StoryEditor

Barroso tvrdí, že silné euro je problém

22.11.2007, 12:14
Autor:
SITASITA
Predseda Európskej komisie José Manuel Barroso vo štvrtok uviedol, že silné euro, ktoré sa nachádza na rekordných hodnotách voči doláru, je problémom pre európskych exportérov.

"Je pravda, že veľmi silné euro vyvoláva obavy v niektorých oblastiach exportu v určitých častiach európskej ekonomiky," povedal Barroso v Singapure na summite Európskej únie (EÚ) s krajinami juhovýchodnej Ázie. Dolár vo štvrtok oslabil voči euru na rekordné minimum 1,4873 USD/EUR, ako aj na historické minimum voči košu šiestich hlavných svetových mien, pod vplyvom očakávaní, že americká centrálna banka opäť zníži úrokové sadzby. V neprospech americkej meny taktiež hrajú predpovede spomalenia ekonomického rastu USA v budúcom roku.
Ekonómovia tvrdia, že veľmi silné euro prispeje v roku 2008 k spomaleniu rastu hrubého domáceho produktu v eurozóne. Európska centrálna banka tento týždeň taktiež upozornila na riziká vyplývajúce z vysokých cien ropy, komodít a potravín. Barroso navštívil Singapur, kde rokuje s krajinami juhovýchodnej Ázie o vytvorení zóny voľného obchodu medzi EÚ a týmito krajinami, avšak žiadny presný dátum podpísania dohody neuviedol.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 07:47