TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Čaputová s Hegerom diskutovala o Pláne obnovy. Von pôjde tento týždeň

28.09.2020, 11:50
Autor:
domadoma
Heger za "šampiónov" Plánu obnovy označil vzdelávanie, vedu, výskum a inovácie, zelenú ekonomiku, digitalizáciu a zdravotníctvo. 

Prezidentka Zuzana Čaputová sa dnes stretla s ministrom financií Eduardom Hegerom (OĽaNO). Diskutovali o využití finančných prostriedkov v pripravovanom Pláne obnovy

Prezidentka sa zaujímala o postup prípravy tohto plánu, jeho obsah a jednotlivé priority. 

"Vďaka týmto finančným prostriedkom bude možné, aby sme prefinancovali rôzne reformné snahy, o ktorých sa na Slovensku dlho diskutuje," povedala Čaputová. 

Peniaze by podľa nej mali smerovať na ochranu klímy, predovšetkým na obnovu domov a verejných budov, ale napríklad aj na sociálnu oblasť. Dokument, ktorý hovorí o reformách, považuje za široký, ocenila však jeho kvalitu.

Šesť miliárd na obnovy 

"Teší ma, že dochádza v tých témach k takému prieniku," povedal minister financií. "Máme silnú ambíciu opraviť Slovensko, a spôsob, ako to robíme, vidíte aj tu," povedal. Tvorbou plánu sa zaoberali analytici ministersva finacií spolu s prizvanými expertmi. 

"Šesť miliárd rádovo nie je až taká veľká suma, ale nie je nezanedbateľná," dodal Heger. 

"Čerešničkou na torte sú naše univerzity, potrebujeme výrazne zlepšiť pár univerzít na to, aby konkurovali špičkovým svetovým univerzitám," vyzdvihol jednu z priorít Plánu obnovy Heger. 

Dôležitá je i zelená ekonomika, v ktorej Slovensko podľa neho zaostáva. Veľká časť pôjde práve na túto oblasť, podľa požiadaviek EÚ by objem peňazí mal predstavovať 37 percent. 20 percent zdrojov by malo ísť na digitalizáciu. 

Termín z Bruselu 

Heger za "šampiónov" Plánu obnovy označil vzdelávanie, vedu, výskum a inovácie, zelenú ekonomiku, digitalizáciu a zdravotníctvo. 

"Teraz je dôležité na politickej úrovni dohodnúť si tie priority, potom budeme postupovať do tej hĺbky," povedal.

Termín 15. október, do ktorého majú krajiny Únie prezentovať svoju verziu plánu, podľa Hegera pre Slovensko neplatí, keďže už v tomto čase aktívne jeho obsah s Bruselom rieši.

Plán obnovy je teraz v poslednej fáze úprav a verejnosti by mal byť prezentovaný tento týždeň, doplnil minister. 

01 - Modified: 2024-04-22 15:22:07 - Feat.: - Title: Prezidentka bude tento týždeň úradovať z Košíc, stretne sa aj s primátorom 02 - Modified: 2024-04-19 17:09:37 - Feat.: - Title: Čaputová podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu. Českou ju využije na pomoc Kyjevu 03 - Modified: 2024-04-19 12:26:58 - Feat.: - Title: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti, tvrdí prezidentka 04 - Modified: 2024-04-18 11:12:24 - Feat.: - Title: Čaputová povýšila a vymenovala generálov ozbrojených síl 05 - Modified: 2024-04-17 16:17:47 - Feat.: - Title: Prezidentka sa rozlúčila s Nitrianskym krajom symbolicky na zámku
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 20:13