TASR/Michal Svítok
StoryEditor

Vláda schválila trom firmám stimuly za 2,9 milióna eur. Vznikne vyše 170 pracovných miest

16.09.2020, 08:04
Autor:
chochoTASRTASR
Štát finančne podporí dva výrobné závody na východe a vybudovanie výskumno-vývojového centra na Záhorí.

Vláda na svojom dnešnom rokovaní na návrh ministra hospodárstva Richarda Sulíka odklepla stimuly pre tri spoločnosti v hodnote 2,9 milióna eur. Firmy investíciami vytvoria viac ako 170 pracovných miest. Prinášame vám ich prehľad.

  • Vývoj klimatizácií

Spoločnosť Mahle Behr Senica dostane na vybudovanie a prevádzku nového výskumno-vývojového centra investičný stimul vo výške takmer 1,3 milióna eur. Firma plánuje do roku 2023 vytvoriť 79 nových pracovných miest a ministri jej schválili štátnu pomoc dostane vo forme príspevku na vytvorené nové pracovné miesta. 

"Cieľom investičného zámeru prijímateľa je zriadenie novej prevádzkarne technologického centra na vývoj a testovanie klimatizačných jednotiek pre osobné a nákladné automobily. Aktivity nového centra budú súvisieť s vývojom alebo inováciou technicky vyspelých výrobkov klimatizačných jednotiek s cieľom ich použitia vo výrobe," informuje ministerstvo hospodárstva v schválenom materiáli.

Finálnym výrobkom budú klimatizačné jednotky pre osobné a nákladné automobily pre renomovaných producentov automobilov. Práce na investičnom zámere sa začali v decembri roku 2018. Ukončenie prác je naplánované na rok 2021 a dosiahnutie plnej plánovanej kapacity sa predpokladá v roku 2024.

Mahle Behr plánuje vynaložiť minimálne 5,18 milióna eur na mzdové náklady za obdobie dvoch rokov. "V rámci vytvorených pracovných miest bude 55 zamestnancov s vysokoškolským vzdelaním a 24 so stredným vzdelaním. Plánovaná priemerná výška hrubej mzdy je 2407 eur. Spoločnosť má v pláne do konca roka 2021 aj investičné náklady na hmotný majetok vo forme strojov, prístrojov a zariadení minimálne vo výške 912-tisíc eur," informuje návrh ministerstva.

Podľa údajov FinStatu dosiahla spoločnosť v roku 2018 tržby vo výške takmer 107 miliónov eur, pri ktorých vyprodukovala stratu viac ako 4,3 milióna eur.

  • Nový strojársky závod

Spoločnosť BHS-Sonthofen Slovakia, ktorá patrí do skupiny koncernu BHS, plánuje v priemyselnom parku Haniska v okrese Prešov postaviť nový strojársky závod. Investícia za takmer 7,3 milióna eur prinesie viac ako 50 pracovných miest pri výrobe recyklačných a filtračných zariadení, kontaktných sušičiek, miešacích zariadení na stavebné materiály či drvičov na výrobu piesku. Firma dostane štátny investičný stimul milión eur vo forme úľavy na dani z príjmu.

Práce na investičnom zámere sa začali v druhom kvartáli minulého roka. Ukončenie prác plánuje firma v roku 2022 a dosiahnutie plnej plánovanej kapacity predpokladá v roku 2024. BHS-Sonthofen Slovakia plánuje zamestnať osem vysokoškolsky vzdelaných pracovníkov, 36 zamestnancov so stredným vzdelaním a ráta aj s 12 zamestnancami so základným vzdelaním.

Plánovaná priemerná výška mesačnej hrubej mzdy je 1412 eur. Zamestnancom, a to najmä inžinierom, majstrom, zváračom a montážnym pracovníkom, poskytne špeciálne školenie zamerané na zváranie a montáž v centrále BHS Sonthofen GmbH v Nemecku.

Investícia do strojov, prístrojov a zariadení bude smerovať predovšetkým do technológie zameranej na pálenie, ohýbanie a opracovanie kovových a nekovových častí vyrábaných strojov. Obstaraný bude taktiež zvárací robot. Všetky výrobky bude firma predávať materskej spoločnosti BHS-Sonthofen GmbH. Trhy skupiny BHS sa nachádzajú po celom svete. Skupina celosvetovo zamestnáva 400 zamestnancov a má osem dcérskych spoločností.

  • Hydraulické valce

Spoločnosť Charvát strojárne plánuje v Bardejove rozšírenie výroby hydraulických valcov a nosičov kontajnerov. Investícia za 4,8 milióna eur by mala zvýšiť súčasný počet 224 pracovných miest o ďalších 40. Firme vláda na expanziu schválila investičnú pomoc vo forme úľavy na dani z príjmu vo výške 600-tisíc eur. 

"Cieľom investičného zámeru prijímateľa je rozšírenie kapacity výroby hydraulických valcov. Taktiež sa v rámci investičného zámeru začne s výrobou novej generácie hydraulických valcov (teleskopických a veľkých valcov), ktoré poskytujú mimoriadne dlhú výstupnú dráhu z veľmi kompaktnej stiahnutej dĺžky," uviedlo rezort hospodárstva v schválenom materiáli.

Bardejovské Charvát strojárne patria do českej skupiny Charvát Group, ktorá má rozhodujúci podiel na výrobe a predaji hydraulických komponentov v regióne strednej Európy. Okrem centrály v Českej republike má skupina dcérske spoločnosti na Slovensku, Ukrajine a v Chorvátsku. Zamestnáva celkovo 700 pracovníkov. Medzi hlavných zákazníkov prijímateľa patria významné medzinárodné spoločnosti z oblasti stavebníctva, ako Caterpillar, Liebherr, HMF a Class.

01 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému 02 - Modified: 2024-04-18 16:06:22 - Feat.: - Title: 13. dôchodky sú pre Slovensko problém. Šéf Rozpočtovej rady pre HN: Stav financií sa môže rýchlo zhoršiť 03 - Modified: 2024-04-18 08:22:28 - Feat.: - Title: Zbohom plánom na lacnejšie doláre aj dočasnosti cenových tlakov 04 - Modified: 2024-04-17 13:56:29 - Feat.: - Title: Harmonizovaná inflácia na Slovensku by sa mohla medziročne ešte mierne znižovať, myslí si analytik 05 - Modified: 2024-04-17 13:11:05 - Feat.: - Title: Biden vyzýva na trojnásobné zvýšenie ciel na čínsku oceľ a hliník. Čína narúša hospodársku súťaž, znie z USA
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 05:00