Sledujte nás na Instagrame

@hospodarske_novinyFacebook
07.10.2020, 18:00

Gastro je opäť pod tlakom. Bratislavské podniky budú prepúšťať

Zástupcovia sektora apelujú na vládu, aby dočasne znížila DPH. Minister financií Eduard Heger však tvrdí, že segment pomoc nepotrebuje.

Gastro je opäť pod tlakom. Bratislavské podniky budú prepúšťať
Zdroj: Medusa

Nočná mora v gastrosektore pokračuje. Po dvoch mesiacoch akéhosi „normálu“ musia reštaurácie a kaviarne opäť obmedziť počet hostí a poslať ich domov o desiatej hodine večer.

„ Zo šiestich prevádzok, ktoré máme, vo väčšine fungujeme iba na polovicu. Boli sme prinútení prepúšťať a čaká nás to opäť. Prídeme takmer o 30 percent zamestnancov,“ uviedla pre HN Martina Hlinová, riaditeľka Slovak pub.

Zachráňme gastro
Výsledkom nesystematickej, pomalej a nedostatočnej pomoci od vlády sú krachujúce reštaurácie, zatvorené bary, klesajúce tržby a ľudia bez práce. Iniciatívy, ktoré vznikli ešte na jar tohto roka, niekoľkokrát opätovne žiadali vládu o podporu odvetvia. Hrozí podľa nich, že o prácu príde až 50-tisíc ľudí.

Okrem kompenzácií za pokles tržieb alebo znížené nájmy je podľa iniciatívy Zachráňme gastro potrebné prijať plošnejšie opatrenie, a to nižšiu DPH podľa vzoru viacerých krajín Európy. Očakávajú päťpercentnú taxu, tak ako to je v Rakúsku, Maďarsku alebo Nemecku.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 67% na dočítanie.

Nedozvedeli ste sa všetko?

Digitálne predplatné

Získajte prístup ku kompletnému obsahu

KÚPIŤ

Už máte predplatné?
Prihláste sa

Tento článok ste dočítali vďaka tomu, že ste predplatiteľom Hospodárskych novín. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.

Denný prehľad správ emailom

Dostávajte každý deň nové informácie zo sveta politiky, ekonomiky a biznisu.

Pred zadaním e-mailovej adresy si prečítajte pravidlá ochrany osobných údajov a používania cookies. Súhlas na odoberanie noviniek môžete kedykoľvek odvolať.