StoryEditor

Ľudia dosadení SNS mali tunelovať Agrokomplex. Mičovský sľubuje vážne dôsledky

24.11.2020, 07:55
Autor:
domadoma
Zistenia sa týkajú porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku, machinácie pri verejnom obstarávaní a legalizácie príjmov z trestnej činnosti.

Počas predchádzajúceho vedenia sa v národnom výstavisku v Nitre diali pochybné obchody a vo veci už bolo podané aj trestné oznámenie. 

Informoval o tom dnes minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Ján Mičovský.

Protikorupčné oddelenie Mičovského rezortu skúmalo obdobie medzi rokmi 2019 a 2020.

Vážne odhalenia 

"Po nástupe pána riaditeľa Borsuka sa začali diať až nepochopiteľné veci," povedal Mičovský. Hovoril o vážnych odhaleniach. "Trestné oznámenia, ktoré už boli podané, budú mať vážne dôsledky," dodal. 

Podľa vedúceho protikorupčného oddelenia na ministerstve pôdohospodárstva Adriána Macka sa zistenia týkajú porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku, machinácie pri verejnom obstarávaní a legalizácie príjmov z trestnej činnosti.

Podľa Macka išlo napríklad o rekonštrukciu vstupného portálu, ktorá namiesto toho, aby bola realizovaná jednou zákazkou, bola vykonaná piatimi, dokopy v sume 580-tisíc euro. 

"Pri verejnom obstarávaní dochádzalo k rotácii pravdepodobne spriaznených firiem," povedal tiež.

"Kúpite si malotraktor na úpravu záhrady, ale dáte si ju poorať susedovi, asi takto to tu fungovalo," dodal Macko.

Cudzie pozemky 

Ako ďalší príklad uviedol zaobstaranie dvoch gastro prívesov za desiatky tisíc eur, pričom jeden z nich nikdy nebol využitý. 

"Ďalším príkladom je vybudovanie relax parku, ktorý bol ešte v lete otváraný bombastickým spôsobom," doplnil Macko. Ide o tri súvisiace zákazky v sume viac ako 411-tisíc eur, pričom tieto boli vybudované na cudzích pozemkoch, bez stavebného povolenia a objekty doteraz nie sú skolaudované. 

Súčasný riaditeľ štátneho podniku agrokomplex Národné výstavisko Róbert Kanás však dodal, že sa relaxpark budú snažiť zachrániť, ak to bude možné. V súčasnosti o tom diskutujú s mestom.

"Účelové politické tlačové besedy vládnej koalície, SNS nebude komentovať. Nedisponujeme žiadnymi relevantnými ani oficiálnymi informáciami o predmetnej záležitosti. Detaily Vám zodpovie bývalé vedenie. Bolo by minimálne etické, aby minister Mičovský dal aspoň priestor sa svojim predchodcom vyjadriť a nahliadnuť do dokladov skôr, než ich odsúdi v priamom prenose," reagovala na kauzu Slovenská národná strana, ktorej ministerka bola vo vedení agrorezortu. 

Bývalý šéf štátneho podniku Branislav Borsuk, ktorý v parlamentných voľbách kandidoval za SNS, sa funkcie riaditeľa Agrokomplexu ujal v máji 2018. Agrokomplex, ktorý pod rezort pôdohospodárstva patrí, v tom čase viedla Gabriela Matečná (SNS).

Borsuk obvinenia odmieta. "K všetkým obvineniam sa ohradzujem a budem ich relevantne vysvetľovať, až kým nedôjde k očisteniu môjho mena. Pán minister Mičovský hľadá osočovaním druhých všetky spôsoby na prekrytie svojej nekompetentnosti," povedal bývalý šéf výstaviska. 

HNtelevízia

01 - Modified: 2024-04-18 13:39:30 - Feat.: - Title: Ficova vláda má nový problém. Brusel sa vybral opačným smerom 02 - Modified: 2024-04-14 09:00:00 - Feat.: - Title: Jeden z najväčších bankových podvodov ju bude stáť život. Za zmiznutie dvanástich miliárd eur dostala Vietnamka trest smrti 03 - Modified: 2024-03-28 15:02:32 - Feat.: - Title: Štátne zákazky budú podľa PS lahšie skorumpovateľné. Verejné obstarávanie nebude vždy povinné 04 - Modified: 2024-03-27 12:15:41 - Feat.: - Title: Opoziční poslanci chcú mimoriadny agrovýbor k problému priamych platieb, program by mali tvoriť dva body 05 - Modified: 2024-03-27 11:20:52 - Feat.: - Title: USA chcú skonfiškovať luxusné byty mongolského expremiéra získané vďaka korupcii
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 16:02