v sume 38 miliónov eur, do ktorého sa prihlásilo takmer 100 dodávateľov. Štátne rezervy zároveň predložili žiadosť o nenávratný finančný príspevok na financovanie takýchto nákupov z eurofondov.

"Zastal čas"

Rudolf upozornil, že SŠHR musí prejsť transformáciou. Boli identifikované viaceré dodávky prác, za ktoré štát zaplatil predražené sumy alebo sa vykonávali nepotrebné údržby majetku v sumách desiatok tisíc eur. Šéf SŠHR zhodnotil, že v tejto inštitúcii "zastal čas".

Okrem zníženia počtu pracovníkov chce zanalyzovať hnuteľný a nehnuteľný majetok SŠHR a nepotrebný odpredať. Zefektívniť by chcel aj procesy riadenia.

Vláda pred troma mesiacmi vymenovala nového šéfa štátnych hmotných rezerv, ktorý úrad prevzal po bývalom predsedovi Kajetánovi Kičurovi. Toho v marci vláda Igora Matoviča odvolala pre nehospodárne správanie vo funkcii.

01 - Modified: 2024-04-12 08:09:51 - Feat.: - Title: Richard Sulík: Elektrinu z jadra najviac podporila SaS 02 - Modified: 2024-04-11 15:04:03 - Feat.: - Title: SaS aj KDH kritizujú tzv. migračný pakt: Nerieši zásadné tlaky na vonkajších hraniciach Únie 03 - Modified: 2024-04-09 07:48:07 - Feat.: - Title: Volvo: Posledná veľká prekážka odstránená (komentár Richarda Sulíka) 04 - Modified: 2024-03-26 16:11:36 - Feat.: - Title: Saková odmietla tvrdenia Sulíka o miliónových stratách štátu z emisných povoleniek 05 - Modified: 2024-03-19 19:43:29 - Feat.: - Title: Nový šéf SaS Gröhling: Absolútne sa neobávam práva veta, ktoré Sulík získal. Mojou hlavnou témou bude sloboda
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 20:32