Ladislav Matejka tvrdí, že na Slovensko chcú dotiahnuť predovšetkým zahraničných investorov, ktorí chcú stavať veľké priemyselné parky.HN/Pavol Funtál
StoryEditor

Šéf MH Invest otvorene: Na investora ako BMW nie sme pripravení

02.10.2020, 00:00
Do troch rokov chceme pripraviť nové strategické priemyselné parky, dnes však nemáme čo ponúknuť, hovorí konateľ MH Invest II Ladislav Matejka.

Richard Sulík avizoval, že by chcel vybudovať ďalšie strategické priemyselné parky. V čom je nevyhnutnosť budovať strategické parky a aké sú vaše zámery?
V prvom rade chcem povedať, že my nie sme tá organizácia, ktorá rozhoduje, kde bude strategický park a aký bude veľký, o tom rozhoduje ministerstvo hospodárstva. My plníme pokyny ministra a našou úlohou je, aby boli parky pripravené načas. A nehovorme iba o strategických parkoch, ten je momentálne iba v Nitre, Jaguar Land Rover. My budujeme priemyselné parky všeobecne.


Zadanie ste však už asi dostali, takže predpokladám, že pracujete na nejakej ponuke pre ministerstvo.
Momentálne vytypovávame určité územia na Slovensku a posudzujeme ich vhodnosť. To, či sa na nejakom území oplatí budovať priemyselný park, závisí od veľkosti územia, aký je výškopis, tvar pozemku, či sú v blízkosti inžinierske siete, dostatok vody, elektrickej kapacity, plyn, či netreba vybudovať čistiareň odpadových vôd, a do toho vstupujú aj náklady ako hydrologická skúška.


Aký je zámer ministerstva? Kde by mali nové priemyselné parky vznikať?
Predstava ministra je budovať parky v tých najmenej rozvinutých regiónoch, preferujeme banskobystrický, košický a prešovský. No budeme sa snažiť vyhľadávať lokality, kde ľudia budú priemyselné parky chcieť. Ak je v nejakej obci starosta alebo zastupiteľstvo vyslovene proti, tak sa o to ani nebudeme pokúšať.


Čo sa týka vhodnosti lokalít, máme ich na Slovensku dostatok?
Sú menej aj viac vhodné miesta, závisí od ministerstva, či sa rozhodne budovať parky vo veľkosti 30 alebo 300 hektárov. Viac ako 300-hektárových území na Slovensku nie je až toľko, ale existujú. Tiež to záleží na dohodách s lok...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Šéf kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku pre HN: Účasti na eurovoľbách by pomohlo spájanie hlasovaní 02 - Modified: 2024-04-25 07:56:22 - Feat.: - Title: Seriál HN Chcem byť exportér: EXIMBANKA SR zvýhodňuje financovanie exportu v náročných časoch 03 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Že sem príde viac študentov zo zahraničia? Nereálne, hovorí pre HN rektor nitrianskej univerzity (rozhovor) 04 - Modified: 2024-04-24 08:01:41 - Feat.: - Title: Daja Turnerová: „Gény sa nezaprú, aj keď ich stretnete na opačnom konci sveta.“ 05 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Chcete si dodatočne legalizovať stavbu? Ak nedodržíte podmienky, hrozí vám mastná pokuta (rozhovor)
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 19:15