Reuters
StoryEditor

Mestské hotely žiadajú pomoc. Veľa z nich má už piaty mesiac nulové zisky

09.09.2020, 11:33
Autor:
TASRTASR
Najhoršia situácia je podľa hotelierov v Bratislavskom kraji, kde je až o 82,8 percenta menej hostí ako vlani.

Mestské hotely, reštaurácie a subjekty podnikajúce v krajských a okresných mestách sa obracajú na vládu otvoreným listom a žiadajú o pomoc. Poukazujú na nulové tržby, čo pre mnohé mestské hotely môže byť likvidačné, a chcú zabrániť hromadnému prepúšťaniu.

Ako možné riešenia navrhujú príspevok na fixné náklady, zníženie DPH na ubytovacie a reštauračné služby či napríklad odpustenie sociálnych odvodov.

​Predstavitelia mestského turizmu podotýkajú, že tržby mnohých mestských hotelov sú už piaty mesiac na nule. V júli tohto roka tak klesol počet zamestnancov v biznis hoteloch v porovnaní s februárom takmer o tretinu.

"Ďalšie prepúšťanie zvažuje ešte aj v súčasnosti približne polovica týchto hotelov. Blížiaca sa jesenná sezóna je poznačená úplným výpadkom kongresovej turistiky a 80 percent výpadkom individuálnych korporátnych klientov," upozornili.

Hrozí hromadné prepúšťanie

Najhoršia situácia je pritom podľa nich v Bratislavskom kraji, kde je až o 82,8 percenta menej hostí ako vlani. Väčšinu hostí v tomto kraji dlhodobo tvoria zahraniční návštevníci. Prepad ubytovaných hostí na úrovni 90 percent oproti minulému roku hlásia aj Košice.

"Myslite, prosím, aj približne na 8000 zamestnancov a ich rodiny, ktoré žijú už takmer pol roka v neistote a s veľmi neistými vyhliadkami do budúcnosti," apelovali na vládu.

Zástupcovia mestských hotelov zároveň skonštatovali, že prípadné prepúšťanie sa netýka len priamych zamestnancov hotelov, ale aj dodávateľov v regiónoch, ktorí sú na hotel napojení.

Poukázali na to, že vláda deklarovala podporu kongresovej turistiky a podporu novovznikajúcej agentúry cestovného ruchu. "Bez mestských hotelov sa nedá realizovať žiadne kultúrne či kongresové podujatie medzinárodného významu a ani rozvoj krajského či okresného mesta, regiónu či kraja," zdôraznili.

Nižšie DPH aj "reštartbonus"

Zároveň pripravili návrhy riešení, ktoré by mohli zmierniť dosahy pandémie na odvetvie mestského turizmu a gastronómie. Zahŕňajú príspevok na fixné náklady pri poklese tržieb o viac ako 40 percent oproti minulému roku podľa rakúskeho modelu do výšky 75 percent.

Navrhujú tiež zníženie DPH na päť percent na ubytovacie a reštauračné služby na tento a nasledujúci rok a zníženie DPH na 10 percent v rokoch 2022 až 2024. Predstaviť by si vedeli tiež "reštartbonus" pri prijímaní nových zamestnancov.

Zmierniť vplyv krízy by podľa nich pomohlo aj odpustenie sociálnych odvodov na tento a nasledujúci rok a v rokoch 2022 až 2024 odklad sociálnych odvodov pri splatnosti od roku 2025.

Medzi opatreniami spomínajú tiež kurzarbeit či zákaz prijímania noriem, ktoré by viedli k zvýšeniu administratívnej a finančnej záťaže. Zároveň chcú zabezpečiť, aby všetky príspevky, dotácie v rámci štátnej podpory v koronakríze neboli súčasťou daňového základu.

K výzve spoločnosti Best Hotel Properties sa pripojili aj Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska (AHRS), Bratislava Tourist Board (BTB), Asociácia organizácií cestovného ruchu (AOCR), Bratislavská hotelová asociácia, Košická hotelová asociácia či Košice – Turizmus (oblastná organizácia cestovného ruchu.

01 - Modified: 2024-04-10 11:29:48 - Feat.: - Title: Hromadné prepúšťanie v Bratislave: O prácu majú prísť stovky zamestnancov IBM 02 - Modified: 2024-01-11 08:35:24 - Feat.: - Title: Do hotelov a penziónov na Slovensku v novembri 2023 zavítali hlavne domáci návštevníci 03 - Modified: 2023-11-05 18:20:04 - Feat.: - Title: Americká sieť hotelov Marriott, do ktorej patria značky ako Sheraton či Ritz-Carlton, zvýšila zisk takmer o pätinu 04 - Modified: 2023-11-03 07:26:10 - Feat.: - Title: Investície do hotelov v strednej Európe môžu tento rok vzrásť až o 30 percent 05 - Modified: 2023-10-19 06:03:53 - Feat.: - Title: Najlepšia hotelová reštaurácia na Slovensku sa nachádza vo Vysokých Tatrách
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 15:19