Nexis FibersTASR/M. Kapusta
StoryEditor

Výroba v Nexise po dohode napreduje. Ďalším krokom je osamostatnenie od Chemesu

26.08.2020, 18:08
Autor:
TASRTASR
Cena za neregulované energie bola v minulosti dôvodom nezhôd medzi spoločnosťami a viedla i k odstávke výroby vláknarov.

Dohodu o spolupráci, ktorá koncom mája ukončila niekoľkotýždňovú odstávku výroby vláknarskej firmy Nexis Fibers z dôvodu prerušenia dodávok energií spoločnosťou Chemes Humenné, sa humenským spoločnostiam darí napĺňať.

Povedal to v stredu pre médiá predseda Výboru Národnej rady SR pre hospodárske záležitosti Peter Kremský (OĽANO), ktorý v spore zaujal pozíciu mediátora.

​Ďalšie rokovania medzi spoločnosťami majú viesť k osamostatneniu sa výrobcu priemyselných vláken od dodávok neregulovaných energií od energetickej spoločnosti.

Záujem o spoluprácu majú obaja

"Boli tam nejaké drobné nezrovnalosti, ktoré sme si vydiskutovali a dohodli si termíny v ráde niekoľko dní, aby sa naplnili dohodnuté veci," uviedol k rokovaniam s tým, že na fungujúcej spolupráci majú podľa neho záujem obe spoločnosti.

Ako doplnil, súčasťou stretnutí je i nastavenie pravidiel do budúcna. "Bude teraz nasledovať návrh, ktoré časti pozemkov by spoločnosť Nexis chcela odkúpiť a takisto budú nasledovať rokovania technické, v ktorých sa určí výška investície do výroby týchto energií a konkrétne osamostatnenie sa," vysvetlil.

Aktuálne Nexis Fibers odoberá od spoločnosti Chemes, ktorá je zároveň vlastníkom priemyselného parku, kde vláknarská firma sídli, všetky regulované i neregulované energie.

Práve cena za neregulované energie bola v minulosti dôvodom nezhôd medzi spoločnosťami a viedla i k odstávke výroby vláknarov. Kremský, ktorý chce situáciu v humenskom priemyselnom parku i naďalej sledovať, verí, že dohoda bude stabilná a dlhodobá.

"Aj keď príde k osamostatneniu sa, spoločnosť Chemes bude ďalej dodávať elektrinu, teplo, vodu, čiže regulované energie, kde cena nie je sporná," vysvetlil s tým, že k osamostatneniu sa spoločnosti Nexis od Chemesu by mohlo dôjsť v roku 2022.

Situácia sa stabilizuje 

Ako sa vyjadril výkonný riaditeľ spoločnosti Nexis Fibers Ján Kučeravý, ďalšie rokovania by mali spoločnosti realizovať v polovici septembra. Podľa jeho slov sa situácia s výrobou priemyselných vláken vo firme postupne stabilizuje.

"V septembri by sme mali bežať už na 75 percent kapacít pre airbagy. Trošku sa zlepšuje situácia aj v biznise, kde dodávame vlákno pre pneumatiky. Niektorí z našich odberateľov nevyrábali niekoľko mesiacov a momentálne vidíme oživenie v septembri aj u týchto zákazníkov," uviedol s tým, že v súvislosti so zvyšovaním výroby sa na svoje pracoviská budú vracať i zamestnanci, ktorých nechávala spoločnosť za ostatné mesiace doma na takzvanej výluke, pričom im vyplácala 60 percent mzdy.

"Pokiaľ nepríde nejaká tvrdá druhá vlna koronakrízy, mohli by sme v najbližších mesiacoch bežať bez nejakých obmedzení," doplnil.

Podľa Kučeravého riešila spoločnosť situáciu počas posledných mesiacov aj s využitím štátnej prvej pomoci, rokuje s bankami a má v pláne tiež rokovať so svojimi veriteľmi o odklade splátok.

"Myslím si, že sme na správnej ceste a že sa v priebehu niekoľkých mesiacov skonsolidujeme," dodal. Ako uzavrel, spoločnosť tiež aktuálne finalizuje investíciu do výroby špeciálnych polymérov, kde by radi strojnásobili svoju výrobu.

Využívať ju však spoločnosť bude môcť len v prípade, ak sa skonsoliduje i situácia v celom automobilovom priemysle.

01 - Modified: 2024-02-14 23:00:52 - Feat.: - Title: Exposlanec OĽaNO kritizuje Matovičovo hnutie: Najprv mi ponúkli prácu, po kritike na sneme mi ju však zrušili 02 - Modified: 2023-06-22 08:14:56 - Feat.: - Title: Šéf hospodárskeho výboru Peter Kremský z OĽANO už nebude kandidovať do parlamentu 03 - Modified: 2023-05-15 04:48:24 - Feat.: - Title: Poslanci opäť pripravujú bič na energetikov. Nemáme pre to vysvetlenie, reaguje pre HN významný dodávateľ 04 - Modified: 2023-04-27 19:40:32 - Feat.: - Title: Chystá sa veľká zmena v povinnom zmluvnom poistení. Mieri na státisíce nezodpovedných vodičov 05 - Modified: 2023-01-03 16:36:45 - Feat.: - Title: Poslanci OĽANO veria v opätovnú podporu novely vetovanej prezidentkou
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 08:29