TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Sulík odmieta obvinenia ohľadne predaja VSE: Všetko, čo manažoval Smer, bolo so stratou

25.09.2020, 11:26
Autor:
TASRTASR
Štát si neuplatnil predkupné právo, pretože podľa Richarda Sulíka nie je dobrý hospodár.

Minister hospodárstva Richard Sulík v piatok na zasadnutí Výboru Národnej rady pre hospodárske záležitosti odmietol obvinenie opozície v súvislosti s predajom Východoslovenskej energetiky (VSE) Holding.

Štát nie je dobrý hospodár

Štát si neuplatnil predkupné právo, pretože podľa Sulíka nie je dobrý hospodár. Príkladom je pre neho zastavenie privatizácie železničného Carga Slovakia či ponechanie matky SPP v rukách štátu, ktoré podľa ministra generujú stámiliónové straty.

​Nezaradený poslanec a bývalý minister hospodárstva Peter Žiga Sulíkovi vyčítal, že sa zbytočne vracia do minulosti a nevysvetlil, prečo o neuplatnení predkupného práva štátu pri predaji VSE rozhodol sám.

Podľa Žigu to "evokuje rôzne pochybnosti". "Kto sa z minulosti nepoučí, je nútený ju opakovať a myslím si, že pre našu spoločnosť je to veľmi dôležité poučenie," povedal Sulík, podľa ktorého "prakticky všetko, čo Smer manažoval, bolo so stratou".

Rokovanie bude pokračovať

Minister pripomenul, že podľa jeho výpočtov by návratnosť kúpy podielu VSE bola minimálne 24 rokov, čo je príliš dlhá doba.

Nemecká energetická spoločnosť E.ON, ktorá kúpila 49-percentný podiel VSE Holding od ďalšej nemeckej spoločnosti RWE, zabezpečí podľa Sulíka dobré manažovanie firmy a zisky aj pre štát.

Poslanci však na piatkovom hospodárskom výbore nestihli položiť ministrovi všetky otázky. Rokovanie preto prerušili a pokračovať by mali v utorok večer po skončení zasadnutia parlamentu.

Žiga po skončení rokovania netajil nespokojnosť. Sulík podľa neho svoje rozhodnutie dostatočne nevysvetlil a na otázky neodpovedal vecne. Vzhľadom na to, že Sulík už okolnosti predaja podielu VSE viackrát vysvetľoval, očakáva v utorok rovnaké otázky ako doposiaľ. "A ja na ne budem dávať tie isté odpovede," dodal Sulík.

01 - Modified: 2024-04-23 10:54:22 - Feat.: - Title: SaS kritizuje návrh k vyplateniu príspevkov organizáciám v zdravotníctve 02 - Modified: 2024-04-19 10:39:49 - Feat.: - Title: SaS chce odvolávať Huliaka z postu predsedu výboru. Dôvodom je cigareta v parlamente 03 - Modified: 2024-04-18 14:18:55 - Feat.: - Title: Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy 04 - Modified: 2024-04-18 12:34:23 - Feat.: - Title: SaS chce zvolať hospodársky výbor pre údajnú nečinnosť Sakovej. Je to kampaň pred voľbami, reaguje rezort 05 - Modified: 2024-04-17 14:48:17 - Feat.: - Title: Zákon o strategických investíciách zbaví vinníkov zodpovednosti, tvrdí SaS
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 02:43