Investovať treba najmä do vzdelávania, verejnej správy, trhu práce a zdravotníctva.HN/Martin Kováčik
StoryEditor

"Prvá vlna korony priniesla dokonalú búrku." Šéfanalytik vysvetľuje, čo nás teraz čaká

28.09.2020, 00:00
S plošným zatváraním ekonomiky u nás či v zahraničí nepočítame, hovorí riaditeľ Inštitútu finančnej politiky Eduard Hagara.

Odhad poklesu hrubého domáceho produktu pre tento rok ste aktuálne znížili z júnových 9,8 percenta na 6,7 percenta. Nakoľko ste si tým istí?
Máme už podstatne viac informácií, ako to bolo v apríli a júni. No fakt, že sme museli pridať ešte jednu prognózu nad bežný rámec, napovedá, že neistota je počas celého tohto roka relatívne veľká. Aj preto napokon máme v prognózach okrem základného aj dodatočné dva scenáre. Prvý, ktorý modeluje prípadné dosahy druhej vlny pandémie. Zároveň sa v priebehu leta ukázalo, že Slovensko bude môcť čerpať miliardy eur z európskeho plánu obnovy, ktorý by mohol podporiť rast nášho hospodárstva od roku 2022. Aký by mohol byť orientačný dosah fondu obnovy na slovenskú ekonomiku v rokoch 2022 až 2023, sleduje druhý scenár.

Scenár s druhou vlnou korony počíta s poklesom ekonomiky o 8,4 percenta. Aké obmedzenia ste v ňom zohľadnili?
Už v súčasnosti vidíme trend zvyšovania nových prípadov ochorenia COVID-19, a to nielen u nás, ale aj v okolitých krajinách. Štáty však v druhom polroku už nepristupujú k plošným opatreniam, skôr ide o cielené lokálne kroky a lepšie vyhľadávanie prípadov a kontaktov. V scenári, ktorý počíta s druhou vlnou, preto nepočítame, že by opäť prišla taká dokonalá búrka, k akej došlo v prvom štvrťroku. Vtedy firmy prišli aj o svojich dodávateľov zo zahraničia, časť ich zamestnancov musela byť doma a prišli zároveň o dopyt. Toto sa pravdepodobne nestane. Preto by mal byť dosah druhej vlny miernejší, a to v úvodzovkách len na úrovni 1,7 percenta v tomto roku a zároveň oživenie na budúci rok by bolo miernejšie.


Ktoré sektory ekonomiky druhá vlna korony ohrozuje najviac?
Riziká by boli podobné ako pri prvej vlne, a to najmä pre sektory, v ktorých sa nedá pracovať z domu. Ide o priemysel, kultúru, služby a cestovný ruch, ktoré by boli prirodzene najviac ohrozené.

Od slovenského najsilnejšieho ekonomického partnera Nemecka chodili v lete striedavo lepšie a horšie správy. Aký dosah sa dá očakávať u neho s možnou hrozbou pre náš export?
Celkovo pri Nemecku prevažovali pozitívne správy. Pri druhej vlne by zahraničný dopyt vrátane Nemecka klesol, s čím počítame, ale menej ako v prvej vlne. Na ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-24 12:28:15 - Feat.: - Title: Nemecká vláda očakáva v najbližších rokoch ďalší pokles zadlženosti 02 - Modified: 2024-04-24 12:17:40 - Feat.: - Title: Výsledky Boeingu v prvom kvartáli prekonali očakávania trhu 03 - Modified: 2024-04-24 09:21:16 - Feat.: - Title: Nálada v nemeckej ekonomike sa v apríli zlepšila 04 - Modified: 2024-04-24 08:01:41 - Feat.: - Title: Daja Turnerová: „Gény sa nezaprú, aj keď ich stretnete na opačnom konci sveta.“ 05 - Modified: 2024-04-24 06:38:31 - Feat.: - Title: Ceny ropy dnes ráno vzrástli
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 23:25