TASR
StoryEditor

Štát chce dofinancovať Všeobecnú zdravotnú poisťovňu sumou 300 miliónov eur

30.09.2020, 12:10
Autor:
TASRTASR
Ministerstvo zdravotníctva tvrdí, že nejde o nedovolenú štátnu pomoc.

Štát chce dofinancovať Všeobecnú zdravotnú poisťovňu sumou 300 miliónov eur. Vyplýva to z materiálu, ktorý predložilo Ministerstvo zdravotníctva na stredajšie rokovanie vlády.

Stať sa tak má upísaním nových akcií, a to vo forme peňažného vkladu prostredníctvom štátnych finančných aktív. Materiál však musí najprv odobriť vláda.

"Materiál, ktorý je predložený vláde, nie je časovo viazaný na splnenie zákonných povinností. Realizácia zvýšenia základného imania v akciovej spoločnosti VšZP upísaním nových akcií je možná po vyčlenení finančných prostriedkov zo štátnych finančných aktív vo výške 300 miliónov eur, ktoré budú môcť byť použité na zvýšenie základného imania prostredníctvom peňažného vkladu v uvedenej akciovej spoločnosti," stojí v predkladacej správe.

​Poisťovňa bude schopná flexibelne regovať

Svoj krok zdôvodnil rezort zdravotníctva tým, aby najväčšia zdravotná poisťovňa na Slovensku zabezpečovala najvyššiu mieru zdravotnej starostlivosti pri súčasnej najširšej sieti zmluvných poskytovateľov zdravotnej starostlivosti.

Kapitálová primeranosť a posilnenie základného imania VšZP vytvoria podľa predkladateľa podmienky, keď bude štátna zdravotná poisťovňa schopná flexibilne reagovať na potreby a požiadavky poistného kmeňa.

Nejde o nedovolenú pomoc, tvrdí rezort

Zároveň bude podľa rezortu schopná reflektovať na požiadavky poskytovateľov zdravotnej starostlivosti vychádzajúc z vývoja poznatkov medicíny a s cieľom rozšírenia spektra zdravotnej starostlivosti a inovatívnych postupov prostredníctvom zvýšenia základného imania.

Ministerstvo zdravotníctva tiež tvrdí, že nejde o nedovolenú štátnu pomoc.

Minister financií Eduard Heger ešte v máji uviedol, že súkromné zdravotné poisťovne by mali využiť v aktuálnej situácii svoje zisky z minulosti.

Tvrdil, že ak akcionári súkromných zdravotných poisťovní potrebujú pomoc štátu, ten môže vstúpiť s kapitálom do týchto zdravotných poisťovní, ale bude v nich mať svoj podiel.

Heger tiež poukázal na to, že keď boli súkromné zdravotné poisťovne v zisku, so štátom sa oň nedelili.

01 - Modified: 2024-04-17 08:24:16 - Feat.: - Title: Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa má kompletné vedenie 02 - Modified: 2024-04-10 14:56:30 - Feat.: - Title: Novým šéfom štátnej zdravotnej poisťovne sa stal Michal Ďuriš. Vymenovala ho Dolinková 03 - Modified: 2024-04-09 17:44:08 - Feat.: - Title: Asociácia nemocníc Slovenska sa dohodla na pokračovaní zmlúv aj s VšZP a Dôverou 04 - Modified: 2024-03-26 13:43:49 - Feat.: - Title: Výberové konanie na šéfa štátnej zdravotnej poisťovne má byť v stredu 05 - Modified: 2024-03-25 09:33:26 - Feat.: - Title: Pacienti štátnej poisťovne najlepšie hodnotia najmä onkologické ústavy, ukázal prieskum
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 05:33