StoryEditor

V špajze nám chýba vlastný tovar

05.11.2020, 23:00
Slovenskí poľnohospodári nedokážu konkurovať zahraničným. Brzdia ich nerovnaké podmienky na európskom trhu a nízky objem štátnych podpôr.

Malebný obraz roľníka, ktorý pomaly obrába svoju pôdu a recituje na poli modlitbu Anjela Pána, je dávno neaktuálny. A nielen preto, že sa toto vzývanie, ktoré sa opakuje trikrát denne za sprievodu zvonice, už stráca. Slovensko ako historicky poľnohospodárska krajina totiž ustavične a rýchlo mení tvár.


Vstupom do európskeho spoločenstva sa razantne zmenili pravidlá v sektore, otvorili sa hranice a naši chovatelia, pestovatelia či spracovatelia po 16 rokoch stále hľadajú spôsob, ako sa prispôsobovať tomuto prostrediu a ako v ňom čo najlepšie podnikať. HN oslovili profesionálov odvetvia, aby vysvetľovali, aké sú ich aktuálne výzvy, ťažkosti, ale aj riešenia, v ktoré dúfajú.


Bytostný problém
S príchodom vírusu sa muselo tuzemské poľnohospodárstvo vynájsť v kontexte zatvorených hraníc, výpadku HoReCa segmentu a prerušených dodávateľských reťazcov. Uzavretie reštaurácií a hotelov síce značne sťažilo časť odbytu potravinárov a farmárov, no komplikácie hlavne podčiarkli problémy, s ktorými sa producenti borili už predtým. „Dočasné výpadky v zásobovaní potravinami – najmä múka a droždie – na jar naplno odkryli zraniteľnosť krajiny v oblasti sebestačnosti,“ hovorí Jana Holéciová, hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory.


Práve táto schopnosť pokrývať potreby národa vlastnou produkciou je v centre debaty už roky. Aktuálny šéf agrorezortu Ján Mičovský hovorí o tejto problematike ako o bytostnej záležitosti. „Zápornú bilanciu pri množstve dovážených potravín chceme v najbližších rokoch zlepšovať,“ uviedol minister v júni na margo diskusie o Strategickom pláne Spoločnej poľnohospodárskej politiky.


Naše saldo zahraničného obchodu s agropotravinárskymi výrobkami sa totiž neustále prehlbuje. Inými slovami, čoraz viac sa otvár...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 20:29:20 - Feat.: - Title: Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou 02 - Modified: 2024-04-18 14:12:56 - Feat.: - Title: Českí meteorológovia varujú pred snehom a mrazmi, môžu poškodiť úrodu 03 - Modified: 2024-04-16 07:48:14 - Feat.: - Title: „Najťažší rok v histórii“. Na farmárov sa valia exekúcie, koniec zvažuje aj šéf známej organizácie 04 - Modified: 2024-04-12 14:39:44 - Feat.: - Title: „Aprílovky“ namiesto „májoviek“. Počasie je popredu aj o 50 dní, prvým testom prejdú čerešne 05 - Modified: 2024-04-02 15:50:05 - Feat.: - Title: PPA zatiaľ vydala rozhodnutia o priamych platbách za 266 miliónov eur
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 07:35