StoryEditor

Visteon a Metaldyne vyhlásili v USA bankrot

28.05.2009, 15:40
Autor:
SITASITA

Výrobcovia náhradných dielcov pre automobily, spoločnosti Visteon Corp a Metaldyne Corp, požiadali o ochranu pred veriteľmi pre svoje americké závody, čím sa stali najnovšími obeťami krízy globálneho automobilového priemyslu. Visteon do roku 2000 patril automobilke Ford Motor Co a Metaldyne Corp patrí japonskej Asahi Tec. Obe firmy vo štvrtok uviedli, že bankrot sa netýka závodov mimo územia USA.

Firma Visteon, ktorá o ochranu pred veriteľmi požiadala na súde v Delaware, uviedla, že jej majetok je v sume 4,58 mld. USD a dlhy v sume 5,32 mld. USD. Podnik Visteon informoval, že automobilka Ford sa zaviazala podporiť financovanie jeho reštrukturalizácie a zabezpečenia dlhodobého pokračovania dodávok. Ford je najväčším zákazníkom Visteonu a na jeho tržbách za minulý štvrťrok v sume 1,35 mld. USD sa podieľal približne 31 percentami.

Podnik Metaldyne sídliaci v štáte Michigan uviedol, že časti jeho majetku chcú kúpiť firmy RHJ International SA a Carlyle Group, pričom firma Carlyle vyjadrila záujem o kúpu aktív súvisiacich s výrobou podvozkov v USA, Mexiku a Španielsku.
Spoločnosť Visteon je jedným z najväčších svetových dodávateľov automobilových komponentov. Na Slovensku má dve výrobné divízie, klimatizačnú v Ilave a interiérovú v Nitre.

(1 EUR = 1,3856 USD)

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 15:29