Ľudia hľadajú väčšie byty napríklad s pracovňou, kde sa nachádza lodžia a kde môžu plnohodnotne tráviť čas, hodnotí vplyv krízy na požiadavky záujemcov Juraj Nevolník.HN / Peter Mayer
StoryEditor

Šéf Penta Real Estate pre HN: Sťahujeme sa z košického trhu

01.11.2020, 23:00
Aj keď je metropola východu druhým najväčším mestom, dopyt tam je výrazne nižší ako v Bratislave, hovorí Juraj Nevolník, výkonný riaditeľ Penta Real Estate na Slovensku.

Aktivity na Slovensku sústreďujete najmä do Bratislavy a Košíc. Naznačili ste, že nemáte ambíciu stavať v ostatných krajských mestách. Je to o dopyte alebo o nedostatku príležitostí?
Ovplyvňujú to dva faktory. Objem a cena v daných lokalitách. My nie sme schopní a ani nechceme konkurovať cenou z hľadiska toho, ako máme štruktúrované naše výnosové kritériá a, naopak, vnútorné náklady. Pri malých mestách je ťažké predpovedať, ako sa bude vyvíjať dopyt. A realizovať projekt v objeme 50 až sto bytov pre nás nedáva zmysel.


Aký je rozdiel v dopyte?
Aj keď sú Košice druhým najväčším mestom, dopyt je výrazne nižší. Aj preto sme tam v záverečnej fáze nášho pôsobenia. Z košického trhu sa stiahneme, momentálne tam nemáme ani žiadny rozostavaný projekt. Plytkosť trhu sa prejavuje pri administratívnych budovách aj pri bytoch.



Aj keď cítiť nedostatok bytov v každom krajskom meste, vy ste sa rozhodli ísť cestou väčších projektov pre viac klientov a tie menšie stavby nechať konkurencii.
Myslím si, že realitný biznis je veľmi lokálny. Pre nás to nedáva zmysel.


Niektorí ľudia vidia kúpu bytu skôr ako investíciu než ako potrebu. Viete nejako vyčísliť, ako často ide o investičné byty?
Treba si najskôr povedať, čo je investícia. Či kupujem byt s vidinou toho, že ho jedného dňa budú mať moje deti, a dovtedy ho budem prenajímať, alebo sa snažím nájsť maximálne výhodnú nehnuteľnosť z hľadiska výnosu nájmu alebo kapitálového výnosu. V porovnaní s investíciou do akcií alebo dlhopisov, ktorá si vyžaduje isté finančné vzdelanie, sa investícia do nehnuteľnosti javí ako pomerne jednoduchá alternatíva. Určite je isté percento Slovákov, ktorí investujú nahromadený kapitál radšej do nehnuteľností ako do akciových trhov a/alebo iných cenných papierov. Zároveň si však nemyslím, že sa u nás deje to, čo napríklad v Londýne, kde často bohatí zahraniční investori skupujú celé štvrte s vidinou kapitálového výnosu, pričom dané nehnuteľno...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-19 12:46:22 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 04 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 05 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 08:58