StoryEditor

Stavebníctvu hrozí nedostatok kvalifikovaných pracovníkov

22.11.2007, 14:07
Autor:
TASRTASR
Stavebníctvu na Slovensku hrozí nedostatok kvalifikovaných pracovníkov, a preto je jeho budúcnosť ohrozená. Zhodli sa na tom členovia Rady pre riešenie problematiky stredných odborných učilíšť (SOU) stavebných.

Rada, ktorej predsedom je štátny tajomník Ministerstva výstavby a regionálneho rozvoja (MVRR) SR Daniel Ács, je poradným orgánom ministra a vznikla v záujme riešenia situácie vo vzdelávaní v stavebníctve. Pokles počtu žiakov stavebných odborov na SOU sa prejavuje nedostatkom kvalifikovaných kádrov v praxi. Vekový priemer remeselníkov na stavbách je od 40 do 45 rokov a každým rokom sa zvyšuje. Odchod ľudí do dôchodku nenahrádza príchod mladých ľudí - absolventov so zameraním na stavebné odbory.
Stavebníctvo podľa rady viacero rokov zaznamenáva rast produkcie aj zamestnanosti. Dlhodobo sa zvyšuje aj podiel stavebníctva na tvorbe hrubého domáceho produktu (HDP) SR, pričom rast HDP vytvoreného v stavebníctve je vyšší ako rast HDP SR. Dostatok práce aj peňazí robí zo Slovenska do budúcnosti lákavý stavebný trh s dobrou perspektívou uplatnenia sa pracovníkov so SOU na trhu práce.
TASR o tom dnes informoval hovorca ministra výstavby Miroslav Bátovský.
Predseda odborového zväzu (OZ) Stavba SR Dušan Barčík uviedol, že s novými formami normatívneho financovania SOU a presunom ich funkcií na samosprávne kraje došlo k degradácii dovtedy relatívne úspešného systému výchovy v remeselných profesiách. Prenos kompetencií na nových zriaďovateľov sa premietol v likvidácii niektorých SOU stavebných. Snaha škôl naplniť triedy znížila kritériá prijímacích pohovorov aj úroveň výsledkov štúdia. Barčík sa prikláňa k modelu - štát financuje teóriu žiakov na SOU stavebných a odbornú výuku zamestnávatelia.
Podľa vedúceho oddelenia školstva, kultúry, mládeže a športu Úradu Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Pavla Korbasa jednou z príčin tejto situácie je domáci trh práce, ktorý je pre absolventov SOU nezaujímavý. Navrhol optimalizáciu siete stredných škôl, ich objektívne financovanie a aktívny vstup zamestnávateľov. Inicioval tiež vytvorenie nadrezortného orgánu na koordináciu rezortov pri riešení SOU a uplatnenia ich absolventov.
Situáciu, ako povedal generálny riaditeľ podniku Stavoindustria Michal Rumanský, je možné riešiť otvorením trhu práce pre záujemcov o prácu v stavebníctve z Ukrajiny a Rumunska, alebo výučbou dostatočného počtu žiakov na SOU stavebných. Úrady práce by mali podľa neho do rekvalifikačného systému pre nezamestnaných prednostne zahrnúť stavebné profesie, po ktorých je v praxi zvýšený dopyt.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 20:11