Eduard HegerTASR
StoryEditor

Reforma samospráv: Budeme bojovať za každý cent pre Bratislavu, povedal Vallo

15.10.2020, 15:05
Autor:
domadoma
Uskutočnenie reformy samospráv je naplánované k dátumu komunálnych volieb v novembri 2022.

Minister financií Eduard Heger (OĽaNO) dnes s predstaviteľmi niektorých samospráv diskutoval na tému ich reformy. 

Tá je obsiahnutá aj v dokumente Moderné a úspešné Slovensko nedávno zverejnenom ministerstvom financií.

Uskutočnenie reformy je naplánované k dátumu komunálnych volieb v novembri 2022.

"V prípade Bratislavy a Košíc bude aplikovaná len jedna úroveň riadenia (zrušia sa mestské časti)," píše sa v dokumente, od čoho sa očakáva vyššia efektívnosť usporiadania a riadenia samospráv.

V praxi by teda obe slovenské metropoly mali byť riadené iba magistrátom.

Otázka rušenia mestkých častí 

Práve rušenie mestských časti bolo jednou z hlavným tém stretnutia predstaviteľov samospráv s ministrom. Na spoločnom brífingu však po diskusii viacerí priznali, že to nie je cieľom reformy.  

"Som rád, že sme si vyjasnili, že nejde o rušenie mestských častí," reagoval starosta mestskej časti Košice-Západ Marcel Vrchota.

"My si uvedomujeme, že mestské časti sú súčasťou hlavného mesta, rešpektujeme aj úlohu štátu, cieľom tejto reformy nie je rušiť mestské časti," povedal starosta Záhorskej Bystrice Jozef Krúpa.

"Diskusia na tému samospráv je veľmi aktuálna. Potrebujeme reflektovať na nové potreby obyvateľov. Našim cieľom bolo vyvolať túto diskusiu, ísť v nej hlbšie a priniesť k stolu kvalitné dáta," povedal dnes Heger. 

"Stále je aktuálnejšie, nie len v čase krízy, aby sme hľadali nákladovú efektívnosť," dodal. Ak sa má spraviť reforma samospráv správne, musí to byť za ich účasti, myslí si. 

"Nebude to o nás bez nás"

Rovnako to vidí i zástupca starostu Dúbravky Ľuboš Krajčír. "Debata o reforme samosprávy sa začala. Nebude to o nás bez nás, ale so všetkými zainteresovanými," povedal. 

Podľa primátora hlavného mesta Matúša Valla je samospráva na Slovensku dôležitou súčasťou našich životov.

"Za Bratislavu sme pripravení byť aktívnym účastníkom tohto procesu. Môj cieľ je, aby Bratislavčania dostali čo najvyššiu kvalitu za čo najnižšiu cenu. Náš obľúbený evergreen: financovanie hlavného mesta. Budeme bojovať za každý cent pre Bratislavu." 

Na diskusii s Hegerom otvoril aj otázku dofinancovania mestského dopravného podniku. 

Minister dodal, že na diskusiu k reforme samospráv pozýva aj zástupcov Združenia miest a obcí Slovenska, aby mohli prebrať špecifiká širokého spektra samospráv v krajine. Diskusie budú prebiehať aj s Úniou miest Slovenska, dodal. 

01 - Modified: 2024-04-11 19:32:41 - Feat.: - Title: Vláda schválila novelu zákona: Samosprávy majú v máji dostať celoročný podiel na dani z príjmu firiem 02 - Modified: 2024-04-05 10:12:35 - Feat.: - Title: Rezort vnútra má samosprávam za výdavky počas prílevu cudzincov preplatiť takmer stotisíc eur 03 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Najslabšie články svetovej ekonomiky sa dajú do poriadku 04 - Modified: 2024-03-19 12:33:30 - Feat.: - Title: Obce a mestá môžu žiadať o financie na lepšiu ochranu pred kyberútokmi. Dokedy je to možné? 05 - Modified: 2024-03-18 09:05:24 - Feat.: - Title: Vodárenská spoločnosť vníma výzvu samospráv pozitívne, požiadavkami sa bude podrobne zaoberať
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 04:44