StoryEditor

Prestížny rebríček svetových miest: Bratislava preskočila Budapešť, stále je však na chvoste

17.09.2020, 11:23
Autor:
domadoma
Byť globálne uznávaným „inteligentným“ mestom je rozhodujúcim napríklad pre prilákanie investícií a talentu. Bratislava si v tomto roku polepšila.

Bratislava si v prestížnom rebríčku hodnotenia inteligentných miest Smart City Index polepšila o osem miest. Rebríček, ktorý vydáva Výskumné centrum Svetového konkurenčného centra IMD v spolupráci so Singapurskou univerzitou, naše hlavné mesto zaradilo na 76. miesto. 

Z globálneho hľadiska sme však až v poslednej tretine zo 109 hodnotených miest. Najinteligentnejším mestom sa v tomto roku stal Singapur, na druhom mieste sú Helsinki a na treťom Zürich.

Byť globálne uznávaným „inteligentným“ mestom je rozhodujúcim napríklad pre prilákanie investícií a talentu. 

Bratislave sa darí v bezpečnosti

"Byť globálne uznávaným „inteligentným“ mestom je rozhodujúcim pre prilákanie investícií a talentu, čím sa vytvára potenciálny motor rozvoja vyspelej skupiny miest," uvádza sa v správe. 

Mestá hodnotili obyvatelia na základe piatich oblastí, zdravia a bezpečnosti, mobility, aktivity, pracovných a vzdelávacích príležitostí a správy miest. 

Bratislave sa najviac darí v oblastiach zdravia a bezpečnosti, najmä z hľadiska pocitu bezpečnosti na verejnosti a nízkej úrovne znečistenia ovzdušia. Druhou oblasťou, kde sa Bratislave darí, je oblasť príležitostí, kde sa pozitívne hodnotí kvalita škôl a dostupnosť pracovných miest.

"Naopak, Bratislave sa nedarí v oblasti dostupnosti lacného nájomného bývania a kvality zdravotných služieb. Najväčšiu kritiku utŕžila Bratislava v hodnotení mobility (kvôli zápcham a nízkej kvalite verejnej dopravy) a v hodnotení zelených priestranstiev," upresnila Nadácia F. A. Hayeka, ktorá u nás zverejňuje Smart City Index. 

Predbehli sme Budapešť 

Slabé výsledky má Bratislava aj v hodnotení technologických riešení konkrétnych mestských problémov. "Jediné tri aspekty, kde má Bratislava hodnotenie nad priemerom sú možnosť verejnej WiFi na prístup k mestským službám, online systém pre sledovanie verejnej dopravy a online informácie o voľných pracovných miestach."

Susedná Viedeň sa umiestnila na 25. mieste (pokles osem miest), Praha na 44. mieste (pokles o 25 miest), Varšava na 55. mieste (zlepšenie o šesť miest) a Krakov na 58. mieste (zlepšenie o 11 miest). Budapešť skončila tesne za Bratislavou na 77. mieste (zlepšenie o šesť miest).

Z európskych miest dopadli najhoršie Kyjev (98.) Atény (99.) a Rím (101.), ktorý sa prepadol o 24 miest.

Smart City Index 2020

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
08. máj 2024 19:58