TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Budeme o desať rokov zarábať toľko ako Nemci? Heger povedal, kedy pritečú peniaze z Bruselu

06.10.2020, 13:40
Autor:
domadoma
Minister financií dnes priblížil, akým spôsobom sa vláda dostane k zdrojom z Bruselu.

Ministerstvo financií v pondelok zverejnilo národný reformný plán, tzv. Plán obnovy. Medzi priority si vláda stanovila zlepšenie životnej úrovne na Slovensku. V súčasnosti sme na približne na 73 percentách životnej úrovne priemeru Európskej únie v HDP na hlavu.

Vízia ministerstva je dostať sa na úroveň 92 percent priemeru EÚ do roku 2030, teda blízko "starým" krajinám Únie, ako napríklad Nemecku.

"Chceme tu zaviesť takú štruktúru ekonomiky, aby tu ľudia mohli pracovať v takých profesiách, kde bude vysoká pridaná hodnota, pre nich to znamená, že majú vyššiu mzdu, zároveň prácu, ktorá ich baví a automaticky máme potom viac zdrojov do hospodárstva," povedal dnes v rozhovore pre Rádio Expres minister financií Eduard Heger.

"Bývalé vlády nedokázali dobehnúť životnú úroveň, teraz nás dobehol ten stav, je to niečo, čo musíme budovať nanovo."

Chýbajúce dane 

Podľa ministra je dôležité pre zníženie daňovej medzery zmeniť vnímanie výberu daní. "Ľudia bývalých vlád tu mali krytie, dnes NAKA čistí trh. Aby ľudia pochopili, že platenie daní je pre dobro všetkých. Ale všetci musia platiť."

Hovoril o jednoduchšom výbere daní a odvodov, ale aj o efektivite investícií.

V rámci pripravovanej daňovej reformy chce ministerstvo pracovať s daňovým mixom, teda súborom všetkým daní na Slovensku, ktorý chcú nastaviť prorastovo. "Musíme to urobiť tak, aby dane boli motivačné," povedal Heger.

Priemerná výška daňovej medzery je v štátoch EÚ na úrovni desiatich percent, na Slovensku predstavovala v roku 2018 20,3 percenta a v minulom roku na klesla na 17,5 percenta.

Na finálnu verziu máme čas

Minister priblížil aj formu, akou budú peniaze z Bruselu v rámci Plánu obnovy čerpané.

"Desať percent z alokovanej sumy pre štát sa bude dať čerpať už budúci rok, tým začnete financovať svoje prvé priority," prezradil Heger.

"Potom každého pol roka si už budeme vyfinancovávať náklady s tým spojené," dodal. Daná suma z balíčka 5,8 miliardy eur potom bude vyplácaná dvakrát ročne. Všetky reformy v dokumente by mali stáť okolo 30 miliárd eur. 

Heger dodal, že zverejnený plán ešte môže po diskusii odbornej verejnosti prejsť zmenami. Do 15. októbra bolo nutné Bruselu poslať prvý draft plánu.

Finálnu verziu nie je podľa ministra možné odovzdať skôr ako začiatkom budúceho roka, najneskôr však do apríla budúceho roka.

"Teraz sme preto otvorili diskusiu, aby nebola len tak od buka do buka, aby (Plán obnovy) verejnosť a odborníci mohli dopĺňať. Toto je kvalitná diskusia, kde sa diskutuje o najlepších myšlienkach, preto sme zvolili prístup kvality, nie rýchlosti," dodal Heger.

01 - Modified: 2024-01-22 14:46:12 - Feat.: - Title: Dedičstvo po minulej vláde: Slovensko najnovšie dáta zaradili v Európe k rozpočtovým hriešnikom 02 - Modified: 2023-11-23 09:28:31 - Feat.: - Title: Z troch najvyšších ústavných činiteľov zarobila v roku 2022 najviac prezidentka 03 - Modified: 2023-11-07 14:05:52 - Feat.: - Title: Eduard Heger skončí na čele Demokratov, kandidatúru zvažuje Jaroslav Naď 04 - Modified: 2023-11-01 13:05:07 - Feat.: - Title: Demokrati budú mať v decembri snem, voliť si majú nové vedenie 05 - Modified: 2023-10-13 17:13:07 - Feat.: - Title: Heger v HNtelevízii: Nevyšlo nám to, lebo nie sme populisti. Ako predseda cítim podporu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 22:21