Slovenský finančník Pavol Krúpa po odchode z Arca Capital vedie svoju novozaloženú finančnú skupinu Krupa Global Investments.KGI
StoryEditor

Arca obviňuje Krúpu, že firme spôsobil veľké škody. Hľadá 250 miliónov českých korún

19.11.2020, 14:57
Autor:
pebpeb
Firma avizuje, že konanie Krúpu môže skončiť aj v prípade Arca Capital Bohemia v trestno-právnej rovine.

Mestský súd v Prahe zamietol návrh na zrušenie ochranného moratória spoločnosti Arca Capital Bohemia (ACB). Informovala o tom samotná spoločnosť.

Návrh podala firma Krupa Global Investments Pavla Krúpu, ktorý patrí k spoluzakladateľov skupiny Arca Capital.

Spoločnosť ACB tvrdí, že predložila súdu dôkazy o pohľadávkach voči Krúpovi a jeho spoločnostiam. "Máme dôvodné podozrenie, že pán Krúpa v čase, keď pôsobil v ACB, spôsobil spoločnosti značné ekonomické škody, pohľadávky voči jemu a skupine jeho firiem presahujú 250 miliónov českých korún," uviedol aktuálne hlavný akcionár ACB Rastislav Velič.

"Súdu sme predložili dôkazy o finančných transakciách medzi spoločnosťou Arca Capital Bohemia a Pavlom Krúpom, jeho príbuznými aj spoločnosťami z jeho skupiny z doby, kedy spoločnosť Arca Capital Bohemia sám ovládal a fakticky riadil," dodal Velič.

Koronakríza

ACB podľa neho eviduje pohľadávky z postupného vyvádzania peňažných prostriedkov nielen prostredníctvom pôžičiek. Firma spomína aj transakcie, ktoré "bez ďalšieho doloženia možno označiť ako bezdôvodné obohatenie." Avizuje, že konanie Krúpu môže skončiť aj v prípade Arca Capital Bohemia v trestno-právnej rovine.

Spoločnosť Arca Capital sa dostala do problémov počas koronakrízy, keď koncom júna požiadala o dočasnú ochranu pred veriteľmi. Už o dva mesiace sa v médiách objavili informácie o veľkom vklade manželky premiéra Igora Matoviča do tejto spoločnosti. Šéf Smeru Robert Fico podal na firmu trestné oznámenie  pre podozrenie zo spáchania trestného činu zvýhodňovania veriteľa voči rodine Matovičovej rodine.

​Krúpa v poslednom období v médiách Arcu ostro kritizoval za jej prístup k veriteľom a riešeniu krízovej situácie.

"Očakávam, že Arca prevezme reálnu zodpovednosť a predloží jednoznačný návrh riešenia situácie. Som presvedčený, že súčasné vedenie skupiny je nevyhnutné doplniť nezávislou osobou, ktorá bude iniciovať kroky k stabilizácii spoločností skupiny a k ochrane jej veriteľov,“ kritizoval skupinu Krúpa.

Krivé obvinenie? 

Pavol Krúpa a skupina KGI sa proti zverejneným výrokom skupiny Arca výrazne ohradili.

Po konzultácii s právnymi zástupcami boli podľa nich vyhodnotené ako krivé obvinenia a urobia dostupné právne kroky, vrátane podania trestného oznámenia, pre krivé obvinenie a ohováranie, uviedli.

"Arca Capital Bohemia má záväzky vo výške dosahujúcej pol miliardy českých korún, ktoré preukázateľne nie je schopná zaplatiť, keďže podľa Správy na svojom účte eviduje 1,189 mil. korún a v pokladni 20-tisíc korún. Žiadny z rodinných príslušníkov Pavla Krúpu nemá preukázateľne žiadny záväzok voči spoločnosti Arca Capital Bohemia, čo bolo tejto spoločnosti už písomne oznámené. Aj tieto osoby sa budú brániť podaním trestného oznámenia pre krivé obvinenie a ohováranie."

01 - Modified: 2024-02-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Na Nivách vyrastá nenápadný projekt. Ceny sa šplhajú na úrovne známych vežiakov 02 - Modified: 2023-12-19 16:18:04 - Feat.: - Title: Veľký biznis v srdci Bratislavy: Arca tam chcela mrakodrap, lukratívny pozemok teraz kúpil známy developer 03 - Modified: 2023-10-30 15:05:03 - Feat.: - Title: Bratislavský obchodný dom čelí konkurzu a po 15 rokoch mu hrozí zatvorenie, v jeho pozadí sú známi finančníci 04 - Modified: 2023-10-27 10:07:34 - Feat.: - Title: Mal tam stáť mrakodrap. Lukratívny pozemok v Bratislave má teraz nového záujemcu 05 - Modified: 2023-07-30 17:30:14 - Feat.: - Title: Namiesto mrakodrapu hrdzavý plot a cirkusanti. To sa však zmení, v Bratislave sa dražia lukratívne pozemky
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 08:39