TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Kollár a jeho ministri predstavili vlastný plán obnovy. Pozrite si, ako chcú využiť takmer šesť miliárd eur

09.10.2020, 08:55
Autor:
TASRTASR
Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) priblížil, že za najväčšie problémy považujú vysoké daňovo-odvodové zaťaženia, nestabilné dôchodky, ale aj obrovský investičný dlh, keďže do infraštruktúry a obnovy budov sa podľa neho na Slovensku dlho neinvestovalo.

Hnutie Sme rodina predloží koalícii vlastný návrh plánu obnovy, ktorý zahŕňa zelené investície a reformy spolu za 5,8 miliardy eur.

Jedným z hlavných bodov reforiem má byť úprava daní a odvodov. V rámci investícií chce hnutie napríklad obnoviť deväť nemocníc, zmodernizovať regionálne železnice, obnoviť 600 základných a stredných škôl, ale aj postaviť tri nové univerzitné centrá.

Návrh v piatok predstavil predseda parlamentu a líder hnutia Sme rodina Boris Kollár spolu so svojimi ministrami.

Pustená bublina

Kollár skonštatoval, že predstavené reformné menu bola len "pustená bublina za 30 miliárd", pričom tento materiál bol kritizovaný, že v ňom nie sú konkrétne veci.

"S nami sa o tomto nikto nebavil, toto predstavili analytici," podotkol. Tento návrh tak dáva hnutie do verejnej diskusie a pôjde s ním aj za koaličnými partnermi. Výstavba štátnych nájomných bytov by podľa Kollára nemala byť financovaná z plánu obnovy, dodal, že sú na to peniaze z iných zdrojov.

Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) priblížil, že za najväčšie problémy považujú vysoké daňovo-odvodové zaťaženia, nestabilné dôchodky, ale aj obrovský investičný dlh, keďže do infraštruktúry a obnovy budov sa podľa neho na Slovensku dlho neinvestovalo.

Hnutie v návrhu rozdelilo 2,9 miliardy eur na zelené investície a rovnakú sumu na reformy. Najväčším problémom, ktorý môže brániť naštartovaniu ekonomiky po koronakríze, je podľa Krajniaka vysoké daňovo-odvodové zaťaženie.

"Na rozdiel od dnešného stavu, keď platíme každý vo svojej mzde 34,6 percenta takzvaných sociálnych odvodov, v našom návrhu je, že budeme platiť iba 28,6 % sociálnych odvodov," priblížil minister práce. Sociálna poisťovňa by sa podľa neho starala ďalej o starobné dôchodky, poistenie v nezamestnanosti a poistenie zamestnanosti, takzvaný kurzarbeit. Zároveň by tam boli tri zložky starobného dôchodkového sporenia, prvý, druhý pilier a rodičovský bonus. Dane z príjmu navrhujú znížiť o jeden percentuálny bod, a to v prípade fyzických osôb, právnických, ale aj SZČO.

"Tých 2,9 miliardy chceme použiť na nábeh tejto daňovo-odvodovej a dôchodkovej reformy tak, aby sme naštartovali ekonomiku," poznamenal Krajniak s tým, že sa tak môžu zrušiť rôzne výnimky v systéme. Po novom by invalidné, nemocenské, úrazové a garančné poistenie bolo štátnou dávkou.

PPP projekty

Podpredseda vlády pre legislatívu Štefan Holý (Sme rodina) dodal, že na realizáciu veľkých investícií je potrebné upraviť regulačné prostredie. Medzi takzvané nízkonákladové reformy by mala patriť zmena stavebného zákona, zákona o verejnom obstarávaní, reforma justície a reforma verejnej správy. Na viacerých z týchto reforiem sa už pracuje.

Holý predpokladá, že v horizonte niekoľkých týždňov predstaví návrh novej stavebnej legislatívy. Zároveň potvrdil, že Európska únia povoľuje financovať spoluúčasť štátu v PPP projektoch z plánu obnovy.

Zelené investície majú zahŕňať elektrifikáciu vlakovej trate v hodnote 119 miliónov eur. Malo by ísť o trať Bánovce nad Ondavou – Humenné, kde sa má významne skrátiť čas cestovania. "Celý balík na obnovy železničnej infraštruktúry máme nastavený rádovo na 700 miliónov eur," vyčíslil minister dopravy Andrej Doležal (nominant Sme rodina).

Investície by podľa hnutia mali plynúť aj do obnovy 30.000 rodinných domov, pričom tento balík má mať hodnotu 300 miliónov eur. Vo všeobecnosti by mali byť zvýhodňované domácnosti postihnuté energetickou chudobou. "Sme pripravení tieto investície realizovať okamžite," zdôraznil Doležal.

Tri nové univerzitné centrá

Ďalšou prioritou je vzdelávanie, v rámci čoho by sa mali podľa predstáv Sme rodina postaviť tri nové univerzitné centrá za 100 miliónov eur, a to na západnom, strednom a východnom Slovensku. Podmienené to má byť tým, že sa univerzity musia dohodnúť a spojiť. Za 600 miliónov eur by sa zároveň malo obnoviť a zmodernizovať 600 základných a stredných škôl.

Hnutie tvrdí, že z plánu obnovy by sa mala financovať aj výstavba 975 nových zariadení sociálnych služieb. Z toho 600 by mali byť ambulantné zariadenia, 275 komunitné sociálne zariadenia a 100 pobytovo-zdravotných sociálnych zariadení.

Ministerstvo financií privítalo konštruktívnu časť reakcie a iniciatívy, ktorou sa hnutie Sme rodina zapojilo do tvorby Plánu obnovy.

Je zjavné, že dokument Moderné a úspešné Slovensko, ktorý vznikol na ministerstve financií s prispením širokej škály odborníkov, je inšpiratívny aj pre hnutie Sme rodina. Našim cieľom bolo otvoriť diskusiu, vytvoriť priestor pre jednotlivé politické strany, ale i odbornú verejnosť, aby prinášali svoje predstavy o tom, čo na Slovensku zmeniť a ako. Teší ma, že priority, ktoré hnutie dnes predstavilo, sa do veľkej miery prekrývajú s reformami a investíciami, ktoré sú v tomto dokumente. Dokument Moderné a úspešné Slovensko prináša do diskusie kvalitné dáta, z ktorých môžu politici čerpať. Slovensko sa nachádza na dôležitej križovatke a som presvedčený, že ak politici robia rozhodnutia na základe kvalitných dát a analýz, tak prinášajú tie najlepšie riešenia a rozhodnutia pre krajinu,” povedal minister financií Eduard Heger.

01 - Modified: 2020-09-15 17:57:53 - Feat.: 0 - Title: Plán obnovy za miliardy je vonku: prehľad ôsmich najdôležitejších zmien, ktoré čakajú Slovensko 02 - Modified: 2020-10-01 13:05:07 - Feat.: 0 - Title: Kažimír o prioritách pre Plán obnovy: Predstavil päť hlavných oblastí 03 - Modified: 2020-10-05 13:08:51 - Feat.: 0 - Title: "Neschopnosť tejto vlády je donebavolajúca." Fico kritizoval Matovičov kabinet za plán obnovy
01 - Modified: 2024-04-03 12:28:45 - Feat.: - Title: Kollárovo hnutie Sme rodina podporuje v druhom kole volieb Pellegriniho 02 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Najslabšie články svetovej ekonomiky sa dajú do poriadku 03 - Modified: 2024-03-17 11:59:29 - Feat.: - Title: Sme rodina si na sneme opätovne za predsedu zvolilo Borisa Kollára 04 - Modified: 2024-03-11 16:46:07 - Feat.: - Title: Krajniak v HNtelevízii: Kresťania nemôžu byť len asistentmi Smeru a PS, KDH by nemalo chodiť na protesty 05 - Modified: 2024-03-04 19:00:00 - Feat.: - Title: Potrebujeme lepší plán štrukturálnej reformy
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 05:36