Žiadateľ musí byť v čase nástupu nemocensky poistený alebo musí k tomuto dňu plynúť ochranná lehota. Ak v čase zániku nemocenského poistenia už bola poistenka tehotná, ochranná lehota je osem mesiacov, inak len sedem dní. Ďalšia podmienka je, že matka musí byť nemocensky poistená najmenej 270 dní počas dvoch rokov pred pôrodom. Povinne nemocensky poistená samostatne zárobkovo činná osoba a dobrovoľne nemocensky poistená osoba musí mať riadne a včas zaplatené poistné na nemocenské poistenie.Dreamstime
StoryEditor

Vláda schválila novú tehotenskú dávku viac ako 200 eur mesačne

30.09.2020, 19:17
Autor:
TASRTASR
V roku 2021 sa predpokladá vyplatenie tehotenského v priemernej mesačnej sume približne 236,2 eura.

Viac ako 20-tisíc pracujúcich tehotných žien by od budúceho roka malo mať nárok na novú dávku tehotenské.

Počíta s tým návrh zákona o finančnej podpore rodín a detí, ktorý v stredu schválila vláda s pripomienkou. Okrem toho sa má zaviesť aj tehotenské štipendium, upraviť sa má aj poskytovanie dotácie na stravu.

Vláda sa vo svojom programovom vyhlásení zaviazala k podpore rodín na Slovensku. Preto sa má zaviesť nový druh nemocenskej dávky - tehotenské, ktorú má vyplácať Sociálna poisťovňa (SP).

"Jej účelom je zabezpečenie príjmu na úhradu zvýšených výdavkov spojených s tehotenstvom, akými sú napríklad strava, ošatenie, zdravotná starostlivosť a iné," priblížil rezort práce v predkladacej správe k návrhu zákona.

Dávka pre študentky 

Poistenkyňa, ktorá je tehotná, má mať nárok na tehotenské, ak v posledných dvoch rokoch pred začiatkom 13. týždňa tehotenstva určeného lekárom bola nemocensky poistená najmenej 270 dní.

Výška tehotenského má byť 15 percent denného vymeriavacieho základu. Úhrnná výška tehotenského zo všetkých nemocenských poistení je najmenej 10 percent denného vymeriavacieho základu. Žena má stratiť nárok na výplatu tejto dávky odo dňa, keď začne dostávať materské.

Zavedenie novej dávky sa podpíše aj pod zvýšenie výdavkov SP, v budúcom roku by na ňu malo byť vynaložených 54,2 milióna eur a v roku 2022 by mali výdavky vzrásť o 61,8 milióna eur.

V roku 2021 sa predpokladá vyplatenie tehotenského v priemernej mesačnej sume približne 236,2 eura, v roku 2022 by mala byť vo výške 242,8 eura a v roku 2023 by mohla mesačná suma dávky dosiahnuť priemerne 247,8 eura.

Pre študentky vysokých škôl a plnoleté študentky stredných škôl sa má zaviesť tehotenské štipendium. Dostávať ho tiež majú od 13. týždňa tehotenstva a jeho výška má byť 200 eur mesačne.

"Tehotenské štipendium sa priznáva na základe písomnej žiadosti študentky, ktorej prílohou je lekárske potvrdenie o tom, že sa začal 13. týždeň tehotenstva, a potvrdenie SP o tom, že nepoberá tehotenské. O priznaní tohto štipendia rozhoduje rektor vysokej školy alebo, ak to ustanoví štatút vysokej školy, rozhoduje dekan fakulty," uvádza sa v návrhu zákona. Ministerstvo predpokladá, že toto štipendium by mohlo poberať 750 študentiek mesačne.

Problém stravného 

Rezort práce chce aj 'zadresniť' systém poskytovania dotácií na stravu detí v školách a materských školách. Po novom sa nemá táto dotácia poskytovať plošne, ale už len na dieťa, ktoré navštevuje materskú školu alebo základnú školu, v ktorej je najmenej 50 percent detí z domácností, ktorým sa poskytuje pomoc v hmotnej núdzi, a na dieťa, ktoré navštevuje materskú školu alebo základnú školu a žije v domácnosti, ktorej sa poskytuje pomoc v hmotnej núdzi alebo ktorej príjem za posledných šesť mesiacov predchádzajúcich dňu podania žiadosti o poskytnutie dotácie je najviac vo výške životného minima.

"Ide prakticky o prinavrátenie právneho stavu účinného do 31. decembra 2018 s niekoľkými odchýlkami," konštatuje rezort práce.

Právna norma prináša aj novú dotáciu, a to na podporu plnenia funkcií rodiny. Realizovať sa má prostredníctvom dotačného mechanizmu ministerstva práce.

Ministerstvo chce, aby prostredníctvom nového druhu dotácie mohli byť podporené preventívne aktivity, ako napríklad preventívne programy, tréningy a osveta zameraná na plnenie funkcií rodiny, predchádzanie negatívnym javom v rodine, kampane zamerané na zvyšovanie citlivosti verejnosti k závažným rodinným témam, ako aj aktivity zamerané na posilňovanie medzigeneračných vzťahov v rodine, budovanie svojpomocných skupín či edičné činnosti, ktoré s týmito aktivitami súvisia. Maximálna výška dotácie má byť 10-tisíc eur.

"Súčasťou zmien a doplnení zákona o dotáciách je aj zmena dotácie na podporu rodovej rovnosti. Vzhľadom na navrhované rozšírenie a precizovanie účelu dotácie sa navrhuje aj zmena názvu dotačného titulu tak, aby samotný názov dotácie korešpondoval s účelom dotácie, respektíve ho neprimerane nezužoval," doplnil rezort práce

01 - Modified: 2021-03-30 16:17:57 - Feat.: - Title: Matovičova vláda skončila, Čaputová prijala jeho demisiu a poverila Hegera 02 - Modified: 2021-03-24 11:21:58 - Feat.: - Title: Slovensko drví pandémia, koalícia sa nevie dohodnúť a Matovič vyčkáva a mlčí 03 - Modified: 2021-03-19 07:46:07 - Feat.: - Title: Remišová má šancu tromfnúť Sulíkovu chybu väčšou 04 - Modified: 2021-03-17 16:08:37 - Feat.: - Title: Matovič by sa mal držať svojich rád Čaputovej 05 - Modified: 2021-03-15 06:37:16 - Feat.: - Title: Politológ: Ľudia majú oprávnene pocit, že koalícia kašle na opatrenia a rieši si vlastné spory
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 12:45