Rozhodnutie posunúť termín otvorenia Stanice Nivy na koniec leta súvisí najmä so situáciou na maloobchodnom trhu, ktorý bol pandémiou najviac zasiahnutý, vysvetľuje šéf HB Reavis Slovakia René Popik.HN / Peter Mayer
StoryEditor

Šéf HB Reavis pre HN prezradil, kde na Slovensku majú najväčšie plány

08.11.2020, 23:00
Aktívne skúmame možnosti, ktoré v rámci našich pozemkov a plánovaných projektov máme, hovorí René Popik, výkonný riaditeľ spoločnosti HB Reavis Slovakia.

Pôsobíte v šiestich krajinách. Aké rozdiely pozorujete medzi nimi a Slovenskom?
Každá krajina je iná, ale na Slovensku sme doma. Preto sa snažíme prinášať skúsenosti z ostatných trhov sem na Slovensko, najmä v oblastiach, kde ostatné trhy fungujú efektívnejšie. Rozdiel vidíme napríklad v administratívnych procesoch. Priemerný cyklus projektu na Slovensku je približne päť rokov, v Londýne sú to tri roky.

Prečo? Od čoho o závisí?
Konkrétny cyklus vždy závisí od veľkosti a komplexnosti projektu. Ďalším rozdielom je vnímanie samotného developera. Za hranicami sme vnímaní ako partner, ktorý pomáha mestu rásť. Na Slovensku vidíme, že sa to už tiež postupne mení.


S Londýnom sa asi Bratislava nedá porovnávať, ale vidíte niečo spoločné medzi tunajším trhom a Budapešťou alebo Varšavou?
Čo majú tieto trhy spoločné, je požiadavka klientov na kvalitný pracovný, ale aj verejný priestor. Zaujímavosťou je napríklad rozdielny prístup Budapešti a Varšavy v rámci vývoja mesta, ktorý je daný historickými súvislosťami. Pomerne veľká časť Budapešti je pod ochranou UNESCO, z čoho vyplýva snaha zachovať historickú panorámu mesta a výškové budovy tu ľahko nepostavíte. Varšava je, naopak, veľmi otvorená výškovým budovám, mesto má jasnú víziu, kam sa chce uberať, často konzultujú stavebné zámery s developermi a veľakrát ich motivujú k ambicióznejším plánom. To bol aj prípad projektu Varso Tower, ktorý sa postupne stáva najvyššou vežou v EÚ.

Poľská metropola sa teda snaží pôsobiť moderne?
Varšava je celkovo silné mesto z hľadiska dynamiky rozvoja. Mnoho firiem tam má svoje centrály, je atraktívna pre nadnárodné spoločnosti s veľkým potenciálom na získanie talentu, keďže priťahuje množstvo mladých z univerzitného prostredia. Aj na Slovensku máme veľký potenciál talentu, Varšava to má však silnejšie. Dalo by sa povedať, že produkuje extrémny potenciál kvalitnej pracovnej sily.

Pandémia nám ukázala, že niektoré profesie sa dajú efektívne vykonávať aj z domu. Budeme ešte potrebovať nové kancelárske priestory?
Tak ako kancelária nie je iba priestor medzi štyrmi stenami, ani práca nie je iba o plnení úloh. Je to oveľa komplexnejší proces, ktorý pri väčšine profesií nie je možné dlhodobo riešiť z domu a cez internet. Osobné intera...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-18 17:48:37 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 04 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 05 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 12:48