StoryEditor

Vláda schválila návrh zákona o obchodných reťazcoch

28.11.2007, 12:52
Aktualizované 15:50 | Obavy obchodníkov, že ich vláda obmedzí v podnikaní a slobodnom uzatváraní zmlúv so svojimi dodávateľmi, sa začínajú napĺňať. Kabinet Roberta Fica totiž včera schválil kontroverzný zákon o neprimeraných podmienkach v obchodných vzťahoch.
Zákon definuje napríklad takzvané neprimerané obchodné podmienky, stanovuje výšku „peňažných plnení,“ ako aj rozdiel medzi nákupnou cenou a cenou určenou v ponukovom cenníku tovarov dodávateľa. To znamená, že napríklad poplatky dodávateľov obchodníkom za odobratý tovar, zalistovacie platby za zapísanie dodávateľa do registra obchodu, či vyloženie tovaru na pult a výhodné miesto na ňom a podobne, nesmú byť z ročných tržieb dodávateľa vyššie ako tri percentá. Zákon už kritizovali obchodné reťazce a výhrady voči nemu mal aj Protimonopolný úrad SR, ktorý nevylučuje, že môže spôsobiť zvýšenie cien potravín. Platiť by mal od mája, alebo júla 2008.

Ministertvo hospodárstva, ktoré túto legislatívnu normu pripravilo, v uplynulých dňoch ju konzultovalo s Bruselom. Chce sa tak vyhnúť nedorozumeniam s Európskou komisiou, ktorá by mohla požadovať jeho úpravu, či dokonca stiahnutie. „V pondelok sme dostali list generálneho riaditeľstva Európskej komisie pre hospodársku súťaž. V utorok boli posledné konzultácie. Stanovisko riaditeľstva nebolo proti prijatiu tohto zákona," zdôraznil hovorca ministerstva hospodárstva Branislav Zvara. Vláda už netrvá na tom, aby bol zákon prijatý v skrátenom legislatívnom konaní.


Viac o téme nájdete v štvrtkových Hospodárskych novinách.
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 03:42